De prijs van een dierenarts? Alle kosten op een rijtje!

een hond die liggend wordt onderzocht door de dierenarts
Odile Geirnaert
20 november 2022
5 min. leestijd

De prijs die je betaalt bij de dierenarts hangt af van verschillende factoren. Daarnaast bepaalt elke dierenarts individueel zijn tarieven. Wat is dan de gemiddelde prijs per behandeling? Is het interessant om een verzekering af te sluiten voor mijn hond of kat? Dat vertellen we je allemaal in deze blog! Scrol verder, en ontdek alle belangrijke informatie over dierenartskosten.

Wat is de prijs van een dierenarts?

Een consultatie bij de dierenarts kost in België gemiddeld €35. Omdat dit een gemiddelde schatting is, wordt hier geen rekening gehouden met het soort dier, de grootte en het gewicht van jouw dier, de behandeling, bijkomende medicatie, etc. Voor een nauwkeurigere schatting creëerden we onderstaande tabel, met gemiddelde prijzen per behandeling voor hond en kat.

Soort behandeling Prijs hond Prijs kat
Consultatie €35 €35
Castratie €200 €120
Sterilisatie €350 €145
Vaccinatie €50 €40
Ontworming €20 €15
Echoscopie €70 €60
Bloedonderzoek €100 €100
Urine-onderzoek €30 €30
Rhinoscopie €85 €85
Euthanasie €90 €70
Röntgenfoto €100 €100
MRI-scan €600 €600
Darmoperatie €500-€1500 €500-€1500
Chippen €55 €45
Anaalklieren uitknijpen €20 €15
Gebitsreiniging €150 €90
Nagels knippen €20 €20

Wat is de prijs van een spoeddierenarts?

Je mag zeker rekenen op een prijs tussen €60 à €100 voor een consult bij een spoeddierenarts. Wanneer je huisdier plots ziek wordt, kan je altijd beroep doen op een spoeddierenarts.

Deze is hetzelfde als een dierenarts van wacht. Aangezien de arts in zijn vrije tijd naar de kliniek moet komen, lopen de prijzen hoger op dan bij een normaal consult. Moet de dierenarts niet alleen onverwacht, maar ook ‘s avonds naar de kliniek komen? Dan mag je op een meerprijs van ongeveer €10 à €20 rekenen.

Wat zijn de tarieven voor een huisbezoek van een dierenarts?

Voor een huisbezoek van de dierenarts mag je gemiddeld rekenen op €45 à €65 per consultatie. Je betaalt een meerprijs, aangezien de dierenarts zich moet verplaatsen naar jouw huisadres. Ook hier hangt de prijs van verschillende factoren af. Zo zal een dringend huisbezoek een stuk duurder zijn dan een huisbezoek dat op voorhand werd ingepland.

Hou je dierenartskosten laag met een dierenverzekering

Wil je jezelf beschermen tegen onverwachte hoge dierenartskosten? Dan sluit je best een dierenverzekering af. Dit is een soort ziekteverzekering voor je huisdier. Zo maak je je nooit zorgen over het budget, zelfs wanneer er een dure operatie dient te gebeuren. Je sluit al een dierenverzekering af vanaf €10 per maand. Dat is heel goedkoop, als je bedenkt dat een operatie al snel kan oplopen tot meer dan €1500. Ontdek alle voor- en nadelen van een hondenverzekering.

Boek je gratis online dierenarts afspraak in enkele klikken.

Zit je met heel wat vragen en weet je niet waar te beginnen. Vul de vragenlijst in voor onze verzekering en krijg een gratis afspraak met een gediplomeerde dierenarts cadeau.

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Hond in hondenschool tijdens agility training

Wat is de prijs voor een hondenschool?

20 september 2022
Begeleiding bij de opvoeding van je pup is een absolute noodzaak. In deze blogpost lees je alles over de prijs van een hondenschool!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Twee Afghaanse windhonden zitten naast elkaar voor herfstlandschap als grootste honden ter wereld|Grootste hondenras ter wereld zwarte Duitse dog loopt op gras met zee op achtergrond|Grote grijze Ierse wolfshond zit op gras en hijgt|Een van de grootste hondenrassen creme kleur Afghaanse windhond staat op gras voor grote vijver|Grote bruine kangal hond staat op ponton aan een vijver en kijkt naar links|Broholmer grootste hondenras staat in bos in de herfst|Twee boerboel honden zitten in de zon en leunen tegen boom als grootste hondenrassen|Grote bruine Engelse mastiff hond staat op gras en hijgt

Dit zijn de top 7 grootste hondenrassen aller tijden!

21 juni 2022
Ben jij op zoek naar de grootste hondenrassen ter wereld? Klik dan snel verder, want in deze blog tonen we je welke honden maatje XL hebben!
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Zo maak je watermeloenijs voor je hond

06 januari 2023
Je eet zelf graag een ijsje en je wil voor je hond een gezond alternatief voorzien. Dit ijsje is niet alleen lekker maar ook de ideale verfrissing voor je hond tijdens de warme zomermaanden. Lees hier hoe je stap voor stap lekkere hondenijsjes kunt maken!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Engelse buldog hond zit in de hoek als straf

Je hond straffen: wat je zeker niet mag doen!

04 juni 2022
Als je je hond verkeerd corrigeert wanneer hij zich misdraagt, zal dat averechts werken. Lees hier tips om je hond correct te straffen!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
|

Zo herken je meteen een broodfokker!

27 oktober 2022
Wil je zeker zijn dat je een hond of kat adopteert bij een ethische fokker? Lees dan hier hoe je een broodfokker kan herkennen en trap niet in de val.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

Waarom stinkt de stoelgang van mijn hond zo sterk?

06 februari 2023
Dat de stoelgang van je hond stinkt is normaal, maar in sommige gevallen kan de geur zelfs ondraaglijk zijn. In deze blog bespreken we enkele van de meest voorkomende oorzaken van een sterk ruikende hondenontlasting en wat je kunt doen om de geur te verminderen.
Cyriel Van Steen