Just RusselWaarom likt mijn hond aan zijn poot?

Waarom likt mijn hond aan zijn poot?

Hond likt aan zijn poot
Cyriel Van Steen
05 januari 2023
3 min. leestijd

Likt je hond vaak aan zijn poot of poten? Dat kan wijzen op een probleem zoals een allergie, een wondje of parasieten. In ieder geval iets om in ‘t oog te houden dus! Ontdek snel de verschillende redenen voor de likdrang van je hond. 

Oei, mijn hond likt aan zijn pootjes! Zo verhelp je het

Als je hond zijn poot vaak likt, kan dit wijzen op een probleem. En het likken op zichzelf kan dan weer andere problemen in de hand werken, zoals wondjes en infectie. Wij gingen voor jou op onderzoek naar de oorzaken van obsessief likken. Bovendien vertellen we je hoe je je hond kan helpen:

1. Je hond heeft een wondje

Warm asfalt in de zomer, kastanjebolsters in de herfst, strooizout in de winter… De pootjes van je hond krijgen veel te verduren. Zo scheurt je hond al eens een nagel of heeft hij een kloofje tussen zijn tenen. Controleer dus even of je een wondje vindt en of het ontsmet moet worden. Is het wondje groot en diep of ontstoken, ga dan zeker langs de dierenarts.

2. Je hond heeft jeuk

Als je hond een allergie of voedselintolerantie heeft, kan hij ondragelijke jeuk krijgen. Om de jeuk te verlichten, likt hij dan aan zijn pootjes. Die worden dan nat waardoor hij een voetschimmel of gistinfectie kan ontwikkelen. Zeker als je hond ook last heeft van een lager energieniveau, diarree en een doffe vacht, kan dit wijzen op voedselallergie. Je dierenarts kan in dat geval onderzoek uitvoeren en hulp bieden! Je kan dan het best aangepaste, hyopallergene brokjes geven om de jeuk te verhelpen.

3. Je hond heeft pijn

Als je hond last heeft van artrose, dan zal hij aan zijn gewrichten likken om de pijn te verzachten. Vooral oudere honden of puppy’s met groeipijnen hebben hier weleens last van. Pijnstilling en aangepaste hondenvoeding kan in dit geval soelaas bieden. De hondenbrokken van Just Russel bevatten bijvoorbeeld glucosamine en chondroitine om je hond soepel te houden. Voor een echte gewrichtsboost, kan je je hond ook een voedingssupplement geven, zoals deze Hip & Joint Soft Boost.

4. Je hond heeft gevoelige voetzooltjes

Heeft je hond gevoelige voetzooltjes, dan kan hij snel brandwonden en blaren oplopen. Bijvoorbeeld op warm asfalt of als die op ruwe ondergrond achter een bal aan rent. In een poging de pijn te verzachten, likt je hond dan aan zijn poot. Breng een bezoekje aan de dierenarts en informeer naar hondenschoentjes om de tenen van je hond in de toekomst te beschermen.

5. Je hond verveelt zich of is bang

Stress en verveling bij je hond kan leiden tot ongezond gedrag, zoals overmatig likken aan de pootjes. Een beetje zoals nagelbijten tijdens een spannende film of een saaie les. Geef hem dus een kauwsnack of -speeltje om zijn gedachten te verzetten. Zo voorkom je erger, zoals schimmelinfecties of kale plekken.

Op zoek naar bezigheidstherapie voor je hond? Maak watermeloenijs voor je buddy of trakteer hem op een kauwspeeltje met bananenvulling voor honden.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws

Wereldrecord houdende honden

04 maart 2021
De grootste hond ter wereld is 1.12m groot, WOW! Kom hier meer te weten over verschillende wereldrecords van honden.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

Hier vind je alle honden om te adopteren in West-Vlaanderen!

19 november 2022
Verschillende asielen in België zitten vol met honden die wachten op hun gouden mandje. Deze blog geeft een zicht op de asielen in West-Vlaanderen
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hond krijgt training in de tuin

Waarom moet ik mijn hond opvoeden?

28 december 2021
Je hond opvoeden zal je leven gemakkelijker maken. Het leert je hond niet alleen goede etiquette en manieren, maar het helpt ook om een band tussen jullie beiden te creëren.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Oververhitte hond met zijn tong uit zijn bek

Voorkom een oververhitte hond met onze 7 tips!

03 januari 2023
Strandstoel, check! Cocktail, check! Het is weer zomer, de dagen zijn extra lang en je wil zo veel mogelijk tijd buiten spenderen met je hond. Zalig toch? Alleen gaan honden en warm weer niet zo goed samen.
Joy Cleymans
Hondennieuws

Adopteer hier een hond!

03 november 2022
Overweeg je om een hond te adopteren uit een asiel? In deze blog helpen we je verder op weg met het vinden van de geschikte adoptiehond!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die voor de kerstboom ligt

Hoe zet je veilig een kerstboom op met je hond?

20 december 2022
Vraag je je ook af hoe je veilig een kerstboom opzet met een hond? Het is moeilijk te geloven dat een kerstboom gevaarlijk kan zijn voor je hond. Toch is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan bepaalde details tijdens de feestdagen.
Odile Geirnaert
4.8 / 5