Waarom stinkt de stoelgang van mijn hond zo sterk?

Cyriel Van Steen
06 februari 2023
4 min. leestijd

Dat de stoelgang van je hond stinkt is normaal, maar in sommige gevallen kan de geur zelfs ondraaglijk zijn. In deze blog bespreken we enkele van de meest voorkomende oorzaken van een sterk ruikende hondenontlasting en wat je kunt doen om de geur te verminderen.

Waarom ruikt de ontlasting van mijn hond zo sterk?

De stinkende ontlasting van je hond wordt veroorzaakt door het feit dat het lichaam van je hond niet afgestemd is om bepaalde voedingsstoffen op te nemen. Het is moeilijker voor je hond om granen en ander zetmeel te absorberen, dit geldt ook voor onnatuurlijk grote hoeveelheden aardappelen en erwten die in veel “graanvrij” hondenvoer te vinden zijn.

Wat veroorzaakt de stinkende de stoelgang van mijn hond?

Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat stoelgang van je hond sterker ruikt dan normaal. Lees verder om de oorzaken ontdekken:

Voeding als oorzaak van een stinkende stoelgang

Een van de meest voorkomende oorzaken van een sterk ruikende hondenontlasting is een dieet dat rijk is aan vetten of eiwitten. Honden die een dieet krijgen dat niet geschikt is voor hun specifieke voedingsbehoeften, kunnen last krijgen van darmproblemen en dit kan leiden tot een sterk ruikende ontlasting.

Als je vermoedt dat het dieet van je hond de oorzaak is van de sterk ruikende ontlasting, overleg dan met je dierenarts voor een geschikt dieet. Het is ook belangrijk om te controleren of jouw hond geen allergieën of intoleranties heeft voor bepaalde ingrediënten in zijn voer.

Darmproblemen als oorzaak van een stinkende stoelgang

Een andere veelvoorkomende oorzaak van een sterk ruikende hondenontlasting is een infectie van de darmen. Dit kan worden veroorzaakt door bacteriën, virussen of parasieten en kan leiden tot diarree, braken en een sterk ruikende ontlasting.

Als je vermoedt dat je hond een darminfectie heeft, neem dan contact op met je dierenarts voor een behandeling. Het is ook belangrijk om de hygiëne van je huis en de omgeving van je hond te controleren om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt.

Lever- en nierproblemen als oorzaak van een stinkende stoelgang

Problemen met de lever of nieren kunnen ook leiden tot een sterk ruikende hondenontlasting. Deze problemen kunnen worden veroorzaakt door ziekten of aandoeningen en kunnen leiden tot veranderde ontlasting, verlies van eetlust en vermoeidheid. Als je vermoedt dat je hond lever- of nierproblemen heeft, neem dan contact op met je dierenarts voor een behandeling.

Wat kan ik doen om de sterke geur van de ontlasting van mijn hond te verminderen?

 1. Pas het dieet van je hond aan
  Het aanpassen van het dieet van je hond kan helpen om de geur van de ontlasting te verminderen. Dit kan betekenen dat jouw hond een dieet krijgt dat rijk is aan vezels, wat kan helpen om de ontlasting soepeler te maken en de geur te verminderen.
 2. Probiotica
  Het toevoegen van probiotica aan het dieet van je hond kan helpen om de balans van de darmflora te herstellen en de geur van de ontlasting te verminderen.
 3. Regelmatige wandelingen
  Zorg ervoor dat je hond regelmatig wandelt, dit helpt om de spijsvertering te bevorderen en de ontlasting soepeler te maken.
 4. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen
  Sommige voedingsmiddelen kunnen de geur van de ontlasting versterken, zoals koolsoorten en vis. Probeer deze voedingsmiddelen te vermijden of in ieder geval te beperken.

Wanneer moet ik bezorgd zijn om de stinkende stoelgang van mijn hond?

De stoelgang van je hond zal nooit ruiken als een roos, maar als de geur ondragelijk is dan kan dit wijzen op een gezondheidsprobleem. Als de stinkende stoelgang van je hond gepaard gaat met symptomen zoals een afwijkende kleur in de stoelgang, winderigheid, afvallen en weinig drinken dan kan er iets mis zijn met de dunne darm of de dikke darm. Het is aangeraden om je dierenarts erbij te halen voor verder onderzoek en behandelingen.

Meer te weten komen over de ontlasting van je hond? Lees een van deze blogs:

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag