Tips tegen constipatie bij honden

droevige hond ligt op zijn mat|hond is aan het plassen in de tuin
Joy Cleymans
30 december 2020
3 min. leestijd

Het spijsverteringsstelsel van je hond is taai. Het kan veel aan, van rauw vlees tot dierlijke botten en hier en daar een hap gras. Toch kan er iets misgaan waardoor het spijsverteringsstelsel van je hond niet meer zo soepel werkt als het zou moeten. Scrol verder en leer alles over constipatie bij honden, van oorzaken tot oplossingen.

Wat is constipatie bij honden?

Constipatie bij honden is een aandoening waarbij de stoelgang van je hond moeilijk, onregelmatig of zelfs volledig afwezig is. Honden doen normaal gesproken regelmatig hun behoefte en produceren een of twee keer per dag ontlasting. Toch zijn ze net zo gevoelig voor spijsverteringsproblemen als mensen en kunnen ze ook geconstipeerd raken. Als de verstopping lang duurt, gaat de ontlasting zich in de darmen ophopen. Dit is niet alleen pijnlijk, maar ook gevaarlijk. Lees verder als je meer wil weten over constipatie bij honden.

Wat zijn de symptomen van constipatie bij een hond?

Constipatie of verstopping bij de hond is een van de meest voorkomende spijsverteringsproblemen bij honden. Het is dus gelukkig makkelijk te diagnosticeren. Enkele van de meest voorkomende symptomen van constipatie zijn:

  1. De hond maakt minder dan één keer per dag ontlasting,
  2. Persdrang: krachtige maar ineffectieve pogingen om te ontlasten,
  3. Kleine, harde of droge ontlasting met roodheid of zwelling rond de anus,
  4. Slijm of bloed bij het ontlasten,
  5. Verlies van eetlust en/of braken,
  6. Buikpijn,
  7. Pijn bij het ontlasten,
  8. Met het achterwerk over de vloer wrijven (jeuk door te volle anaalklieren).

Als je hond langer dan twee dagen geen stoelgang heeft gehad, wijst dat op constipatie. Maar wat leidt precies tot verstopping bij je hond?

Wat veroorzaakt constipatie bij honden?

Er zijn verschillende oorzaken, variërend van een te laag vezelgehalte in het dieet van je hond tot uitdroging. Constipatie kan ook worden veroorzaakt door een vergrote prostaat, overmatige zelfverzorging, opname van gras, verwonding aan het bekken, ouderdom en verschillende neurologische aandoeningen. Ook bepaalde medicijnen hebben constipatie als bijwerking. Of zou je hond een darmblokkade hebben? Ga in elk geval eens langs bij je dierenarts.

Wat moet je doen als je hond geconstipeerd is?

Milde gevallen van verstopping bij honden lossen zich na een tijdje meestal zelf op, maar in meer ernstige gevallen kan interventie nodig zijn. Als je hond maar een paar dagen constipatie heeft gehad, kan iets eenvoudigs als een beetje ingeblikte pompoen meteen helpen. In het voer geroerd kan deze boost van vezels de zaak opnieuw in beweging brengen. Het kan ook helpen om de waterinname van je hond te verhogen. Giet wat ongezouten kippenbouillon of water door zijn brokjes om je hond onbewust meer te doen drinken.

Blijft je hond geconstipeerd? Praat dan met je dierenarts. Die kan je een laxeermiddel of andere medicatie aanraden om de spijsvertering van je hond weer op gang te helpen. Zelfs een darmspoeling kan nodig zijn, maar dat is absoluut niet iets wat je thuis moet proberen.

hond is aan het plassen in de tuin

Hoe voorkom je verstopping bij honden?

Het beste wat je kan  doen, is je pup een gezond en kwaliteitsvol dieet geven. Zorg ervoor dat het dieet van je hond veel eiwitten en voedzame vetten bevat, met genoeg verteerbare koolhydraten en vezels. Ook helpen probiotica om de darmflora van je hond in evenwicht te houden. Ontdek hier alle voordelen van hondenvoeding voor een gezonde stoelgang.

Meer te weten komen over de ontlasting van je hond? Lees een van deze blogs:

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag