Op reis gaan met je hond, een goed idee?

Beagle uit de ruit van een auto aan het hangen terwijl hij naar de zee kijkt
Odile Geirnaert
02 juni 2023
5 min. leestijd

Op reis gaan met je hond is een heel leuke ervaring maar kan ook best spannend zijn. Het is niet zomaar allemaal geregeld en het plannen is een hele uitdaging. In deze blog zetten we je op weg om de ideale reis met je hond te plannen. We geven je allerlei tips zodat je met de auto, de trein of het vliegtuig zonder zorgen en comfortabel op reis kan vertrekken samen met je beste maatje.

Voordelen van reizen met je hond

Reizen met je hond biedt tal van voordelen. Van meer quality time tot een betere socialisatie. Wij zetten alle voordelen even op een rijtje voor jou.

Quality time

Door je hond mee op vakantie te nemen, kunnen jullie de hele dag samen tijd doorbrengen. Jullie kunnen samen nieuwe dingen ontdekken en een nog sterkere band ontwikkelen. Bovendien is je maatje deel van het gezin en dus hoort hij erbij op vakantie.

Socialisatie

Je hond mee op reis is de ideale manier om te socialiseren. Hij raakt steeds beter gewend aan nieuwe plaatsen, geuren en mensen wat zijn socialisatie alleen maar ten goede komt.

Geen opvang nodig

Als je hond meegaat op vakantie dan moet je geen opvang voor hem zoeken. Heel handig want dierenhotels zijn duur en in de vakantieperiode lopen de prijzen nog meer op. Je bespaart dus ook nog eens geld door je hond mee te nemen op vakantie.

Het is een geweldige ervaring

Met je hond op vakantie gaan is gewoonweg een geweldige ervaring zowel voor jou als voor je maatje. Je moet met een aantal dingen rekening houden, maar je zal samen met je trouwe viervoeter herinneringen voor het leven maken.

Uitdagingen van op vakantie gaan met je hond

Hoewel op vakantie gaan met je hond een geweldige ervaring is, komen er ook wat uitdagingen bij kijken. No worries, hier kom je alles te weten over mogelijke struggles zodat jij zonder zorgen op vakantie kan gaan met je hond.

Accommodatie vinden

Het is niet altijd even eenvoudig om een accommodatie te vinden waar honden zijn toegelaten. Bereid je dus goed op voorhand al voor en start op tijd met het vinden van hondvriendelijke accommodaties.

Vervoer

Op vakantie gaan met je hond en de auto is al wat makkelijker dan met je hond en het vliegtuig. Een vliegtuig is veel stressvoller voor een hond en er zijn ook tal van regels waaraan je moet voldoen, maar met de juiste voorbereiding kan reizen met het vliegtuig ook een leuke ervaring zijn.

Activiteiten plannen

Je hond meenemen op vakantie klinkt als een geweldige ervaring maar onthoudt dat je je hond dan ook de hele tijd bij je hebt en van het nodige entertainment moet voorzien. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat hij alleen achterblijft op jullie verblijfplaats. Check dus op voorhand welke activiteiten je samen met je hond kan doen, zoals stranden waar honden wel zijn toegelaten.

Verandering van omgeving

Honden zijn gewoontedieren en vinden het dus moeilijk om zich aan te passen aan een nieuwe situatie en omgeving. Als je ze meeneemt naar nieuwe plaatsen dan kunnen ze stress ondervinden en angstig zijn. Geef je hond vooral de nodige tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen en daarna kunnen jullie samen genieten van allerlei nieuwe plaatsen.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je met je hond op vakantie wil gaan, dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Hier vind je een handig overzicht met belangrijke overwegingen voor het reizen met honden.

Gezondheid van je hond

Je hond meenemen op vakantie kan een impact hebben op zijn/haar gezondheid. De meeste honden zijn namelijk niet gewoon om te reizen waardoor ze wel wat stress kunnen ervaren wanneer ze op vakantie gaan. Die stress weegt op hun gezondheid, zorg er dus voor dat je hond over een goede gezondheid beschikt alvorens je hem zomaar een lange vliegreis laat meemaken. Heb je al een ietwat oudere hond? Overweeg dan om een reisje te maken dat wat dichter bij huis is.

Temperament van je hond

Bij het meenemen van je hond op reis is het belangrijk om rekening te houden met het temperament van je hond. Elke hond heeft een ander temperament, zorg er dus voor dat je op voorhand het temperament van je hond goed leert begrijpen alvorens je hem meeneemt naar nieuwe plaatsen.

Socialisatie van je hond

Train je hond op het socialiseren met andere mensen en dieren. Hierdoor zal hij minder angstig zijn wanneer hij op nieuwe plaatsen komt en nieuwe mensen leert kennen. Zorg er ook zeker voor dat hij de basiscommando’s zoals ‘zit’ en ‘blijf’ perfect onder de knie heeft. Zo hoef je je geen zorgen te maken als je bij nieuwe mensen of plaatsen komt en creëer je een veilige omgeving op vakantie.

Vervoer om te reizen

Er zijn verschillende vervoersmogelijkheden om je hond mee op vakantie te nemen. Wij geven je een overzicht van de drie populairste vervoermiddelen om te reizen met je hond. Zo ben jij goed op de hoogte van allerlei regels en voorschriften die gelden voor de verschillende vervoersmogelijkheden.

Reizen met je hond op de trein

Treinmaatschappijen hebben specifieke regels en voorschriften als je met je hond wil reizen. Check altijd op voorhand wat de regels zijn van de treinmaatschappij waarmee je reist zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

In de meeste gevallen vraagt de treinmaatschappij om je hond vast te maken door middel van een hondenriem of een vervoersmand. Zorg ervoor dat je vervoersmand groot genoeg is zodat je hond comfortabel kan zitten en rustig kan genieten van de treinrit. Bij het plannen van je vakantie neem je best van tevoren even contact op met de treinmaatschappij om te vragen welke regels ze hanteren voor het reizen met je hond.

Reizen met je hond in de auto

Sommige honden hebben al vaker in de auto gezeten en zijn autoritten dus gewend. Honden die nooit in de auto zitten, zijn dan weer wat angstig en bang voor de auto. Als je met de auto op reis gaat, kan je best op voorhand je hond laten wennen aan het gevoel in de auto. Maak enkele testritjes zodat je hond helemaal vertrouwd is met de auto.

Beslis je om je hond in de auto mee te nemen? Zorg dan dat hij altijd veilig vastzit. Hoe je dat doet kan je in deze blog te weten komen!

Reizen met je hond in het vliegtuig

Reizen met je hond in het vliegtuig vraagt wat voorbereiding. Elke vliegtuigmaatschappij heeft andere regels hierover. Neem dus altijd op voorhand contact op met je vliegtuigmaatschappij om te weten of je hond mee mag reizen met het vliegtuig.

Lees zeker onze blog “Alles wat je moet weten om met je hond op het vliegtuig te gaan!“.

 Welke wetten en regels gelden er?

Als je met je hond op vakantie gaat, dan gelden er wel een aantal wetten en regels. Hier sommen we alle wetten en regels op waar je op moet letten als je hond meegaat op vakantie:

 1. Gechipt
  Je hond moet altijd gechipt zijn zodat hij geïdentificeerd kan worden. Honden moeten binnen 7 weken na de geboorte gechipt zijn.
 2. Vaccinatie tegen hondsdolheid 
  Je hond moet minimaal drie weken voor vertrek een vaccinatie tegen hondsdolheid hebben gekregen. De inenting tegen hondsdolheid mag vanaf dat je hond 12 weken oud is en moet om de drie jaar opnieuw gebeuren.
 3. Europees dierenpaspoort 
  Net zoals voor mensen bestaat er ook voor dieren een Europees paspoort. Hierin staan de gegevens van de vaccinatie tegen hondsdolheid en het nummer van de chip. Je kan een officieel Europees dierenpaspoort kopen bij je dierenarts.
 4. Aansprakelijkheidsverzekering 
  In heel wat Europese landen zoals Spanje en Frankrijk is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht. De boetes voor het niet hebben van een aansprakelijkheidsverzekering zijn niet min, ze kunnen oplopen tot €10.000. Controleer dus zeker op voorhand of je hond een aansprakelijkheidsverzekering heeft.

Top reizen om met je hond te doen

 • dogsincluded.nl: Biedt meer dan 250.000 vakantiehuizen en hotels waar honden zijn toegelaten. Daarnaast geven ze ook informatie over de invoerregels en voorschriften per land weer waar je rekening mee moet houden.
 • vakantie-met-hond.be: Zoals de naam al zegt is deze website dé tool om een geschikt hondvriendelijk verblijf te vinden. Je kan zoeken op ligging, omheining van de tuin en faciliteiten zoals een zwembad en sauna. Uit het aanbod van 20.000 vakantiehuizen in Europa zal je vast wel een geschikte verblijfplaats kunnen vinden.
 • hondenopvakantie.nl: Deze website biedt heel wat last-minute-deals aan met stevige kortingen. Ideaal dus als je over een kleiner budget beschikt en er toch een geweldige reis van wil maken.
 • metjehondenopvakantie.nl/campings een alternatief voor vakantiehuizen is kamperen. Deze website toont je allerlei plaatsen in onder andere Spanje, Italië en Frankrijk waar je samen met je hond kan kamperen.
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws

10 leuke losloopgebieden voor honden

23 maart 2024
Het is niet altijd even duidelijk op welke plaatsen jouw hond mag rondlopen. De meeste mensen weten zelf niet dat er speciale losloopgebieden voor honden bestaan waar je favoriete viervoeter kan ravotten en lopen waar hij/zij wil. In deze blog toon ik je 10 leuke losloopgebieden voor honden in Vlaanderen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Golden retriever in een hotel ligt op luxueus bed

Dit is de prijs voor een hondenhotel deze vakantie!

07 augustus 2022
Spannende reisplannen, maar kan je liefste viervoeter niet mee? Dan maar op hotel! Ontdek hier de gemiddelde prijs voor een hondenhotel in Vlaanderen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
drie honden in een veld bij zonsondergang|park in brussel|bos voor een mooie wandeling|mensen wandelen in bos met hond|wandelpad langs meer|open meer in de ardennen|groene bomen langs de baan|open veld|wandelspad in park|open meer

9 mooiste hondenwandelingen in België

12 november 2021
Een lange wandeling maken met je hond is een ideale zondagsactiviteit. Ontdek hier de 9 mooiste hondenwandelingen in België.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Twee labrador retrievers die naast elkaar liggen.

11 makkelijke hondenrassen voor beginners

25 november 2022
Klaar om je eerste hond te adopteren, maar nog niet zeker welk ras? Hier zijn alvast 11 makkelijke hondenrassen die perfect zijn voor beginners!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
twee honden vechten in open veld|baasje trekt aan leiband hond die niet luistert|hond zit flink naast baasje in open veld

Wat zijn gedragsproblemen bij honden?

10 december 2021
Trekken aan de leiband, blaffen, bijten, springen op mensen, … het is slechts een beperkte opsomming van gedragsproblemen die kunnen voorkomen bij je hond. In onderstaande blog kom je meer te weten over wat gedragsproblemen zijn!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
witte maltezer hond wordt geknipt door hondenkapster aan huis|Twee witte bichon frisé honden zijn getrimd en poseren in het riet

Dit is de prijs van een hondenkapster aan huis in 2023

27 augustus 2022
Zijn de haren van je hond out of control? Tijd voor een knipbeurt! Maar wat is de prijs van een hondenkapster aan huis in 2022? Ontdek het hier.
Odile Geirnaert