Just RusselHoe vervoer je jouw hond met de auto?

Hoe vervoer je jouw hond met de auto?

Hond zit veilig met gordel
Odile Geirnaert
21 maart 2023
4 min. leestijd

Ga je af en toe wel eens op uitstap en wil je graag dat je hond je vergezelt? Dan moet je natuurlijk wel weten hoe je je hem het beste kan vervoeren in de auto. In deze blog leggen we je alles uit over de wetgeving in België en in het buitenland zodat jij en je maatje binnenkort van al jullie tripjes samen kunnen genieten.

Is het verplicht om je hond vast te maken in de auto?

In België zijn er geen regels omtrent het vervoeren van honden. Als je je hond niet vastmaakt in de auto, dan is daar dus geen boete aan verbonden. Toch zijn er enkele tips die je best toepast als je hond meereist. Een handige manier om je hond vast te maken is door middel van een tuigje dat je vastmaakt aan de veiligheidsgordel. Je kan ook werken met een beschermhoes aan de achterkant van de voorzetels. Hierdoor kan je hond niet naar de voorkant komen, maar kan hij wel nog steeds comfortabel op de achterbank liggen.  

Waarom kan mijn hond niet naast mij zitten?

Natuurlijk is het heel leuk om je hond langs jou in de auto te hebben zodat hij niet alleen in de kofferbak moet zitten. Toch is dat niet zo verstandig. Een hond die langs jou zit op de passagiersstoel is een gevaarlijke situatie. Je hond kan enthousiast raken en opeens op je schoot springen of blaffen waardoor je afgeleid raakt van de weg en je een ongeval kan veroorzaken. Er kan ook een auto tegen jou botsten waardoor je hond door de voorruit wordt geslingerd. Je kan je hond dus best altijd vastmaken op de achterbank of in de kofferbak. 

Gelden er in het buitenland wel regels?

Als je met je hond naar het buitenland reist dan moet hij gechipt zijn en altijd over een Europees paspoort beschikken met daarin een overzicht van alle vaccinatie. Daarnaast zijn er niet zoveel landen waar er regels gelden omtrent het vervoeren van je hond. In Nederland en Frankrijk gelden er bijvoorbeeld geen specifieke regels. In Duitsland, Spanje en Portugal is het wel verplicht om je je hond vast te maken met een gordel op de achterbank of in een bench. In de kofferbak  mag de hond wel los, maar dan moet er wel een rek of opvangnet zijn. Als je naar het buitenland trekt, dan check je best eerst op voorhand wat de regels omtrent het vervoeren van je hond zijn voor dat land.

Wat kan je doen als je hond gewond raakt tijdens een autorit?

Hoewel het ontzettend leuk is om samen met je hond op reis te gaan, kan er altijd iets gebeuren waardoor je hond gewond raakt. Met de Corona Direct x Just Russel verzekering heb je een verzekering speciaal op maat van je hond, zo kan je steeds met een gerust hart op reis vertrekken!

  • Je kan je hond al verzekeren vanaf €10/maand
  • Je kosten worden tot €3.500 per jaar terugbetaald
  • Je krijgt een gratis online dierenarts consultatie 

 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws

Hoe moet ik mijn overprikkelde puppy kalmeren?

14 november 2022
Heb je een nieuwe pup in huis, maar is deze snel overprikkeld? Lees dan snel onze nieuwe blog en ontdek hoe je hier het beste mee omgaat!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die voor de kerstboom ligt

Hoe zet je veilig een kerstboom op met je hond?

20 december 2022
Vraag je je ook af hoe je veilig een kerstboom opzet met een hond? Het is moeilijk te geloven dat een kerstboom gevaarlijk kan zijn voor je hond. Toch is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan bepaalde details tijdens de feestdagen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een kat die bij het raam zit

Waarom blaast mijn kat?

29 december 2022
Blaast of gromt jouw kat soms ook? Dat kan verschillende redenen hebben. Lees deze blog en ontdek waarom jouw kat soms blaast en wat je ertegen kan doen.
Joy Cleymans
Hondennieuws

Adopteer hier een hond!

03 november 2022
Overweeg je om een hond te adopteren uit een asiel? In deze blog helpen we je verder op weg met het vinden van de geschikte adoptiehond!
Odile Geirnaert
Honden

7 Afrikaanse hondenrassen die tot de verbeelding spreken

16 mei 2023
Afrika staat in ons halfrond vooral bekend voor de vele wilde diersoorten zoals leeuwen, olifanten en neushoorns. Maar weet jij…
Joy Cleymans
Hondennieuws

Zo maak je watermeloenijs voor je hond

06 januari 2023
Je eet zelf graag een ijsje en je wil voor je hond een gezond alternatief voorzien. Dit ijsje is niet alleen lekker maar ook de ideale verfrissing voor je hond tijdens de warme zomermaanden. Lees hier hoe je stap voor stap lekkere hondenijsjes kunt maken!
Cyriel Van Steen
4.8 / 5