Just RusselTips voor een vakantie met je hond

Tips voor een vakantie met je hond

hond in auto met hoofd uit het raam
cyriel
26 maart 2021
3 min. leestijd

Als je op vakantie gaat, wil je dat doen met het hele gezin, ook de hond valt hier natuurlijk onder! Maar wat zijn de dingen waar je op moet letten voordat je met de hond op vakantie gaat.

Naar welk land ga je naartoe?

Eerst moet je natuurlijk een land kiezen waar je heen wilt. Bij het kiezen van een land zijn er een paar zaken waar je op moet letten:

Temperatuur
Houd ten eerste rekening met het klimaat van het land. Je doet je Husky er geen plezier mee als je haar meeneemt naar de warme Spaanse stranden. Voor een chihuahua kan een skivakantie juist weer te koud zijn.

Welk ras is je hond?
Het ras van je hond kan ook invloed hebben op je vakantie. Sommige rassen, zoals bijvoorbeeld Pitbull-achtigen, Rottweilers en Staffords mogen bepaalde landen niet eens in.

Hondvriendelijkheid
Het is ook handig om te weten hoe hondvriendelijk een land is. Het is natuurlijk handig als je een huisje wilt huren, dat je hond hier welkom is. Houd er ook rekening mee dat een hond niet zomaar elke winkel of elk restaurant binnen mag en dat er dus altijd iemand buiten moet blijven wachten met de hond. Dus wanneer je met de hond op vakantie gaat moet je rekening houden met bepaalde locaties die niet geschikt zijn voor honden.

Vaccinaties en paspoort

Binnen Europa moet elk dier een geldig EU-paspoort hebben wanneer het dier naar het buitenland gaat. Een paspoort dat je in Nederland van je dierenarts krijgt, is geldig in heel Europa. Hierbij is het belangrijk dat in het paspoort alle entingen van je hond staan. Alle honden, katten en fretten moeten een inenting tegen rabiës (hondsdolheid) hebben gehad, 21 dagen voordat ze op vakantie gaan. Dit moet duidelijk staan aangegeven in het paspoort.

Voor landen buiten Europa verschillen de regels per land. Zoek dan ook genoeg informatie op voordat je zomaar je hond mee wilt nemen, het ene land is strenger dan de ander.

Hier een handige link van Vlaanderen met wat meer uitleg over bepaalde verplichtingen.

Met de hond op vakantie, is dat oké?

Je hond meenemen is leuk, maar het is wel belangrijk dat hij of zij er ook een leuke vakantie aan overhoudt. Voor een oude hond kan het bijvoorbeeld veel stress opleveren als deze 20 uur in de auto moet reizen. Je hond moet mentaal en fysiek in staat zijn om ook plezier te beleven aan de vakantie. Je moet niet alleen jezelf er een plezier mee doen, maar ook je hond.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Een hond die wordt geaait

Leer hondentaal begrijpen en wordt nog betere maatjes met je hond!

02 december 2022
Kwispelt je hond of blaft hij op voorbijgangers? In deze blog leer je alles over hondentaal zodat jij en je maatje de beste band kunnen opbouwen.
odile
Hondennieuws

Is het coronavirus gevaarlijk voor honden en andere huisdieren?

30 december 2020
De verspreiding van het COVID-19 virus leidde inmiddels tot een internationale gezondheidscrisis. Maar is dat Coronavirus nu eigenlijk gevaarlijk voor honden?
odile
Hondennieuws
Een hond die neerligt

Wat zijn de kenmerken van een getraumatiseerde hond?

30 december 2022
Is je hond angstig voor mensen of eerdere voor andere honden? Het is duidelijk dat hij een trauma heeft. Lees snel deze blog en kom alles te weten over getraumatiseerde honden.
cyriel
Hondennieuws
witte maltezer hond wordt geknipt door hondenkapster aan huis|Twee witte bichon frisé honden zijn getrimd en poseren in het riet

Dit is de prijs van een hondenkapster aan huis in 2022

27 augustus 2022
Zijn de haren van je hond out of control? Tijd voor een knipbeurt! Maar wat is de prijs van een hondenkapster aan huis in 2022? Ontdek het hier.
odile
Hondennieuws
Twee Afghaanse windhonden zitten naast elkaar voor herfstlandschap als grootste honden ter wereld|Grootste hondenras ter wereld zwarte Duitse dog loopt op gras met zee op achtergrond|Grote grijze Ierse wolfshond zit op gras en hijgt|Een van de grootste hondenrassen creme kleur Afghaanse windhond staat op gras voor grote vijver|Grote bruine kangal hond staat op ponton aan een vijver en kijkt naar links|Broholmer grootste hondenras staat in bos in de herfst|Twee boerboel honden zitten in de zon en leunen tegen boom als grootste hondenrassen|Grote bruine Engelse mastiff hond staat op gras en hijgt

Dit zijn de top 7 grootste hondenrassen aller tijden!

21 juni 2022
Ben jij op zoek naar de grootste hondenrassen ter wereld? Klik dan snel verder, want in deze blog tonen we je welke honden maatje XL hebben!
odile
Hondennieuws
Een hond die geeuwt

Waarom geeuwt mijn hond zo veel

15 februari 2023
Betekent geeuwen bij een hond hetzelfde als voor mensen? Bij ons zijn vermoeidheid of verveling de meest voorkomende redenen van gapen, maar is dat ook zo bij honden? Lees erover in onze blog!
cyriel