Dit zijn de voordelen van glucosamine voor honden!

oude zwarte hond met gewrichtsproblemen krijgt supplement met glucosamine
Odile Geirnaert
02 oktober 2022
4 min. leestijd

Hoorde je van de magische stof glucosamine die goed zou zijn voor de gewrichten van een hond? En wil je daar nu het fijne van weten? Dan zijn we er voor je met alles over glucosamine voor honden: wat het is, wat de voordelen zijn, welke honden glucosamine nodig hebben en nog meer. Scrol snel verder!

Wat is glucosamine voor honden?

Glucosamine voor honden is een natuurlijk aminosuiker dat in alle lichaamsweefsels voorkomt. Als essentiële bouwstenen van kraakbeen, pezen en ligamenten, bevinden de hoogste concentraties glucosamine bij honden zich in de gewrichten.

Welk effect heeft glucosamine op een hond?

Glucosamine zorgt ervoor dat de vloeistof in de gewrichten van je hond, die voor stevigheid en demping zorgen, goed aangevuld blijft. Concreet helpt glucosamine dus om:

  • slijtage en ontsteking van kraakbeen bij honden tegen te gaan,
  • gewrichtspijn bij honden te voorkomen of verminderen,
  • herstel na een operatie te versnellen,
  • herstel na letsel aan de wervelkolom of gewrichten te versnellen,
  • sporthonden in goede conditie te houden.

Is glucosamine goed voor een hond?

Ja, glucosamine is goed voor honden. Meer nog: deze aminosuikers zijn noodzakelijk voor hun bewegingsstelsel. Zonder glucosamine zou je hond te weinig gewrichtsvloeistof aanmaken en verslijt het kraakbeen in zijn gewrichten. Pijnlijk! 

Zijn er negatieve bijwerkingen bij glucosamine voor honden?

Er zijn geen gevaarlijke negatieve bijwerkingen als je een hond extra glucosamine geeft. In uiterst zeldzame gevallen kan overtollig maagzuur, verstopping of diarree voorkomen bij honden met een overgevoelig maag-darm-stelsel. 

Welke honden hebben het meest baat bij glucosamine?

Voornamelijk oudere honden en honden met gewrichtsproblemen, zoals artrose, hebben extra glucosamine nodig. Glucosamine, vaak samen gegeven met chondroïtine, helpt dan op een natuurlijke manier slijtage van kraakbeen te vertragen. Dankzij dit proces vermindert de pijn ook bij honden. 

Wandelt je huisdier dus steeds trager en stijver, piept of jankt hij wanneer hij rechtstaat na lang neer te liggen of weigert hij nog de trap op te lopen? Grote kans dat hij dan met (beginnende) artrose te maken heeft. En dus extra glucosamine nodig heeft.

Ook puppy’s van grote hondenrassen geef je best preventief een supplement met chondroïtine en glucosamine. Zij lopen namelijk een groter risico op artrose en andere gewrichtsziektes. Met een hondensupplement met glucosamine verklein je dat risico en geef je hen de beste kansen op een rooskleurige, pijnloze toekomst.

Welke dosering glucosamine mag een hond hebben?

De aanbevolen hoeveelheid glucosamine voor een hond is:

  • 250-500 mg per dag voor een hond tot 10 kg,
  • 500 mg voor een hond tussen 10 en 20 kg,
  • 1000 mg voor een hond tussen 20 en 40 kg,
  • 1500 mg voor een hond boven 40 kg.

Wat moet ik doen als mijn hond te veel glucosamine binnen heeft?

Als je hond toch extreem veel glucosamine binnen gekregen heeft, kan hij overgeven of diarree krijgen. We spreken hier van zeldzame gevallen waarbij een hond ook echt een serieuze overdosis moet gekregen hebben. Heeft je hond dus geen symptomen, dan hoef je niets te doen. Maak je je zorgen en neem je liever het zekere voor het onzekere? Neem dan je telefoon en bel je dierenarts op voor advies.

Hoe snel werkt glucosamine bij een hond?

Als je je hond dagelijks zijn dosis glucosamine geeft, en dat gedurende 2 tot 3 maanden, kan de pijn en gewrichtsslijtage al serieus afnemen. Als je dus duurzame effecten wil voor je hond is de boodschap: verzorg hem of haar goed en zie erop toe dat hij zijn glucosamientjes binnenkrijgt ;).

Wat is de beste glucosamine voor honden?

Het beste hondensupplement met glucosamine is er eentje dat ook chondroïtine bevat, een ander belangrijk component van kraakbeen. Deze stofjes versterken elkaars werking. Als je je hond dus glucosamine wil geven, kies je best een supplementje waar ook chondroïtine in zit. 

Om het toedienen ook aangenaam te maken, ontwikkelden we bij Just Russel soft chews met glucosamine en chondroïtine. Dat zijn precies hondenkoekjes, maar dan met gunstige effecten voor de gewrichten van honden. 100% natuurlijk, graanvrij en overheerlijk. Haal snel een potje voor je huisdier in de shop (klik op de afbeelding onder). 

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag