Wat is het verschil tussen probiotica en prebiotica voor honden?

Joy Cleymans
13 november 2023
5 min. leestijd

Heeft jouw hond ook steeds last van wisselende stoelgang of een verstoorde darmflora? Probiotica en prebiotica helpen bij de ondersteuning en het verhelpen van darmproblemen. Kom in deze blog te weten wat het verschil is tussen probiotica en prebiotica en wat je het best aan jouw hond geeft. Scrol dus zeker verder!

Wat zijn de voordelen van probiotica voor honden?

Probiotica voor honden zijn supplementen die worden toegevoegd aan de hondenvoeding. Het ondersteunt de balans tussen alle bacteriën in de darmen, wat bijdraagt aan een gezonde darmflora. Daarnaast helpen ze ook bij de ondersteuning van een gezonde spijsvertering en immuunfunctie bij honden. Hieronder sommen we nog enkele andere voordelen van probiotica voor honden op:

Ondersteuning immuunsysteem: Het grootste deel van het immuunsysteem bij een hond bevindt zich in de darmen. Daarom kunnen probiotica indirect bijdragen tot een versterking van het immuunsysteem van honden. Op die manier zijn honden beter bestand tegen ziekten.

Allergieën en huidproblemen: Probiotica zou ook helpen bij het verminderen van allergische reacties en huidproblemen bij honden door het immuunsysteem te ondersteunen.

Stress en angst: Probiotica kunnen ook invloed hebben op het gedrag van honden door de darm-hersenverbinding. Ze kunnen mogelijk helpen bij het verminderen van stress en angst bij honden.

Wat zijn de voordelen van prebiotica voor honden?

Prebiotica voor honden zorgt voor een goede balans in de darmen, omdat het de groei en werking van gezonde bacteriën stimuleert. Hieronder sommen we nog enkele andere voordelen op van prebiotica:

Absorptie voedingsstoffen: Dankzij de gezonde balans in de darmen worden voedingsstoffen uit de hondenvoeding beter opgenomen. Hierdoor is er dan ook een betere darmgezondheid.

Ontlasting: Prebiotica zorgt er ook voor dat de stoelgang van de honden beter en vaster wordt. Het ondersteunt dus de consistentie van de ontlasting van honden, wat op zijn beurt kan bijdragen aan een betere darmflora.

Gewichtsondersteuning: In een onderzoek werd beweerd dat prebiotica ook kunnen bijdragen aan een betere verzadiging, wat dan kan helpen bij het ondersteunen van gewichtsbehoud en eventueel zelfs gewichtsverlies. 

Hoelang mag mijn hond probiotica of prebiotica krijgen?

Je mag probiotica en prebiotica een aantal maanden geven. Zowel probiotica als prebiotica hebben even tijd nodig om een zichtbaar effect te geven, omdat ze een ondersteunende functie hebben. Daarom wordt aangeraden om dit een aantal weken op dagelijkse basis te geven. Na een aantal weken zal het al een zichtbaar effect moeten hebben. 

Wat geef ik mijn hond nu het best?

Afhankelijk van de noden van je hond, wordt probiotica of prebiotica aangeraden. Prebiotica stimuleren de groei van de goede bacteriën in de darmen, terwijl probiotica levende bacteriën zijn die via supplementen direct aan de darmen worden toegevoegd. Door prebiotica te geven wordt er gezorgd voor een gezonde omgeving en balans voor de natuurlijke bacteriën om te groeien, wat de spijsvertering en immuunfunctie kan verbeteren. Probiotica kunnen nuttig zijn bij reeds bestaande darmproblemen. In de shop van Just Russel kun je probiotica supplementen terugvinden en uitproberen om de darmflora van je hond te ondersteunen.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag