Hoeveel kost een puppy?

Kleine griffon puppy zit naast gele portemonnee met eurobiljetten|Man traint kleine witte puppy op bed om te blijven|Kinderen maken zelf hondenspeeltjes
Odile Geirnaert
13 september 2022
5 min. leestijd

Heb jij nog nooit een hond gehad en sta je te popelen om binnenkort een puppy aan te schaffen? Dan is het belangrijk dat je op voorhand grondig nagaat of je wel over voldoende financiële middelen beschikt. Lees snel verder en ontdek hoeveel een puppy kost en wat de bijkomende kosten zijn. Zo vermijd je een aankoop waar je later misschien mee voor verrassingen komt te staan. 

Hoeveel kost een puppy gemiddeld? 

De prijs van een kleine rashond start vanaf 600 euro, terwijl die voor grote rashonden snel tot 1000 euro of meer kan bedragen. Vaak kan je op het internet aanbiedingen vinden van puppy’s voor een veel goedkopere prijs. Let hier goed bij op, want meestal beschikken deze puppy’s niet over alle vaccinaties of heb je te maken met een broodfokker

Naast de aankoopprijs van je puppy zijn er nog heel wat extra kosten. Hieronder vind je een handig overzicht met de aankoopkost van een puppy en andere kosten waar je misschien eerst niet aan dacht. 

Kost puppy Welk merk/ras/soort? Kost kleine pup Kost middelgrote pup Kost grote pup
Aankoopprijs hond Rashond 

Asielhond

€1200

€300

€1200

€300

€1200

€300

Voeding Just Russel €300 €460 €920
Wandelmateriaal  Leiband

Halsband

Poepzakjes

€17

€15

€30

€25

€27

€30

€35

€32

€30

Slaapplaats Bench

Mand

€40

€25

€60

€35

€90

€50

Eetplaats Drinkbak

Voederbak

€10

€10

€12

€12

€15

€15

Speeltjes Kauwspeeltje

Apporteerspeeltje

Hondenknuffel

€8

€10

€15

€8

€10

€15

€8

€10

€15

Hondensnacks Hondenkoekjes

Kauwsnacks

€100

€80

€125

€110

€150

€150

Verzorging Shampoo

Trimmer

€15

€400

€20

€600

€25

€720

Dierenarts Consult (2 x)

Vaccins (zonder consult)

Sterilisatie

Castratie

Ontworming

Chip + registratie

€70

€150

€400

€200

€5

€50

€70

€150

€400

€200

€5

€50

€70

€150

€400

€200

€5

€50

Hondenschool 20 lessen €200 €200 €200
Hondenhotel 2 x 7 dagen €330 €330 €330
Hondenverzekering €600 €600 €600
Totaal kost puppy uit het asiel €3380 €3854 €4570
Totaal kost raspuppy €4280 €4754 €5470

Waarom zijn puppy’s zo duur? 

Puppy’s kosten veel omdat je niet enkel ‘de hond’ koopt, maar ook allerlei noodzakelijke voorzieningen, zoals voeding, speelgoed en dierenartskosten, zoals vaccinaties en ontwormen. Logisch, maar toch vergeten of onderschatten hondenbaasjes in spe de bijkomende kosten voor een puppy.

Daarnaast zijn puppy’s ook veel populairder dan oudere honden waardoor ze duurder zijn – dat is het principe van een vrije-markt-economie! 

Hoeveel tijd kost een puppy per maand? 

Een puppy moet je elke dag zeker 2 à 3 uur aandacht kunnen geven. Per maand heb je voor een pup dus ongeveer 90 uur nodig om te trainen, wandelen en verzorgen.

Hou er ook rekening mee dat je puppy opvoeden zo’n twee tot drie jaar kan duren. Een puppy houden kost dus naast geld ook heel wat geduld en tijd

Man traint kleine witte puppy op bed om te blijven
Voor een puppy heb je niet alleen wat centen, maar ook tijd nodig. Heb je een druk leven en ben je weinig thuis? Dan is een puppy misschien geen goed idee.

Wat met je puppy als je op vakantie gaat? 

Kan je puppy mee op reis of niet? Indien niet, zal je opvang nodig hebben. Als hij niet bij vrienden of familie terechtkan, dan is een hondenhotel een goede optie. In dat geval kost een hondenhotel gemiddeld 23,5 euro per dag met nachtopvang

Welke puppy’s zijn het goedkoopst?

Ten eerste is een puppy uit het asiel goedkoper dan een puppy van een erkende fokker. Daarnaast zijn kleine hondenrassen meestal goedkoper dan grote hondenrassen. Ze hebben minder voeding nodig en ook de kosten voor de dierenarts liggen lager. Sommige hondenrassen zijn ook zeldzamer dan anderen waardoor ze duurder zijn. 

5 tips om de kosten voor je puppy zo laag mogelijk te houden!

Ondanks dat een puppy – of een hond in het algemeen – niet goedkoop is, zijn er toch enkele manieren om je kosten te beperken. Hieronder vind je vijf tips om de kosten van je hond zo laag mogelijk te houden:

1. Voeding

Just Russel biedt hondenvoeding aan zonder tussenhandelaars. Ook leveren we je voeding gratis aan huis. Zo krijg je bij ons een aantrekkelijke prijs voor premium puppyvoeding. Onze brokjes zijn bovendien op maat van jouw puppy samengesteld en groeien mee met je puppy.

2. Hondenverzekering

Ook een hondenverzekering komt van pas. Ok, maandelijks betaal je iets meer, maar op het moment dat je €2000 moet betalen voor een onverwachte operatie, moet je je portefeuille niet meer bovenhalen. Bij Corona Direct kan je je hond al verzekeren vanaf €10 per jaar, afhankelijk van het ras, de leeftijd en het gewicht van je puppy. Hou er wel rekening mee dat niet altijd alle kosten gedekt worden door een hondenverzekering. Lees dus zeker de kleine lettertjes zodat je niet opeens voor onaangename verassingen komt te staan.

3. Sparen en budgetanalyse 

Stel voor de aanschaf van je puppy een budgetanalyse op en ga na of je over voldoende financiële middelen beschikt. Denk hierbij niet alleen aan voeding en benodigdheden maar ook aan medische kosten. Begin op tijd met sparen zodat je altijd iets opzij hebt wanneer er zich onverwachte kosten voordoen zoals ziekte of een operatie.

4. Zelf speelgoed maken

Elke puppy heeft nood aan veel speelgoed. Je hebt als baasje namelijk niet de hele dag tijd om met  hem te spelen en als een puppy zich verveelt,  durft die wel eens wat destructief te zijn. Tegenwoordig bestaan er oneindig veel verschillende soorten speelgoed met verschillende prijzen.

Wil je hier toch graag al wat kosten op besparen dan kan je ook zelf speelgoed maken voor je hond. Wist je trouwens dat puppy’s dol zijn op plastic flessen en lege kartonnen dozen? Ook stukken stof waar je zelf een knoop inlegt kan perfect dienen als speelgoed.

Kinderen maken zelf hondenspeeltjes
Bespaar geld op een leuke manier en maak zelf een speeltje voor je puppy (ook leuk en leerrijk voor de kids ;))

5. Familie of vrienden als oppas

Vraag altijd eerst even na bij je vrienden of familie wanneer je op zoek bent naar een oppas. Zij vinden het vaak leuk om voor enige tijd op je puppy te passen wanneer jij op vakantie bent. Zo hoef je dus ook geen extra geld uit te geven aan een hondenhotel.

Zeker dat je klaar bent voor een puppy?

Je puppy zal een belangrijk lid worden van je gezin. En hoewel hij je veel liefde en plezier zal geven, vraagt hij ook  zelf veel tijd en is hij niet goedkoop. Een puppy is dus een grote verantwoordelijkheid. Denk dus goed na of je wel echt voldoende tijd hebt voor je nieuwe huisgenoot en of je over voldoende financiële middelen beschikt om hem ook op lange termijn te kunnen onderhouden en verzorgen.

Heb je je voldoende voorbereid op je toekomstige gezinslid? Dan wensen wij jouw veel succes – en vooral plezier – met je nieuwe huisdier!

Wil je nog meer informatie of tips & tricks over puppy’s? Lees dan zeker ook deze blogs:

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
baasje wandelt met hond langs zonnebloemen

Wandelingen met je hond

28 oktober 2021
Wandelen met je hond is voor vele hondenbaasjes de ultieme ontspanning. Naast het feit dat je hond blij en (hopelijk) wat kalmer is, is het voor jou ook voordelig. Je komt buiten en je beweegt, maar je moet er natuurlijk wel tijd voor vrijmaken.
Cyriel Van Steen
Honden
Chihuahua with an injured leg getting a bandage

Waarom kiezen voor onze hondenverzekering van Belfius Direct?

04 juli 2023
Onverwachte medische kosten, verlies of diefstal van je hond zijn zaken die je liever vermijdt. Gelukkig kan een hondenverzekering afsluiten…
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Oververhitte hond met zijn tong uit zijn bek

Voorkom een oververhitte hond met onze 7 tips!

03 januari 2023
Strandstoel, check! Cocktail, check! Het is weer zomer, de dagen zijn extra lang en je wil zo veel mogelijk tijd buiten spenderen met je hond. Zalig toch? Alleen gaan honden en warm weer niet zo goed samen.
Joy Cleymans
Hondennieuws
golden retriever met laarzen en een paraplu in zijn bek

Hondenweer, waarom zeggen we dat eigenlijk?

26 maart 2021
Wat een “hondenweer”! Iedereen kent wel deze uitspraak maar waar komt die nu eigenlijk vandaan?
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een puppy die slaapt

Je puppy ophalen: alles wat je moet weten

04 januari 2023
Je bent best goed voorbereid wanneer je je nieuwe puppy gaat ophalen. We geven je enkele handige tips om de thuiskomst zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een jonge vrouw die glimlacht naar de camera en omringt is door verschillende honden

Hoe zeg je in hondentaal “ik hou van je”?

20 november 2022
We hebben zoveel liefde te geven aan onze hondjes! Maar hoe kan je dit nu tonen aan je hond in hondentaal? Lees verder en ontdek het hier!
Odile Geirnaert