5 tips om je hond te wassen zonder stress!

|kleine blonde engelse cockerspaniel hond wordt gewassen door handen met shampoo
Odile Geirnaert
17 oktober 2022
4 min. leestijd

Niets is leuker dan je hond knuffelen! Of toch als hij fris ruikt. Begint hij dan toch zijn aroma te verspreiden? Dan is het tijd voor een badje. Maar hoe vaak mag je je hond wassen? En welke shampoo gebruik je daarvoor? Lees snel verder, want van ons krijg je antwoorden en tips!

Hoe vaak mag je een hond wassen?

Een hond met een korte vacht moet je maximaal twee- tot viermaal per jaar wassen. Maakt je huisdier het graag bont en komt hij regelmatig met bemodderde pootjes, neus en staart terug naar binnen? Was hem dan zo vaak als nodig.

Honden met een speciale zijdevacht of met krullen moeten dan ongeveer elke 6 weken geknipt en dus ook gewassen worden. Denk maar aan poedels of maltezers.

Mag je een hond wassen met gewone shampoo?

Nee, was je hond nooit met normale shampoo. Die bevat te veel geurstoffen, wat voor een gevoelige hondenneus te overweldigend kan zijn. Ook kan de zuurgraad van mensenshampoo de huid van je hond beschadigen en jeuk, droge huid en schilfers veroorzaken. Je shampoo kan ook in de ogen van je hond terechtkomen met pijn en irritatie als resultaat.

Mag je een hond wassen met Dreft?

Ja, maar enkel in noodgevallen. Honden van mensen die in huis roken, of honden die buiten leven, heel vuil zijn of vlooien hebben bijvoorbeeld kan je met Dreft wassen. Dreft is dus enkel een noodoplossing en zeker geen middeltje om je hond maandelijks mee te wassen. Was je hond nadien ook met een goed hydraterende en verzorgende hondenshampoo.

Mag je een hond wassen met Zwitsal?

Zwitsal is veilig om je hond mee te wassen, maar niet het meest geschikte middel. Babyzeep is dan wel wat milder voor de huid, je hond zal er niet voldoende schoon mee worden. Het allerbeste middeltje om je hond mee te wassen blijft dus nog altijd een milde, geurloze hondenshampoo. 

Mag je een hond wassen met azijn?

Je mag een hond wassen met azijn als je die voldoende verdunt. Pure azijn is zoals je weet erg zuur en kan de huid van je hond irriteren. Verdun dus een kopje witte natuurazijn in 10 liter water om je hond extra fris te doen ruiken en zijn vacht te laten glanzen.

kleine blonde engelse cockerspaniel hond wordt gewassen door handen met shampoo
Een hond wassen doe je nog altijd best met een milde shampoo speciaal ontwikkeld voor honden.

Hoe moet je een hond wassen zonder bad?

Als je geen bad hebt en je hond wil wassen, dan kan je dat ook in de douche of wastafel doen. Zeker voor kleine hondjes een goede optie. 

Heb je een grotere hond? Dan kan je terecht in een wasstraat. Een wasbeurt kost je dan gemiddeld €8.

Heeft je hond ook een knipbeurt nodig? Ga dan naar een hondentrimmer, want daar wassen ze je hond, natuurlijk!

5 tips om je hond wassen leuk te maken voor jou en je huisdier

Niet alle honden vinden het fijn om zonder gewenning in bad gestopt te worden. Hieronder ontdek je 5 tips om van je hond wassen kinderspel te maken:

1. Kam je hond voordat je hem wast

Zo verwijder je loszittende haren en raakt je afvoer niet verstopt. Dit is ook het ideale moment om je hond te checken op bultjes, korstjes, wondjes, klitten en teken. Merk je iets abnormaals op en maak je je zorgen? Aarzel niet om bij je dierenarts langs te gaan.

2. Laat je hond wennen aan water 

Gaat je hond voor het eerst in bad? Proficiat! Sommige honden zijn van nature fan van water zoals Golden Retrievers of Spaanse Waterhonden, maar lang niet alle. Gooi je hond dus niet zomaar in bad als hij hier geen ervaring mee heeft. Onze tips:

  • Begin met een bodempje water en beloon je hond als hij hier rustig bij blijft.
  • Zet ook de sproeier kort aan en uit en beloon hem als hij niet schrikt van het geluid.
  • Lok je hond met een snoepje van de ene naar de andere kant van het bad. Zo went hij ook aan het gevoel van bewegend water. 

Wanneer je voelt dat hij er klaar voor is, vul het bad dan telkens wat meer en herhaal het bovenstaande proces.

3. Let op de temperatuur van het badwater

Een aangename temperatuur om je hond te wassen is ongeveer 38°C. Net de temperatuur die voor de meeste mensen ook aangenaam voelt. Op voorwaarde dat de sproeier niet te hard staat! Als je je hond dus afspoelt, doe dat met een aangenaam zachte straal.

4. Was je hond met een milde, geurloze shampoo

Was je hond met een hondenshampoo zonder SLS, alcohol, triclosan, chloorhexidine en synthetische kleur- en geurstoffen. Al die stoffen irriteren de huid van je hond en drogen uit, wat schilfers en jeuk veroorzaakt. Te vermijden!

Let wel, veel merken zijn niet transparant over hun ingrediënten, je zal dus even moeten zoeken tot je een veilige shampoo vindt voor je huisdier.

5. Was ook de dekens van je hond

Het heeft geen zin om je hond te wassen als hij daarna meteen in zijn vuile dekens kruipt. Is het dus tijd voor een wasbeurt voor je hond, dan waarschijnlijk ook voor zijn dekentjes. Was ze met een mild, neutraal wasmiddel op een hoge temperatuur.

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
hond op straat met de vraag om te adopteren|honden achter een hek

Corona treft ook honden

29 december 2020
Door deze moeilijke periode gaan veel mensen een hond adopteren. Maar wat doet corona nu juist met een hond? Ontdek het hier.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
een hond die liggend wordt onderzocht door de dierenarts

De prijs van een dierenarts? Alle kosten op een rijtje!

20 november 2022
Hoeveel kost een bezoek bij de dierenarts? Ontdek nu alles wat je moet weten over (onverwachte) dierenartskosten!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die een bal terugbrengt naar zen baasje|

Hoe laat je je hond apporteren?

22 december 2022
Ook benieuwd hoe je hond laat apporteren? Apporteren is een geweldig leuk spelletje om met je hond te doen, maar hoe begin je er nu aan om dit aan je hond te leren? In deze blog lees je hoe je je hond leert apporteren in drie stappen. Lees snel verder!
Odile Geirnaert
Honden
Chihuahua with an injured leg getting a bandage

Waarom kiezen voor onze hondenverzekering van Belfius Direct?

04 juli 2023
Onverwachte medische kosten, verlies of diefstal van je hond zijn zaken die je liever vermijdt. Gelukkig kan een hondenverzekering afsluiten…
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hond die in de auto zit en uit het raam kijkt|Hond in de auto die uit het raam kijkt

Hoe vervoer je een pup in de auto?

27 december 2022
Moet je dringend naar de winkel, maar heb je geen opvang voor je pup? Simpel! Neem je puppy mee in je auto. We geven je enkele tips om de reis zo aangenaam mogelijk te maken voor je puppy. 
Odile Geirnaert
Hondennieuws
||||||||||virginie morobé en haar hond uit latem leven|olivier van de vijver uit latem leven|duitse staande hond|Daniel Dimovski|||olivier en karen uit latem leven|jothi uit latem leven|august uit latem leven|

Latem Leven: Maak kennis met de deelnemers en hun honden

20 november 2022
In ‘Latem Leven’ worden een tiental bekende inwoners van het idyllische Sint-Martens-Latem gevolgd. VTM 2 neemt de kijker mee in het kunstminnende en welvarende dorpje aan de oevers van de Leie.
Odile Geirnaert