Hond plast in huis: oorzaken en oplossingen

Odile Geirnaert
06 juli 2023
5 min. leestijd

Het is vervelend als je hond in huis plast, maar het is belangrijk om te begrijpen dat dit gedrag verschillende oorzaken kan hebben. In dit artikel zullen we de voornaamste oorzaken en mogelijke oplossingen bespreken om je te helpen begrijpen waarom je hond in huis plast en hoe je dit gedrag kunt aanpakken. Lees verder en ontdek wat jij kan doen om je hond af te leren in huis te plassen.

Waarom plast mijn hond in huis?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je hond in huis plast. Dit gedrag kan afhangen van de leeftijd van je hond en kan worden beïnvloed door verschillende factoren. Wij sommen de voornaamste oorzaken op basis van leeftijd voor je op:

Oorzaken bij puppy’s

Bij puppy’s kan het plassen in huis te wijten zijn aan een gebrek aan zindelijkheidstraining, een zwakke blaascontrole of overmatige opwinding. Puppies hebben mogelijk nog niet geleerd hun behoeften buitenshuis te doen en hebben frequente plaspauzes nodig.

Oorzaken bij jonge honden

Bij jonge honden kan het plassen in huis te maken hebben met onvolledige zindelijkheidstraining, hun territorium markeren of stress.

Oorzaken bij volwassen honden

Als je volwassen hond ineens in huis plast kan dit veroorzaakt worden door medische problemen zoals urineweginfecties, blaasstenen of incontinentie. Stress, angst, territoriale conflicten of veranderingen in de routine kunnen ook bijdragen aan dit gedrag. Raadpleeg zeker een dierenarts indien dit gedrag ineens voorkomt.

Oorzaken bij senior honden

Bij senior honden kan het plassen in huis te wijten zijn aan leeftijdsgerelateerde gezondheidsproblemen, zoals verminderde blaascontrole, nierziekte of cognitieve achteruitgang. Incontinentie kan ook voorkomen bij oudere honden als gevolg van spierzwakte of hormonale veranderingen.

Plast mijn hond in huis om zijn dominantie te tonen? 

De kans is klein, het plassen in huis heeft meestal niet te maken met het tonen van dominantie bij honden. Het is vaak gerelateerd aan zindelijkheidstraining, medische problemen, stress, angst of territoriale conflicten. Het is belangrijk om de specifieke oorzaken van het gedrag van je hond te onderzoeken om de juiste aanpak te kunnen bepalen.

Hoe voorkom ik dat mijn hond binnen plast?

Het voorkomen dat je hond binnen plast vereist een individuele aanpak, omdat de oplossingen afhankelijk zijn van de specifieke oorzaak. Hier zijn enkele algemene richtlijnen op basis van leeftijd:

Oplossingen voor puppy’s

Voor puppy’s is het belangrijk om een consistente zindelijkheidstraining te volgen, waarbij je de puppy regelmatig naar buiten brengt om te plassen en te belonen als hij zijn behoeften buiten doet. Zorg voor een vaste routine, beperk de toegang tot onbewaakte ruimtes en vermijd straf bij ongelukjes.

Oplossingen voor jonge honden

Bij jonge honden is het cruciaal om de zindelijkheidstraining voort te zetten en extra aandacht te besteden aan het markeren van territorium. Geef je hond voldoende lichaamsbeweging en mentale stimulatie om stress te verminderen. Versterk gewenst gedrag en minimaliseer situaties die territoriaal gedrag kunnen uitlokken.

Oplossingen voor volwassen honden

Voor volwassen honden is het belangrijk om eventuele medische oorzaken uit te sluiten door een dierenarts te raadplegen. Werk aan het verminderen van stressfactoren in het leven van je hond, zorg voor voldoende beweging en creëer een routine die voorspelbaar is. Overweeg ook de hulp van een professionele hondentrainer of gedragstherapeut.

Oplossingen voor senior honden

Bij senior honden is het essentieel om eventuele onderliggende medische aandoeningen te laten behandelen door een dierenarts. Overweeg bijvoorbeeld ook het gebruik van speciale hondenluiers of incontinentieproducten. Pas de omgeving aan om het comfort van je oudere hond te vergroten en overweeg het gebruik van medicatie of supplementen die de blaascontrole kunnen verbeteren.

De juiste voeding kiezen voor je hond

Om je hond gezond te houden is het belangrijk dat hij de juiste voeding krijgt. Daarnaast is het ook belangrijk dat de voeding van honden met een medische aandoening hierop afgestemd is.

Weet je niet goed welke voeding het beste is voor je hond? Bekijk dan zeker onderstaande video van onze dierenarts Joy, die je uitlegt waar je rekening mee moet houden tijdens het kiezen van de juiste voeding voor je hond.

 

 

 

Vind je het nog steeds moeilijk om de juiste voeding te kiezen?

Beantwoord via onderstaande knop de vragenlijst met 10 eenvoudige vragen over je hond. Op basis van jouw antwoorden ontwikkelt ons algoritme een uniek én natuurlijk recept volledig op maat van jouw hond. Vervolgens krijg je in één overzicht een voedselplan met de juiste voedselsamenstelling én portie die makkelijk af te wegen is door middel van een maatbeker die je volledig gratis krijgt bij je eerste bestelling.

vragenlijst invullen over je hond of kat op smartphone en vertel er alles over
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag