Waarom likt mijn hond aan zijn poot?

Hond likt aan zijn poot
Cyriel Van Steen
05 januari 2023
3 min. leestijd

Likt je hond vaak aan zijn poten? Dat kan wijzen op een probleem zoals een allergie, een wondje of parasieten. In ieder geval iets om in ‘t oog te houden dus! Ontdek snel de verschillende redenen voor de likdrang van je hond. 

Oei, mijn hond likt aan zijn pootjes! Zo verhelp je het

Als je hond zijn poot vaak likt, kan dit wijzen op een probleem. Dat likken kan dan weer andere problemen in de hand werken, zoals wondjes en infecties. Wij gingen voor jou op onderzoek naar de oorzaken van obsessief likken. Bovendien vertellen we je hoe je je hond kan helpen:

1. Je hond heeft een wondje

Warm asfalt in de zomer, kastanjebolsters in de herfst, strooizout in de winter… De pootjes van je hond krijgen veel te verduren. Zo scheurt je hond al eens een nagel of heeft hij een kloofje tussen zijn tenen. Controleer dus even of je een wondje vindt en of het ontsmet moet worden. Is het wondje groot en diep of ontstoken, ga dan zeker langs bij de dierenarts.

2. Je hond heeft jeuk

Als je hond een allergie of voedselintolerantie heeft, kan hij ondragelijke jeuk krijgen. Om de jeuk te verlichten, likt hij dan aan zijn pootjes. Die worden dan nat waardoor hij een voetschimmel of gistinfectie kan ontwikkelen. Zeker als je hond ook last heeft van een lager energieniveau, diarree en een doffe vacht, kan dit wijzen op een voedselallergie. Je dierenarts kan in dat geval onderzoek uitvoeren en hulp bieden! Je kan dan het best aangepaste, hypoallergene brokjes geven om de jeuk te verhelpen. Ter extra ondersteuning kan je ook steeds gebruik maken van een huid- en vachtsupplement, dit ondersteunt de huid en vacht van je trouwe vriend.

3. Je hond heeft pijn

Als je hond last heeft van artrose, dan zal hij aan zijn gewrichten likken om de pijn te verzachten. Vooral oudere honden of puppy’s met groeipijnen hebben hier weleens last van. Pijnstilling en aangepaste hondenvoeding kan in dit geval soelaas bieden. De hondenbrokken van Just Russel bevatten bijvoorbeeld glucosamine en chondroïtine om je hond soepel te houden. Voor een echte gewrichtsboost, kan je je hond ook een voedingssupplement geven, zoals deze Hip & Joint Soft Boost.

4. Je hond heeft gevoelige voetzooltjes

Heeft je hond gevoelige voetzooltjes, dan kan hij snel brandwonden en blaren oplopen. Bijvoorbeeld op warm asfalt of als die op ruwe ondergrond achter een bal aan rent. In een poging de pijn te verzachten, likt je hond dan aan zijn poot. Breng een bezoekje aan de dierenarts en informeer naar hondenschoentjes om de tenen van je hond in de toekomst te beschermen.

5. Je hond verveelt zich of is bang

Stress en verveling bij je hond kan leiden tot ongezond gedrag, zoals overmatig likken aan de pootjes. Een beetje zoals nagelbijten tijdens een spannende film of een saaie les. Geef hem dus een kauwsnack of -speeltje om zijn gedachten te verzetten. Zo voorkom je erger, zoals schimmelinfecties of kale plekken. Ook kun je een kalmerend hondensupplement geven als snoepje, dit vermindert de stress en angst bij een hond.

Op zoek naar bezigheidstherapie voor je hond? Maak watermeloenijs voor je buddy of trakteer hem op een kauwspeeltje met bananenvulling voor honden.

Hou je hond gezond door de juiste voeding te geven

Om je hond gezond te houden is het belangrijk dat het de juiste voeding krijgt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de voeding van honden met een medische aandoening afgestemd is op hun aandoening.

Weet je niet goed welke voeding het beste is voor je hond? Bekijk dan zeker onderstaande video van onze dierenarts Joy die je uitlegt waar je rekening mee moet houden tijdens het kiezen van de juiste voeding voor je hond.

Vind je het nog steeds moeilijk om de juiste voeding te kiezen?

Beantwoord via onderstaande knop de vragenlijst met 10 eenvoudige vragen over je hond. Op basis van jouw antwoorden ontwikkelt ons algoritme een uniek én natuurlijk recept volledig op maat van jouw hond. Vervolgens krijg je in één overzicht een voedselplan met de juiste voedselsamenstelling én portie die makkelijk af te wegen is door middel van een maatbeker die je volledig gratis krijgt bij je eerste bestelling.

vragenlijst invullen over je hond of kat op smartphone en vertel er alles over
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
puppy krijgt beloning tijdens opvoeding

Hoe moet ik mijn hond opvoeden?

19 november 2021
Ben je van plan om binnenkort een hond te kopen of adopteren, maar weet je niet hoe je je hond moet opvoeden? Kom het allemaal te weten in deze blog.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Is het coronavirus gevaarlijk voor honden en andere huisdieren?

30 december 2020
De verspreiding van het COVID-19 virus leidde inmiddels tot een internationale gezondheidscrisis. Maar is dat Coronavirus nu eigenlijk gevaarlijk voor honden?
Odile Geirnaert
Hondennieuws
|kleine blonde engelse cockerspaniel hond wordt gewassen door handen met shampoo

5 tips om je hond te wassen zonder stress!

17 oktober 2022
Hoe vaak mag je je hond wassen? En welke shampoo gebruik je daarvoor? Lees snel verder, want van ons krijg je antwoorden en tips!
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Het verbazingwekkende verhaal van Bobi, de oudste hond ter wereld

03 februari 2023
In recent nieuws is Bobi, een Portugese hond geboren in 1992, officieel bevestigd door Guinness World Records als de oudste ooit geregistreerde hond. Bobi, die 30 jaar en 243 dagen oud is, leeft met zijn eigenaar Leonel Costa, die de lange levensduur van Bobi toeschrijft aan verschillende factoren, waaronder het leven in de natuur, liefde krijgen en het belangrijkste, voeding met hoge kwaliteit en op maat gemaakt.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Bruine slimme hond met bril leest boek|Slimme witte poedel staat op gras|Slimme hond bordercollie ligt op boomstam en kijkt in camera|Slimme hond grijze dwergschnauzer staat op gras met tong uit zijn mond|Witbruine papillon staat als een van de slimste honden op een weg en kijkt in de camera|Bruine Duitse herder kijkt slim in de camera en ligt op gras|Slimme zwarte hond schipperke staat naast een steen met tong uit zijn bek|Slimme hond springer spaniël staat in grasveld|Zwarte rottweiler staat aan vijver met eenden en kijkt in de camera|Blonde golden retriever hond kijkt al zittend slim in de camera|Slimme dobermann hond ligt op gras met mond open|Intelligent blond keeshondje zit op mos met boom op de achtergrond|Donkerbruine Tervuerense herder staat in veld en kijkt in de camera met tong uit zijn bek|Grijze Australian cattle dog zit slim in een grasveld met tong uit zijn mond|Slimme hond shetland sheepdog staat op bevroren gras|Slimme corgi hond staat op bergje bruine blaadjes|Bruine labrador loopt door gras met oranje frisbee in zijn mond

Ontdek de top 16 slimste honden!

15 juli 2022
De slimste honden ter wereld kunnen supersnel nieuwe commando’s aanleren en gehoorzamen zonder verpinken. Ontdek hier de top 16 slimme honden!
Odile Geirnaert
Hondennieuws

11 speelse hondenrassen voor eindeloos speelplezier

15 augustus 2022
Op zoek naar een speels hondenras dat gek is op ravotten of een rondje hardlopen? Ontdek de 11 meest speelse hondenrassen in deze blogpost!
Odile Geirnaert