Waarom moet ik mijn hond opvoeden?

Hond krijgt training in de tuin
Cyriel Van Steen
28 december 2021
3 min. leestijd

Je hond opvoeden, zoals hem leren reageren op eenvoudige signalen, zal je leven gemakkelijker maken. Het leert je hond niet alleen goede etiquette en manieren, maar het helpt ook om een band tussen jullie beiden te creëren.

Waarom moet ik mijn hond opvoeden?

Er is plezier in leren. Weet je nog dat opgewonden gevoel dat je krijgt als je een nieuwe vaardigheid onder de knie hebt? Honden voelen hetzelfde. Hun verlangen om iets nieuws te leren, en om het met jou te doen, hun favoriete persoon in de hele wereld, vormt de kern van hondentraining. Met jou als hun gids kan je hond geweldige vaardigheden leren die hij zijn hele leven kan gebruiken. Vaardigheden die hem veilig houden en hem helpt om op een gelukkige en gezonde manier met de wereld om te gaan.

Hoewel we soms horen dat de opvoeding van je hond ‘gehoorzaamheidstraining’ wordt genoemd, gaat het niet zozeer om het leren van je hond om iets te doen, maar om het helpen van je hond om iets te leren. En die leer relatie begint met vertrouwen. Onderzoek toont aan dat honden een vertrouwensrelatie ontwikkelen door middel van gedeelde activiteiten zoals ontdekkingswandelingen maken, spelletjes spelen en met speelgoed spelen, samen nieuwe vrienden ontmoeten (mens en hond), en dus ook het leren van (nieuwe) vaardigheden.

5 redenen waarom je jouw hond moet opvoeden

Het heeft zowel voordelen voor jou als voor je hond

Als het op training aankomt, is je hond niet de enige die voordelen heeft. Door regelmatig met je hond te werken, leer je zijn behoeften beter te begrijpen, waardoor je een nog beter baasje wordt. Het kan ook een goede bron van lichaamsbeweging zijn en nieuwe mogelijkheden voor jou openen. Hoe beter je hond zich gedraagt, hoe gemakkelijker het is om hem overal mee naar toe te nemen.

Voor je hond zijn veiligheid

Hoe beter je jouw hond kan besturen met spraakopdrachten, hoe beter je hem kunt beschermen wanneer hij ongeremd is. Een hond die vastloopt als hij niet is aangelijnd, zal veel eerder voor een auto rennen of de voordeur uitglippen voordat je klaar bent om te vertrekken. Ook als jouw hond ooit verdwaald raakt of in een asiel moet worden geplaatst, vergroot een goede training alleen maar de kans dat hij zich goed zal gedragen, of in het geval dat het nodig is, bij een nieuw gezin kan worden geplaatst.

Het helpt je hond socialer zijn

Naarmate jouw hond leert grenzen te respecteren en zich correct te gedragen in sociale situaties, zullen andere honden (en mensen) zich ook meer op hun gemak voelen bij hem. Als gevolg hiervan zullen meer van deze interacties positieve ervaringen voor jouw hond zijn. Als hij begint te genieten van deze sociale ontmoetingen, zal jouw hond bij elke interactie meer ontspannen en handelbaar zijn.

Het zorgt ervoor dat je hond soepeler ergens kan instappen

De socialisatie van je hond, zoals we eerder vermelden, wordt nog belangrijker wanneer je jouw hond een tijdje moet achterlaten. Bijvoorbeeld, wanneer je een tijdje op reis gaat en je hond tijdelijk opgevangen wordt door vrienden. Het is één ding voor jouw hond om de bevelen van de eigenaar op te volgen, maar een succesvol getrainde hond zal ook de bevelen van anderen opvolgen als je er niet bent.

Omdat ook volwassen honden nieuwe dingen kunnen leren

Er zijn tal van mythes die je ervan kunnen weerhouden verder te gaan met de opvoeding van jouw hond. Maar velen van hen hebben het gewoon bij het verkeerde eind.

De leeftijd van een hond is geen indicatie van zijn vermogen om getraind te worden. Oudere honden hebben misschien een paar fysieke aanpassingen nodig, vooral grotere honden of honden met gewrichtsproblemen, maar ze kunnen net zo goed leren om instructie te volgen als jongere honden. Een goed opgevoede hond ervaart minder stress, gaat beter met anderen om en vormt een sterkere band met jou.

Een gezonde balans tussen opvoeding, het aanmoedigen van socialisatie en het bieden van de juiste uitlaatmogelijkheden voor jouw hond zal zijn succes verzekeren. Mensen die hun honden niet de opvoeding geven die ze nodig hebben, bewijzen hun een slechte dienst en zullen in de toekomst problemen krijgen. Het leerproces hoeft niet duur of intensief te zijn, en hoe leuker het is voor jullie beiden, hoe beter de resultaten zullen zijn!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag