Je hyperactieve hond kalmeren doe je zo!

Odile Geirnaert
16 november 2022
4 min. leestijd

Hyperactieve honden komen vaker voor dan je denkt. Maar wat betekent het en hoe kan je een hyperactieve hond kalmeren? Lees verder en ontdek hoe je je hyperactieve hond tot rust brengt. 

Wat is hyperactiviteit bij een hond?

Hyperactiviteit bij een hond heeft te maken met overmatige geestelijke en lichamelijke activiteiten. Deze verstoort de individuele en-of sociale functioneren van je hond.

Waarom is mijn hond hyperactief?

Er zijn verschillende redenen waarom je hond zich hyperactief kan gedragen. Hieronder lijsten we enkele redenen op: 

1) Je hond krijgt niet genoeg mentale en/of fysieke activiteiten

Het is belangrijk om een goede hoeveelheid activiteiten te vinden voor je hond. Wees je ervan bewust dat deze hoeveelheid afhankelijk is van het ras, de leeftijd en de persoonlijkheid van je hond. 

2) Je hond heeft de basisregels van goed gedrag niet onder de knie


Naast het hebben van een welgemanierde hond, zorgt trainen ook voor een hond die minder stress ervaart, beter omgaat met anderen en een sterkere band vormt met jou als baasje… Dat is zeker het herhalen van die basiscommando’s waard!

3) Je hond heeft te weinig of geen sociale interactie


Wist je dat sociale interactie  je hond niet alleen helpt omgaan met andere honden maar ook met andere mensen? Verder helpt het je hond ook in het omgaan met nieuwe situaties, je hond verwerft de nodige kennis om “stressvolle” omstandigheden te beheersen.

4) Je hond wordt blootgesteld aan een té spannende situatie


Stresssituaties kunnen tot ongewenst gedrag leiden, zoals overmatig blaffen, zich verstoppen, de behoefte doen in huis etc. Dit is niet alleen vervelend voor je hond maar ook voor jou als baasje. Lees verder en kom te weten hoe je je hond in deze situaties kan kalmeren. 

Hoe herken ik een hyperactieve hond?

Hyperactiviteit bij een hond kan je makkelijk herkennen aan de volgende symptomen:

 • Veel bewegen
 • Geen rustige houding kunnen aannemen
 • Makkelijk overprikkeld raken
 • Nerveus zijn
 • Zenuwachtig doen
 • Impulsief doen

Heeft mijn hond last van zijn hyperactiviteit?

Je hond ervaart zijn eigen hyperactiviteit zeker niet positief. Wanneer je hond zich hyperactief gedraagt wil dit zeggen dat hij of zij geen blijf meer weet met zichzelf.

Waarom je hond hyperactief gedrag vertoont kan verschillende redenen hebben. Het is belangrijk om te kijken of hyperactiviteit de oorzaak is of het gevolg. Welke emoties kan je bij je hond aflezen en heeft hij misschien fysieke klachten? Hyperactiviteit is een gemoedstoestand die ook door ons als baasje gecreëerd kan worden. 

Hyperactiviteit bij je huisdier is vaak even stresserend voor jou als baasje, dit voelt je hond natuurlijk ook aan. Er zijn dus heel veel factoren die meespelen in de hyperactiviteit van je hond. We kunnen wel besluiten dat je hond zich niet op zijn gemak voelt als hij zich hyperactief gedraagt.

Hoe moet ik mijn hyperactieve hond kalmeren?

Het is belangrijk dat hyperactieve honden weten hoe en wanneer ze moeten kalmeren. Honden weten van nature niet hoe en wanneer ze dit moeten doen. Je kan dit een beetje vergelijken met een kind dat nog niet wil gaan slapen en ‘s avonds actief is. Er zijn verschillende manieren om je hond tot rust te brengen. We geven je 4 tips mee:

 • Mand training
  Je leert je hond in enkele stappen dat zijn matje of mand een plaats wordt om tot rust te komen. Er zijn verschillende methodes om je hond op deze manier te laten kalmeren.
 •  Uitputten
  Hyperactieve honden hebben activatie en stimulatie nodig. Het is belangrijk om je hond mentaal en fysiek uit te putten anders zal deze nooit tot rust komen. Je hyperactieve hond kalmeren zal lastig worden wanneer hij zijn energie niet kwijt kan.
 • GO spel
  Kent je hond enkele basiscommando’s? Dan kun je er een spel van maken voor je hond. Start met je hond heel enthousiast te maken (bvb. een trekspel of stoeien). Het spel begint wanneer jij zegt: ‘Klaar voor de start, GO! Je hond mag nu druk doen, spelen, rennen, trekken…Na een paar seconden, zeg je ‘Klaar voor de start, LIG!’ of ‘Klaar voor de start, ZIT! Je hond moet nu liggen of zitten. Herhaal dit enkele keren en merk op hoe gemakkelijker het wordt.
 • Calming Boost product
  Lukt het je niet om je hond met bovenstaande trucjes te kalmeren dan kun je nog steeds opteren om een supplement te gebruiken. Onze rustgevend supplement voor honden bevat natuurlijke valeriaan dat je hond een rustgevend effect geeft.

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag