Wat betekent het als mijn hond diarree met bloed heeft?
Poept je hond diarree met bloed? Dat is niet zo best. Snel laten checken, want de ontlasting van je hond zegt veel over zijn gezondheid. Laat ons daarom even overlopen waarom je hond last heeft van bloederige stoelgang, wat je eraan kan doen en hoe je dit voorkomt.
5 oorzaken van diarree met bloed bij je hond
Een gezonde hond produceert meermaals per dag gezonde, bruine stoelgang. Heeft je hond dus plots diarree met vers bloed? Dan heeft hij mogelijks een bloeding in de dikke darm of anus. Tijd om de oorzaak te achterhalen:
1. Diarree met bloed bij je hond door dikkedarmontsteking
Een dikkedarmontsteking komt voor bij honden die bedorven voedsel eten, antibiotica nemen, of parasieten hebben. Je hond moet in dat geval vaker ontlasten, heeft slijmerige ontlasting en blijft persen, ook als zijn darm al leeg is. De darmwand wordt steeds kwetsbaarder en scheurt uiteindelijk. Het resultaat: je hond poept diarree met bloed.
Oplossing: ga langs bij je dierenarts voor medicatie en een ontwormingsmiddel.
2. Diarree met bloed bij je hond door poliepen of een darmtumor
Heeft je hond al wat jaren op de teller? Dan kan diarree met bloed bij je hond te maken hebben met poliepen of een darmtumor. Die kunnen inwendige bloedingen veroorzaken. Met als gevolg dat je hond bloed in zijn stoelgang heeft. Je dierenarts moet in dat geval een rectaal onderzoek doen bij je hond met een coloscopie.
Oplossing: behandelen kan gelukkig vaak door de poliepen of tumoren te verwijderen.
3. Diarree met bloed bij je hond door anaalklierontsteking
Diarree met bloed bij je hond kan ook veroorzaakt worden door anaalklierontsteking. Aan weerszijden van de anus van je hond zitten anaalzakjes met een sterk geurende vloeistof. Daarmee markeert je hond zijn territorium tijdens het poepen. Als deze klieren vol en ontstoken raken, kunnen die scheuren en zelfs bloeden. Vaak krijgen oudere honden hiermee te maken.
Oplossing: zie je je hond vaak aan zijn achterste likken en met zijn achterwerk over de grond schuiven? Dan is het tijd voor een bezoekje langs de dierenarts, die zal medicatie voorschrijven.
4. Diarree met bloed bij je hond door scherpe voorwerpen
Als je hond het in zijn mond kan stoppen, dan zal hij dat doen! Als je hond dus stoelgang of diarree met bloed heeft, heeft hij zijn tanden misschien gezet in iets scherps. En zit dat nu vast in zijn spijsverteringsstelsel. Op z’n weg naar buiten kan dit voorwerp dan schade aanrichten in zijn darmen, met als gevolg bloed in de ontlasting van je hond.
Oplossing: ga naar je dierenarts voor een onderzoek en scan. Waarschijnlijk moet je hond ook geopereerd worden.
5. Diarree met bloed bij je hond door virussen of vergif
De darmwand van je hond kan ook serieus beschadigd worden door bijvoorbeeld het parvovirus of giftige chemicaliën zoals rattenvergif. Om die zo snel mogelijk uit zijn systeem te krijgen, zal je hond hevig overgeven en bloederige diarree krijgen. Sommige honden raken zelfs in shock als ze geen behandeling krijgen.
Oplossing: bij vergif moet de maag van je hond leeggepompt worden. Voor de meeste virussen bestaat ook medicatie.
Als je hond diarree heeft met bloed, is je dierenarts altijd je place to be. Bloed in de ontlasting van je hond wijst namelijk vaak op een potentieel dodelijk probleem dat hij niet zelf kan bestrijden.
3 tips om te voorkomen dat je hond diarree met bloed poept
Heb je ervaring met een hond die bloed poept of net niet en wil je dit vak voorkomen? Dan zijn dit de 3 beste tips:
1. Berg scherpe voorwerpen en chemicaliën op
Als je niets gevaarlijks laat rondslingeren, kan je hond er ook zijn tanden niet inzetten. Als je dus wil vermijden dat je hond diarree met bloed heeft, ruim dan scherpe voorwerpen en giftige stoffen zoals rattenvergif netjes op en hou je hond buiten in de gaten. Train je hond ook om dingen los te laten met het commando ‘los’. Zo kan je ingrijpen als hij toch iets scherps te pakken heeft gekregen.
2. Behoed je hond voor allergieën
Allergenen kunnen de darmen van je hond irriteren, zoals graan, gluten of zuivel. Dat verzwakt en ontregelt zijn spijsverteringsstelsel waardoor je hond vatbaarder wordt voor dikkedarmontsteking of een tumor. En dus ook diarree met bloed. Merk je dus dat de ontlasting van je hond slap is, of heeft hij ook jeukende pootjes, overweeg dan hypoallergene hondenvoeding. Zo kunnen zijn darmen zich herstellen en terug weerstand opbouwen.
3. Versterk de weerstand van je hond
Naast hypoallergene voeding kan je het immuunsysteem van je hond versterken om spijsverteringsproblemen zoals diarree met bloed te voorkomen. Echte superfoods zijn natuurlijke probiotica en zalmolie met omega 3 en 6. Die kan je apart kopen en door zijn voeding mengen. Ook hondenvoeding moet die voedingsstoffen bevatten, naast vezels uit cichorei en bietenpulp.
Meer te weten komen over de ontlasting van je hond? Lees een van deze blogs:
-
-
- Dit betekent oranje ontlasting bij je hond!
- Wat zegt de kleur van de stoelgang over je hond?
- Waarom heeft mijn hond zwarte ontlasting?
- Verstopping bij je hond oplossen doe je zo!
- Waarom heeft mijn hond gele, slijmerige ontlasting?
- Groene stoelgang bij mijn hond: wat betekent het?
- Waarom stinkt de stoelgang van mijn hond zo sterk?
- Tips tegen constipatie bij honden
- Waarom heeft mijn hond diarree en verstopping?
- Waarom is mijn hond geconstipeerd?
-