5 redenen waarom je hond jeuk heeft

Odile Geirnaert
17 mei 2023
4 min. leestijd

Krabt of likt jouw hond zichzelf vaak of schuift hij over de vloer? Dan heeft hij waarschijnlijk last van jeuk. Er zijn heel wat verschillende redenen waarom jouw hond zich te pletter krabt. Ontdek hier 5 redenen waarom je hond jeuk kan hebben en wat eraan te doen.

1. Toestand van de huid

Een te droge huid is een simpele maar veel voorkomende oorzaak van jeuk bij jouw hond. Vaak wordt de droogheid van de huid ook beïnvloed door de luchtvochtigheid. Als er een lage luchtvochtigheid is, is de kans reëel dat de huid van je hond zal uitdrogen. Zet jij de verwarming in de winter graag een graadje hoger? Let op, want ook binnenshuis kan de lucht te droog zijn. Ventileer daarom je huis regelmatig, ook tijdens de wintermaanden.

2. Allergieën

Allergieën, een probleem waar heel wat van onze geliefde honden mee te kampen hebben. Of je hond nu te maken heeft met een vlooienallergie, voedselallergie of atopie… Jeuk is in heel veel gevallen een zeer vervelend gevolg. Wil je meer weten over deze allergieën en mogelijke remedies? Lees er meer over in onze blog over allergieën.

3. Parasieten

Honden kunnen ook last hebben van teken, mijten en vlooien, zonder hier echt allergisch voor te zijn. Dit zijn kleine beestjes die zich graag nestelen in warme plekjes in de huid van je hond. Check dus zeker even plaatsen zoals de oksels of achter de oren. Deze beestjes bezorgen je hond heel wat jeuk. Beter voorkomen dan genezen, toch? Je kan dit probleem voorkomen door je hond maandelijks te laten behandelen tegen zowel teken, mijten als vlooien. Ga even langs bij je dierenarts, zo hebben de kriebelbeestjes geen kans op slagen.

4. Te veel shampoo

Een fikse regenbui en dan wil je hond niks liever dan ravotten met enkele vriendjes in de modder… Voor je het weet is jouw hond omgetoverd in een waar moddermonster! Een scenario waar velen onder jullie zich waarschijnlijk in herkennen… Je eerste reactie is wellicht om je hond te wassen met shampoo. Wanneer je je hond echter te veel met shampoo wast, droogt de vacht uit. Een droge huid kan jeuk met zich meebrengen, een naar gevolg van een leuke speelnamiddag. Was je hond daarom zo min mogelijk met shampoo, en spoel hem af met enkel wat water.

5. Verkeerde voeding

Jeuk kan ook een vervelend gevolg zijn van hondenvoeding die niet aangepast is op de noden van je hond. Zo kan het zijn dat die allergenen zoals graan bevat en te weinig eiwitten. Zorg er dus voor dat de voeding die je geeft aangepast is aan de noden van je hond. Vul hier een korte vragenlijst in en ontvang een volledig voedselplan voor jouw viervoeter!

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag