Waarom is mijn hond plotseling angstig in huis?

Een hond die angstig naar de camera kijkt
Cyriel Van Steen
03 februari 2023
4 min. leestijd

Is je hond plotseling angstig in huis en gedraagt hij zich anders dan normaal? Hiervoor kunnen er verschillende redenen zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak te vinden zodat je je hond kan helpen. In deze blog lees je meer over hoe je kunt zien of je hond angstig is, wat de oorzaken zijn en wat je kan doen. Scrol dus zeker verder! 

Hoe weet ik of mijn hond angstig is?

Iedere hond is anders, je kan er dus niet vanuit gaan dat alle honden op dezelfde manier reageren wanneer ze bang zijn. Er zijn wel verschillende gedragingen die je hond kan vertonen waar je op kunt letten, zoals:

  • Huilen of janken
  • Grommen of blaffen
  • Trekken aan de riem tijdens het wandelen
  • Snelle of oppervlakkige ademhaling
  • Vermijden van contact met mensen of andere dieren
  • Verstijfde of trillende spieren
  • Zich verstoppen of trachten te ontsnappen
  • Overmatig likken of bijten aan zichzelf
  • Diarree of braken

Wanneer je niet zeker bent of je hond angstig is, is het raadzaam om professioneel advies te vragen aan een gedragstherapeut of een dierenarts. Op die manier weet je of je hond angstproblemen heeft en kan je deze aanpakken.

Waarom is mijn hond plots angstig in huis?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor waarom je hond plotseling angstig is in huis. We hebben even enkele redenen voor je opgesomd.

Je hond is plotseling angstig door harde en plotselinge geluiden

Heb je ooit gezien dat je hond tijdens een storm of vuurwerk bang begint te janken? Zoiets komt vaker voor dan je denkt. Honden kunnen vreselijk lijden onder die doordringende geluiden. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat je hond een zeer scherp gehoor heeft. Honden kunnen frequenties horen die voor mensen onhoorbaar zijn.

Je hond is plotseling angstig door veranderingen in het leven 

Honden zijn sociale dieren die gewend zijn aan een bepaald ritme en routine in hun leven. Een verandering in omgeving of gezinsstructuur, zoals een verhuizing, het toevoegen van een nieuw gezinslid of het verlies van een geliefd persoon of dier kan leiden tot angst bij je hond. Het is belangrijk om te weten dat je hond tijd nodig heeft om zich aan te passen aan deze veranderingen en dat het normaal is als je hond tijdelijk angstig is.

Je hond is plotseling angstig door trauma of angst uit het verleden

Trauma of angst uit het verleden, zoals mishandeling, een ongeluk of verwaarlozing, kan ook leiden tot angst bij honden. Vooral reddingshonden en honden die in puppyfokkerijen zijn grootgebracht, staan bekend om hun angstige gedrag. Het is dan ook belangrijk dat je voorzichtig bent en zoveel mogelijk positiviteit in hun leven brengt.

Je hond is plotseling angstig door onvoldoende socialisatie of opvoeding tijdens de puppyfase

Socialisatie en opvoeding tijdens de puppyfase is zeer belangrijk voor je hond om gezonde en emotionele gedragsontwikkeling te bereiken. Onvoldoende socialisatie of opvoeding kan leiden tot angst bij je hond omdat hij niet geleerd heeft hoe om te gaan met verschillende situaties, mensen, dieren en geluiden. Dit kan leiden tot angst voor nieuwe situaties en angst voor onbekende personen of dieren. 

Het is belangrijk om professioneel advies te vragen aan een gedragstherapeut of een opvoeder om je hond te helpen ondersteunen en te werken aan het verminderen van angst. Training en positieve versterking kunnen ook helpen bij het creëren van een veilige en positieve leeromgeving voor de hond.

Je hond is plotseling angstig door medische aandoeningen

Sommige medische aandoeningen kunnen leiden tot angst bij honden. Pijn of een ziekte kan bijvoorbeeld angst veroorzaken bij honden. Het is belangrijk om een dierenarts te raadplegen als je vermoedt dat je hond een medische aandoening heeft die angst kan veroorzaken.

Hoe kalmeer ik mijn hond als hij plotseling angstig in huis is?

Weet je niet hoe je je hond kunt kalmeren wanneer hij plotseling angstig wordt? Hier zijn een aantal dingen die je kunt doen om je hond te kalmeren: 

1. Blijf kalm

Je hond kan aanvoelen wanneer je bang bent. Probeer rustig te blijven en je hond gerust te stellen.

2. Bied een veilige plek

Geef je hond een veilige plek waar hij zich kan terugtrekken als hij angstig is zoals een mand of een kooi.

3. Geef je hond rust 

Laat je hond alleen als hij dat wil en geef hem de tijd om te kalmeren.

4. Oefen rustgevende activiteiten

Probeer rustgevende activiteiten te doen zoals wandelen, spelen of trainen met je hond om hem te helpen ontspannen.

5. Gebruik geruststellende geuren

Gebruik geruststellende geuren zoals lavendel of kamille om je hond te helpen ontspannen.

6. Gebruik muziek of white noise

Sommige honden reageren goed op rustgevende muziek of white noise om hen te helpen kalmeren.

7. Geef je hond een rustgevend supplement

Een rustgevend supplement kan je hond helpen om  zich te kalmeren en angst te verminderen. Onze Calming bites hondenvitamines bevatten valeriaan wat een natuurlijk kruid is dat vaak wordt gebruikt om angst en stress te verminderen.

8. Overweeg professioneel advies

Overweeg professioneel advies te vragen aan een gedragstherapeut of een dierenarts als uw hond angstproblemen heeft.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag