Waarom heeft mijn hond diarree en verstopping?

Hond die zielig en suf kijkt
Joy Cleymans
21 februari 2023
6 min. leestijd

Het spijsverteringsstelsel van je hond is continue in werking, zoals het verteren van voedsel, maar ook het verwerken van botten en gras. Toch krijgt ook het spijsverteringsstelsel af en toe te maken met problemen. Veel voorkomende problemen zijn diarree en verstopping. Hieronder lees je alles over de oorzaken en oplossingen voor verstopping en diarree bij honden. 

Wat is verstopping en diarree bij een hond?

Verstopping en diarree hebben beide te maken met spijsverteringsproblemen, maar beide soorten staan tegenover elkaar. Verstopping en diarree kunnen onder meer ontstaan door het inslikken van vreemde voorwerpen, zoals speeltjes of kleding. Daarnaast kunnen ook uitdroging, een tumor in het darmkanaal, hernia, bijwerkingen van medicijnen of neurologische aandoeningen (bijvoorbeeld als je hond niet kan gaan zitten) aan de basis liggen. Hieronder leggen we je alles uit over de oorzaken van een verstopping en diarree bij een hond. 

Verstopping bij een hond

Aan de ene kant van het spectrum staat verstopping. Verstopping bij een hond wordt ook wel obstipatie of constipatie genoemd. Normaal doet je hond enkele keren per dag zijn behoeften en meestal op ongeveer dezelfde tijdstippen. Bij een verstopping doet een hond minder vaak zijn behoeften of verloopt de ontlasting moeizamer. Daarnaast is de ontlasting meestal harder en droog en soms kan het ook wat bloed bevatten. Hoe langer de verstopping duurt, hoe meer ontlasting zich gaat ophopen in de darmen. Je hond gaat niet alleen pijn hebben, de opgestapelde ontlasting in de darmen is ook gevaarlijk. 

Diarree bij een hond

Aan de andere kant van het spectrum staat diarree. Diarree bij een hond ontstaat door het eten van slecht of vet verteerbaar voedsel (denk hierbij aan speeltjes, afval). Hierdoor zal er een natte en zachte ontlasting ontstaan.  

Waarom heeft mijn hond diarree afgewisseld met verstopping?

Sommige honden hebben diarree afgewisseld met verstopping. Dit ontstaat doordat geconstipeerde honden te maken hebben met een hoge persdrang waardoor er diarree ontstaat. Een andere reden kan zijn dat er een vreemd voorwerp (denk aan een speeltje) vastzit in de darmen. Hierdoor ontstaat er een verstopping, maar zal er ook waterige ontlasting zijn wat gezien kan worden als diarree. Hieronder lees je meer over de verschillende oorzaken van verstopping en diarree bij honden. 

Verstopping en diarree bij je hond door parasieten en bacteriën

Verstopping en diarree bij je hond kan ontstaan door parasieten en bacteriën. De meest voorkomende parasieten bij honden zijn giardia en wormen. De besmetting met giardia gebeurt via de mond waarbij er parasieten in de dunne darm terechtkomen. Deze gaan vervolgend de darmwand beschadigen waardoor je hond veel last kan hebben van verstopping en diarree. Een andere veel voorkomende parasiet zijn spoelwormen en lintwormen. Deze parasieten komen ook terecht in het darmkanaal en zorgen voor verstopping en diarree. 

Verstopping en diarree bij je hond door darmontsteking

Verstopping en diarree bij je hond kan ook veroorzaakt worden door een darmontsteking. Hierbij zal de ontlasting geleidelijk aan zachter en natter worden waardoor er diarree ontstaat. Een darmontsteking kan ook tot een verstopping leiden waardoor je hond mogelijk ook zal moeten overgeven. Een darmontsteking kan plotseling ontstaan, dan spreken we van een acute ontsteking, maar deze kan ook gedurende weken, maanden en zelfs jaren optreden. Dan hebben we het over een chronische darmontsteking.  

Verstopping en diarree bij je hond door een verstoorde darmflora

Een verstoorde darmflora kan ook de oorzaak zijn voor verstopping en diarree bij je hond. Darmflora zijn de goede en slechte bacteriën in de darmen. Als deze in balans is dan zijn er voldoende goede bacteriën die als bescherming dienen van de darmen tegen de slechte bacteriën. Een verstoorde darmflora kan veroorzaakt worden door slechte voeding. Honden moeten op regelmatige tijdstippen maaltijden krijgen die bestaan uit voeding dat hun maag kan verdragen. Als honden slechte voeding krijgen dan raakt hun darmflora van streek waardoor verstopping en diarree optreden. 

Welke andere symptomen kan een hond met verstopping en diarree hebben?

Er zijn verschillende andere symptomen die een hond met verstopping en diarree kan hebben. De meest voorkomende symptomen zijn lusteloosheid, maagklachten, gezwollen buik, hevige pijn en persdrang (krachtige, maar ineffectieve pogingen om te ontlasten). 

Wat moet ik doen als mijn hond verstopping en diarree heeft?

Wat je moet doen als je hond verstopping en diarree heeft, is afhankelijk van de oorzaak. Vaak zal je een dierenarts moeten raadplegen, bijvoorbeeld om de ontlasting te verwijderen of voor een chirurgische ingreep uit te voeren. Er zijn ook enkele dingen die je zelf kan ondernemen zoals zorgen voor vers drinkwater en overschakelen naar voeding op maat. 

Zorg dat je hond genoeg drinkt

Het is belangrijk dat je hond de hele dag door voldoende drinkt. Zorg er dus voor dat er steeds vers water beschikbaar is voor je hond om uitdroging te voorkomen. Diarree leidt namelijk tot uitdroging en uitdroging leidt tot verstopping. 

Geef je hond voeding op maat van zijn spijsvertering

Gezonde voeding is een van de belangrijkste dingen om verstopping en diarree te voorkomen. Slechte voeding maakt de maag en darmen van de hond van streek waardoor een verstopping en diarree kunnen optreden. Best geef je je hond uitgebalanceerde voeding. Deze voeding is volledig samengesteld op basis van de noden van je hond. Honden die veel last hebben van verstopping en diarree moeten voeding krijgen met een hoog vochtgehalte (ook wel natvoer genoemd), vezelrijk dieetvoer of makkelijk verteerbare voeding. Vezelrijk dieetvoer zal ervoor zorgen dat de darmen meer water krijgen en bijgevolg zal de ontlasting zachter zijn en de darmen vloeiender bewegen. 

Geef je hond een supplement met probiotica

Een andere oplossing is je hond een supplement met probiotica geven. Probiotica zijn de goede bacteriën in de darmen die zorgen voor een goede werking van de spijsvertering en het immuunsysteem van je hond. Als er een te kort van probiotica aanwezig is in de darmen, dan raakt de darmflora verstoort en kan je hond ziek worden. Het geven van een supplement met probiotica zorgt voor een vlotte spijsvertering en gezonde stoelgang en voorkomt verstopping en diarree. 

Ga met je hond naar de dierenarts

Als de diarree of de constipatie blijft aanhouden, ga je best eens langs bij de dierenarts. Die kan dan een natuurlijk laxeermiddel of andere medicatie voorschrijven. In sommige gevallen zal de dierenarts zelfs een darmspoeling moeten uitvoeren. 

Op zoek naar meer informatie over verstopping bij honden? Lees dan zeker deze blog met tips tegen verstopping bij honden en de blog om verstopping bij je hond op te lossen. 

Meer te weten komen over de ontlasting van je hond? Lees een van deze blogs:

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag