Wandelingen met je hond

baasje wandelt met hond langs zonnebloemen
Cyriel Van Steen
28 oktober 2021
3 min. leestijd

Wandelen met je hond is voor vele hondenbaasjes de ultieme ontspanning. Naast het feit dat je hond blij en (hopelijk) wat kalmer is, is het voor jou ook voordelig. Je komt buiten en je beweegt, maar je moet er natuurlijk wel tijd voor vrijmaken.

Hoe leer ik mijn hond wandelen?

Hondenwandelingen zijn veel fijner als je hond goed aan de leiband kan wandelen. Dat is uiteraard niet in één keer te veranderen. Je start er best mee als je hond nog puppy is. Een korte handleiding lees je in de blog: ‘hoe leer ik mijn hond wandelen’. Maar hier krijg je al enkele tips en tricks.

Zorg eerst en vooral dat je rustig de leiband kan aandoen. Je laat best je hond zitten en doet vervolgens zijn halsbandje aan. Als dat allemaal goed verloopt kan je belonen met het woord ‘fijn’ of ‘goed’ (of met een clicker) in combinatie met een snoepje. Als je eenmaal buiten bent en je hond trekt, stop dan even en wacht tot je hond zelf terugkomt of totdat de leiband doorhangt. Op die manier focust je hond op jou en wordt hij beloond door erna verder te wandelen. De beloning kies je natuurlijk zelf, een paar opties zijn een snoepje geven, even vrijheid geven of kort laten ravotten met een speeltje.

Waar kan je leuk wandelen?

Je creëert snel een routine als je dagelijks met je hond gaat wandelen. Je doet een blokje om of gaat naar het dichtstbijzijnde bos. Om een keer uit je comfortzone te komen, is het fijn om ergens anders naartoe te gaan en een nieuw bos of natuurgebied te verkennen.

Als je in de stad woont en geen al te grote tuin hebt, is het vast leuk om je hond eens te laten spelen in een losloopgebied. In België heb je er verschillende, je leest ze hier. Daarnaast heb je ook prachtige bossen en natuurgebieden in België, wij linken onze 9 mooiste hondenwandelingen hier.

Hoelang ga je best wandelen?

Hoelang je met je hond kan wandelen is sterk afhankelijk van het ras en van de gezondheid. Het beste is om ongeveer 4 keer per dag met je hond naar buiten te gaan. Dit kunnen korte wandelingen zijn zodat je hond zijn behoefte kan doen, maar je maakt best één keer een lange wandeling, zodat je hond zijn energie kwijt kan. Een wandeling van één uur is voor de meeste honden voldoende.

Een fitte, meer atletische hond heeft soms niet genoeg aan een wandeling van een uur. Je kan ofwel langer wandelen of je kan proberen om er een actieve wandeling van te maken. Zo kan je bijvoorbeeld naar een losloopgebied gaan en spelen met je hond. Verschillende spelletjes om te spelen met je hond lees je in onze blog ‘actieve wandelingen met je hond’.

Voor actieve of lange wandelingen is het ook belangrijk dat je hond gezond is. De gezondheid van een hond is deels afhankelijk van het eten, Just Russel voorziet voeding op basis van de noden van jouw hond.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag