Wat zegt de kleur van de stoelgang over je hond?

Cyriel Van Steen
30 januari 2023
5 min. leestijd

Wist je dat de kleur van de stoelgang van je hond je meer vertelt over zijn gezondheid? In deze blog lees je meer over de kleur van de stoelgang van je hond en wat het kan betekenen. Scrol verder!

Waarom is de kleur van de ontlasting van mijn hond belangrijk?

De kleur van de ontlasting van je hond is belangrijk omdat het een indicatie kan zijn van de gezondheid van je hond. Verschillende kleuren kunnen wijzen op verschillende problemen, zoals bloedingen, infecties of ontstekingen. Daarnaast kan de frequentie van de ontlasting ook een indicatie zijn van een gezondheidsprobleem. Diarree of verstopping kunnen tekenen zijn van een infectie, ontsteking of voedselallergie.

Het is belangrijk om op te letten voor afwijkende ontlasting, zoals diarree of bloed in de ontlasting.

Welke kleuren van ontlasting bij mijn hond zijn normaal?

Bruine ontlasting

Bruine ontlasting bij honden is meestal een normale variant en kan wijzen op een gezonde darmflora en een normaal spijsverteringsproces. De kleur van de ontlasting is vaak bruin omdat het geoxideerd bloed bevat van de darmwand, dit is een normale reactie van het lichaam. Het is belangrijk om te weten dat sommige dierenvoeding invloed kan hebben op de kleur van de ontlasting, zoals bijvoorbeeld bij gele maïs of rode bieten, kan de ontlasting geel of rood kleuren.

Daarnaast is niet alleen de kleur, maar ook de textuur is belangrijk. Een gezonde textuur voor ontlasting bij honden is meestal een soort van stevige, goed gevormde ontlasting. Dit betekent dat de ontlasting niet te hard of te droog is, maar ook niet te zacht of te dun. 

Donker bruine ontlasting

Ook een donkerdere ontlasting is normaal. Donkerbruine ontlasting kan ook een indicatie zijn van een specifiek dieet of medicijngebruik. Bijvoorbeeld, bij honden die een dieet volgen met veel rauw vlees kan de ontlasting donkerder kleuren. Deze kleur ontstaat vaak door de aanwezigheid van ijzer in het bloed. Als je hond alleen donkerbruine ontlasting produceert en geen andere symptomen vertoont, zoals diarree of braken, is er waarschijnlijk geen reden tot paniek. 

Welke kleuren van ontlasting bij mijn hond zijn abnormaal?

Zwarte ontlasting 

Zwarte ontlasting bij je hond kan wijzen op bloedingen in de maag of darmen, een aandoening zoals maagzweren of darmkanker, of het innemen van bepaalde medicijnen. Het is ook belangrijk om te weten dat zwarte ontlasting niet altijd een teken is van een ernstige aandoening. Soms kan het ook het gevolg zijn van het eten van bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer of andere mineralen. Als je hond zwarte ontlasting heeft, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts om te bepalen of er een onderliggend probleem is en welke behandeling nodig is. 

Grijze ontlasting

Grijze stoelgang bij een hond kan wijzen op een aandoening van de lever, alvleesklier of galblaas. Als de lever niet goed functioneert, kan dit leiden tot een vermindering van de hoeveelheid gal die naar de darmen stroomt, wat kan leiden tot grijze ontlasting. Soms kan het ook het gevolg zijn van het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals voer met een hoog gehalte aan ijzer of voedingssupplementen. In ieder geval is het aan te raden om altijd een dierenarts te raadplegen bij afwijkende ontlasting.

Witte ontlasting

Witte stoelgang bij een hond kan wijzen op een aandoening van de lever of galblaas. Het kan ook een teken zijn van een teveel aan vet in de ontlasting, dit kan gebeuren als de hond een dieet volgt met veel vet of als de hond een aandoening heeft die de vertering van vetten beïnvloedt. Ook hier is het opnieuw verstandig om de dierenarts erbij te halen.

Rode ontlasting

Rode stoelgang bij een hond kan wijzen op bloedingen in de maag of darmen. Dit kan het gevolg zijn van een aandoening zoals maagzweren, darmontsteking of darmkanker. Andere oorzaken van bloed in de ontlasting kunnen parasieten zijn zoals wormen, of een infectie van de darmen. Rode ontlasting kan ook ontstaan door het eten van bepaalde voedingsmiddelen zoals rauwe groenten of rode vruchten. Het is belangrijk om te weten dat rode ontlasting niet altijd een teken is van een ernstige aandoening. Toch is het beter om steeds zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts om te bepalen of er een onderliggend probleem is en welke behandeling nodig is.

Groene ontlasting

Groene ontlasting bij een hond kan wijzen op het eten van voedingsmiddelen of medicijnen die deze kleuren bevatten. Bijvoorbeeld het eten van blauwe bessen, groene groenten of zelfs gras. Dit is echter niet altijd het geval en in sommige gevallen kan groene ontlasting ook wijzen op een onderliggend probleem zoals een infectie of een aandoening van de lever of galblaas of vergiftiging. Als je hond groene ontlasting heeft, is het verstandig om contact op te nemen met een dierenarts.

Oranje ontlasting

Oranje ontlasting kan te maken hebben met een onderliggend gezondheidsprobleem zoals een aandoening van de lever of galblaas of een auto-immuunziekte (AIHA). AIHA is een ernstige aandoening waar het afweersysteem van je hond afneemt. Ga dus meteen naar de dierenarts.

Gele ontlasting

Gele stoelgang bij een hond kan wijzen op een aandoening van de lever of galblaas. Het kan ook wijzen op een overmaat aan bilirubine in de ontlasting, bilirubine is een stof die wordt geproduceerd wanneer rode bloedcellen afbreken. Andere oorzaken kunnen zijn het innemen van bepaalde medicijnen of het eten van voedingsmiddelen met een gele kleurstof. Als je niet zeker bent wat de oorzaak is van de gele ontlasting bij je hond ga je best naar de dierenarts.

Meer te weten komen over de ontlasting van je hond? Lees een van deze blogs:

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag