De prijs van een dierenarts? Alle kosten op een rijtje!

een hond die liggend wordt onderzocht door de dierenarts
Odile Geirnaert
20 november 2022
5 min. leestijd

De prijs die je betaalt bij de dierenarts hangt af van verschillende factoren. Daarnaast bepaalt elke dierenarts individueel zijn tarieven. Wat is dan de gemiddelde prijs per behandeling? Is het interessant om een verzekering af te sluiten voor mijn hond of kat? Dat vertellen we je allemaal in deze blog! Scrol verder, en ontdek alle belangrijke informatie over dierenartskosten.

Wat is de prijs van een dierenarts?

Een consultatie bij de dierenarts kost in België gemiddeld €35. Omdat dit een gemiddelde schatting is, wordt hier geen rekening gehouden met het soort dier, de grootte en het gewicht van jouw dier, de behandeling, bijkomende medicatie, etc. Voor een nauwkeurigere schatting creëerden we onderstaande tabel, met gemiddelde prijzen per behandeling voor hond en kat.

Soort behandeling Prijs hond Prijs kat
Consultatie €35 €35
Castratie €200 €120
Sterilisatie €350 €145
Vaccinatie €50 €40
Ontworming €20 €15
Echoscopie €70 €60
Bloedonderzoek €100 €100
Urine-onderzoek €30 €30
Rhinoscopie €85 €85
Euthanasie €90 €70
Röntgenfoto €100 €100
MRI-scan €600 €600
Darmoperatie €500-€1500 €500-€1500
Chippen €55 €45
Anaalklieren uitknijpen €20 €15
Gebitsreiniging €150 €90
Nagels knippen €20 €20

Wat is de prijs van een spoeddierenarts?

Je mag zeker rekenen op een prijs tussen €60 à €100 voor een consult bij een spoeddierenarts. Wanneer je huisdier plots ziek wordt, kan je altijd beroep doen op een spoeddierenarts.

Deze is hetzelfde als een dierenarts van wacht. Aangezien de arts in zijn vrije tijd naar de kliniek moet komen, lopen de prijzen hoger op dan bij een normaal consult. Moet de dierenarts niet alleen onverwacht, maar ook ‘s avonds naar de kliniek komen? Dan mag je op een meerprijs van ongeveer €10 à €20 rekenen.

Wat zijn de tarieven voor een huisbezoek van een dierenarts?

Voor een huisbezoek van de dierenarts mag je gemiddeld rekenen op €45 à €65 per consultatie. Je betaalt een meerprijs, aangezien de dierenarts zich moet verplaatsen naar jouw huisadres. Ook hier hangt de prijs van verschillende factoren af. Zo zal een dringend huisbezoek een stuk duurder zijn dan een huisbezoek dat op voorhand werd ingepland.

Hou je dierenartskosten laag met een dierenverzekering

Wil je jezelf beschermen tegen onverwachte hoge dierenartskosten? Dan sluit je best een dierenverzekering af. Dit is een soort ziekteverzekering voor je huisdier. Zo maak je je nooit zorgen over het budget, zelfs wanneer er een dure operatie dient te gebeuren. Je sluit al een dierenverzekering af vanaf €10 per maand. Dat is heel goedkoop, als je bedenkt dat een operatie al snel kan oplopen tot meer dan €1500. Ontdek alle voor- en nadelen van een hondenverzekering.

Boek je gratis online dierenarts afspraak in enkele klikken.

Zit je met heel wat vragen en weet je niet waar te beginnen. Vul de vragenlijst in voor onze verzekering en krijg een gratis afspraak met een gediplomeerde dierenarts cadeau.

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag