Wat zijn de belangrijkste voedingsbehoeften van oudere honden?

Odile Geirnaert
31 maart 2024
5 min. leestijd

Een oude hond is minder actief en kwetsbaarder. Naarmate je viervoeter ouder wordt, krijgt hij andere voedingsbehoeften. Bij het ouder worden verandert zijn lichaam, maar ook zijn gedrag. Het is belangrijk om voor een oudere hond te kiezen voor senior hondenvoer op maat van zijn behoeften. Lees in deze blog meer over het belang van senior voeding voor oudere honden.

Wanneer is een hond een senior?

Eerst en vooral is het belangrijk om te bepalen of je hond een senior is. Zo kan je op tijd overschakelen naar senior hondenvoer. Kijk hiervoor naar 2 elementen: leeftijd en tekenen van ouderdom.

Leeftijd

Een oude hond wordt als senior gezien als hij 75% van zijn verwachte levensduur erop heeft zitten. Gemiddeld is dit rond de leeftijd van 7 jaar. Het is belangrijk om naast leeftijd ook rekening te houden met het ras, zijn algemene conditie en zijn gewrichten. Lees meer over welke voeding het best is voor je oude hond in onze blog.

Tekenen van ouderdom

De tekenen van ouderdom bij een hond zijn vergelijkbaar met wat je bij oudere mensen ziet. Veelvoorkomende ouderdomskwalen bij oudere honden zijn:

 • Gedragsveranderingen: minder actief zijn, meer slapen, en angstig zijn
 • Gewichtsproblemen
 • Verminderde eetlust
 • Minder spiermassa
 • Gebitsproblemen

Wat geef je een oude hond te eten?

Oudere honden zijn minder actief, waardoor ook hun voedingsbehoeften veranderen. Ze hebben een hogere kans op gewichtstoename, waardoor de calorie-inname beperkt moet worden. Als je jouw hond minder voeding zou geven omdat hij minder beweegt, gaan de calorieën wel weg, maar ook alle nuttige voedingsstoffen gaan verloren. Daarom is het belangrijk om over te schakelen naar senior hondenvoeding.

Wat is senior hondenvoer?

Senior hondenvoeding bevat alle ingrediënten die een oudere hond nodig heeft voor een optimale gezondheid en een lang leven. Het draagt bij aan gewichtsbeheersing en een versterkte immuniteit.

Verschil met volwassen hondenvoer

Senior hondenvoer is eigenlijk dieetvoer, omdat er weinig calorieën en minder vetten in zitten, waardoor ze minder kans hebben op overgewicht. Het is lichter verteerbaar aangezien oudere honden een langzamere spijsvertering hebben. Toch bevat het alle voedingsstoffen die een oudere hond nodig heeft.

Belangrijke voedingsstoffen in senior hondenvoer

 1. Eiwitten
  Senior hondenvoer bevat minder eiwitten, maar wel eiwitten van hoge kwaliteit. Het is belangrijk om de spiermassa van de oude hond te behouden.
 2. Vezels
  Vezels zijn essentieel voor een goede darmwerking en spijsvertering. Senior hondenvoeding bevat meer vezels dan gewone volwassen hondenvoeding.
 3. Omega 3-vetzuren
  Deze zijn nodig voor een gezonde vacht en huid.
 4. Glucosamine en chondroïtine
  Deze hebben een positief effect op de gewrichten en botten. Hiervoor kan je ook het supplement Hip & Joint boost geven aan je oudere viervoeter, het verbetert de mobiliteit en ondersteunt de spieren en gewrichten.

Just Russel

Just Russel senior hondenvoer is de beste optie voor jouw oudere hond. Just Russel biedt je hond een dieet dat op maat is samengesteld, om zo te voldoen aan zijn noden. De samenstelling van de hondenbrokken zorgt ervoor dat je hond langer fit en jong blijft. Het voer is zelfs goedgekeurd door dierenartsen, en het bestaat uit hoogwaardige ingrediënten.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag