Welke hondenrassen zijn het beste voor een appartement?

franse bulldog op een bed|cavalier king charles spaniel in een park|chow chow in de tuin|dwergpinscher in de zetel|engelse bulldog aan het spelen op een grasveld|mopshond onder de lakens in bed|shih tzu aan het wandelen op straat|tibetaanse spaniel op een grasveld|amerikaanse cocker spaniel in een grasveld|basset hound in de tuin|boston terrier in een graanveld
Cyriel Van Steen
30 april 2021
3 min. leestijd

Woon jij in een gezellig appartement en vraag je je af of een hond het er ook gezellig zou vinden? De meeste hondenrassen kunnen zich gelukkig snel aanpassen aan hun leefomgeving. Toch vinden bepaalde honden, voornamelijk grotere en actieve, het niet zo fijn om te lang in een kleine ruimte zonder tuin te wonen. Daarom sommen we voor jullie op welke hondenrassen wel perfect zijn voor een appartement. Lees verder en ontdek de top 10!

De top 10 hondenrassen voor een appartement

  1. Amerikaanse Cockerspaniël
  2. Mopshond
  3. Basset Hound
  4. Cavalier King Charles Spaniël
  5. Chowchow
  6. Shih Tzu
  7. Engelse Buldog
  8. Tibetaanse Spaniël
  9. Bostonterriër
  10. Dwergpincher

De beste hondenrassen voor op een appartement hebben we hierboven al voor je opgelijst. Dit zijn stuk voor stuk honden die zich rustig kunnen houden. Ook hebben ze relatief weinig lichaamsbeweging nodig of vinden ze het prima als je hen enkele keren per dag mee blokje om neemt. Leer hieronder elk hondenras uit bovenstaande lijst wat beter kennen.

1. Amerikaanse Cockerspaniël

amerikaanse cocker spaniel in een grasveld

Amerikaanse Cockerspaniëls zijn de dag van vandaag eerder gekend als gezelschapshond dan als jachthond. Ze zijn van nature rustig en houden je graag gezelschap in je appartement. Ze horen niet voor niets bij de top 10 hondenrassen voor in appartementen.

2. Mopshond

‘Een hilarische speelvogel’, dat is de beste beschrijving voor een Mopshond. Bovendien is hij ook een ideale hond voor een appartement. Door zijn buitengewone gevoeligheid aan temperaturen is de mopshond het gelukkigst als hij binnenshuis rustig kan rondwandelen.

3. Basset Hound

basset hound in de tuin

De Basset Hound is de rustigste in huis. Pardon, appartement. Buiten rent en snuffelt de Basset dan weer makkelijk een paar uur rond. Dat komt omdat hij een jachthond is. Hij heeft dus een sterk speurdersinstinct dat je moet stillen met enkele wandelingen per dag. Dan heb je de ideale hond voor een appartement!

4. Cavalier King Charles Spaniël

cavalier king charles spaniel in een park

Dit vrolijke, intelligente hondenras kan iedereen entertainen. Ook is de kleine Cavalier King Charles Spaniël van nature rustig. Wel heeft hij de neiging om te blaffen wanneer hij te weinig aandacht krijgt. Los daarvan is hij de ideale hond voor een appartement. En voor je het weet, ligt er een Cavalier King Charles Spaniël naast je op de zetel een dutje te doen!

5. Chowchow

De Chowchow staat vooral bekend om zijn unieke zwarte tong. Maar wist je ook dat hij uren op de zetel kan doorbrengen? Hij heeft namelijk een laag energiebehoefte en is gevoelig voor hoge temperaturen. Daarom verdient deze pluizenbol de vijfde plaats in de top 10 hondenrassen voor een appartement. Hou er wel rekening mee dat deze hond afstandelijk kan overkomen, een beetje zoals een kat. Maar wees gerust, hij ziet je graag, ook al toont hij je dat niet meteen!

6. Shih Tzu

shih tzu aan het wandelen op straat

Shih Tzu’s zijn speelse, extraverte hondjes. Bovendien zullen ze met plezier urenlang meeluieren in de zetel. Ze zijn ook niet het actiefste hondenras en kunnen dus gerust in een kleiner appartement zonder tuin wonen. Denk je er wel aan hem mee te nemen op je dagelijkse blokje om?

De Shih Tzu vind je trouwens ook terug in onze top 7 meest gehoorzame hondenrassen!

7. Engelse Buldog

engelse bulldog aan het spelen op een grasveld

Diep vanbinnen is de Engelse Buldog een grote, schattige baby die niet liever wil dan zich naast jou nestelen in de zetel op  je appartement. Het hondenras bij uitstek voor je appartement zou je dus denken. Klopt als een bus! De Engelse Buldog verkiest het binnenleven, waardoor hij tot een van de meest relaxte hondenrassen ter wereld behoort.

Op zoek naar een kindvriendelijke hond zoals de Engelse Buldog? We hebben ze voor jou in een blog gegoten!

8. Tibetaanse Spaniël

tibetaanse spaniel op een grasveld

Tibetaanse Spaniëls zijn dan wel alert en nieuwsgierig, toch hebben ze geen behoefte aan tonnen activiteit. Zo zijn het natuurlijke knuffelaars die genieten van dutjes. Met jou. In de zetel. Bovendien zijn Tibetaanse Spaniëls klein en voelen ze zich dus in bijna elke woonomgeving op hun gemak. Ook hij is dus een ideale hond voor je appartement.

9. Bostonterriër

boston terrier in een graanveld

Dit hondenras is vergelijkbaar met een buldog. Een kleine, compacte hond met platte snuit dus die vriendelijk is en zich met plezier laat trainen. Binnenshuis blijven Bostonterriërs vrij rustig, maar eens ze buiten mogen, zijn ze niet meer te stoppen. Ze spelen – letterlijk – al hun energie op korte tijd kwijt om daarna weer rustig op je appartement languit te genieten van de rust. Deze hond is dus perfect voor een klein appartement of compacte studio.

10. Dwergpincher

dwergpinscher in de zetel

Ook dit kleine hondenras verdient een plaats in de top 10 hondenrassen voor een appartement. Na een paar keer door de woonkamer te lopen, is deze hond klaar om enkele uren naar dromenland te reizen. Dit hondenras bovendien makkelijk te verzorgen. Geen wonder dat de Dwergpincher zo populair is bij bewoners van appartementen.

Download je gratis puppy-checklist

[fluentform id=”13″]

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag