Ontdek de top 16 slimste honden!

Bruine slimme hond met bril leest boek|Slimme witte poedel staat op gras|Slimme hond bordercollie ligt op boomstam en kijkt in camera|Slimme hond grijze dwergschnauzer staat op gras met tong uit zijn mond|Witbruine papillon staat als een van de slimste honden op een weg en kijkt in de camera|Bruine Duitse herder kijkt slim in de camera en ligt op gras|Slimme zwarte hond schipperke staat naast een steen met tong uit zijn bek|Slimme hond springer spaniël staat in grasveld|Zwarte rottweiler staat aan vijver met eenden en kijkt in de camera|Blonde golden retriever hond kijkt al zittend slim in de camera|Slimme dobermann hond ligt op gras met mond open|Intelligent blond keeshondje zit op mos met boom op de achtergrond|Donkerbruine Tervuerense herder staat in veld en kijkt in de camera met tong uit zijn bek|Grijze Australian cattle dog zit slim in een grasveld met tong uit zijn mond|Slimme hond shetland sheepdog staat op bevroren gras|Slimme corgi hond staat op bergje bruine blaadjes|Bruine labrador loopt door gras met oranje frisbee in zijn mond
Odile Geirnaert
15 juli 2022
4 min. leestijd

De slimste honden ter wereld kunnen supersnel nieuwe commando’s aanleren en gehoorzamen zonder verpinken. Denk je wel eens dat jouw hond een kleine Einstein zou kunnen zijn omdat hij aan beide criteria voldoet? Ontdek dan hieronder of jouw hond tot de top 16 slimme honden behoort!

Wat is een slimme hond?

Als een hond 95% van de tijd gehoorzaamt en ieder commando binnen de vijf seconden uitvoert, mag je spreken van een zeer slimme hond. Bij het nagaan van het IQ van honden, wordt dan ook vooral uitgegaan van ‘working and obedience intelligence’, of hoe goed een hond iets leert van mensen. Aan de hand daarvan ging hondenkenner en psycholoog Stanley Coren in zijn boek ‘The Intelligence of Dogs’ op zoek naar de slimste hondenrassen.

Welke honden zijn de slimste?

Benieuwd naar de slimste hondenrassen ooit? Dit is de top 16:

1. Bordercollie

Volgens Stanley Coren is de Bordercollie bij uitstek de slimste hond. Dit hondenras werd gefokt om tijdens het schapendrijven in te zetten. Bordercollies zijn dus echte herdershonden. Ze hebben veel beweging nodig, waardoor we aanraden om hen vaak buiten te laten. Daarnaast is dit ras erg waakzaam en zal hij voor jou als baasje door het vuur gaan. De gemiddelde levensverwachting van een Bordercollie is tussen de 11 en 15 jaar. Als je zelf deze slimme hond wilt kopen, tel je ergens tussen de €800 en €1000 neer.

De Bordercollie behoort ook tot de meest gehoorzame hondenrassen!

Slimme hond bordercollie ligt op boomstam en kijkt in camera

2. Poedel

De Franse Poedel of kortweg Poedel is bijzonder slim, atletisch en zeer goed trainbaar. Deze honden leren erg snel bij en zijn trots op wat ze bereiken. Het ras werd ontwikkeld voor de jacht op watervogels en werd vroeger zelfs ingezet tijdens de oorlog. Bij poedels mag je verwachten dat ze 12 tot 16 jaar oud worden. Poedelprijzen kunnen variëren op basis van heel wat factoren, maar de typische prijsklasse is tussen de €1250 en €2500.

Slimme witte poedel staat op gras

3. Duitse Herder

De Duitse Herder is de derde slimste hond in de top 16. Het ras werd gefokt om zijn hoge intelligentie, ze kunnen namelijk een nieuw commando in één trainingssessie leren! Daarnaast heeft deze hond een sterk concentratievermogen en is hij erg gehoorzaam en beschermend. Van de Duitse Herder mag je verwachten dat hij tussen 9 en 12 jaar oud wordt. Voor deze hond betaal je ongeveer €800 tot €1200.

Bruine Duitse herder kijkt slim in de camera en ligt op gras

4. Golden Retriever

De Golden Retriever is een van de slimste honden omdat hij erg bereid is om te luisteren naar commando’s en opdrachten van zijn baasje. Het is dus een intelligent, ijverig en betrouwbaar hondenras. Om die reden werd hij in Schotland als jachthond gefokt. Deze gewiekste viervoeter wordt meestal tussen 10 en 12 jaar oud en je betaalt er zo’n €1000 à €1200 voor.

De Golden Retriever is ook een ideale gezinshond! Op zoek naar een gezinshond? Lees dan zeker onze blog over kindvriendelijke hondenrassen!

Blonde golden retriever hond kijkt al zittend slim in de camera

5. Dobermann

Ook de Dobermann is een uiterst pientere hond. Daarnaast is hij onbevreesd, trouw en waakzaam. De perfecte eigenschappen van een waakhond. Dit slimme hondenras werd ontwikkeld door een Duitse belastingontvanger die nood had aan een goede bodyguard. Want laten we eerlijk zijn: mensen kunnen erg chagrijnig worden als de belastingontvanger langskomt! Een dobermann zal je tussen 10 à 13 jaar lang beschermen. Wie graag deze intelligente hond wil, zal tussen de €800 en €1200 moeten neertellen.

Fan van grote honden? Neem dan zeker een kijkje op onze blog over de grootste hondenrassen aller tijden.

Slimme dobermann hond ligt op gras met mond open

6. Sheltie (Shetland Sheepdog)

Shelties horen tot de slimste honden omdat ze nieuwe commando’s leren binnen een paar seconden. Dankzij hun intelligentie, gehoorzaamheid en snelheid, staan ze op de zesde plaats in de lijst met slimme honden. Laat je niet misleiden door hun kleine, pluizige gestalte: ze zijn uitstekende waakhonden. De gemiddelde levensverwachting van een Sheltie ligt tussen de 12 en 14 jaar. Zou je nu graag deze slimmerd kopen, dan betaal je ongeveer €1200.

Slimme hond shetland sheepdog staat op bevroren gras

7. Labrador Retriever

De Labrador Retriever staat op de zevende plaats in de lijst met slimste honden door zijn verbluffende reukzin. Op basis daarvan kan hij zijn omgeving goed inschatten. Dit ras staat ook bekend om zijn zelf-training, waarbij hij bijleert door te kijken naar mensen en hen dan te imiteren. Vroeger werd deze knappe kop ingezet tijdens de jacht, maar tegenwoordig doet hij vooral dienst als gezelschapshond. Dit ras wordt circa 10 à 12 jaar oud en zal meestal ergens tussen de €1500 en €2000 kosten.

Bruine labrador loopt door gras met oranje frisbee in zijn mond

8. Vlinderhondje

De kleinste onder de slimste honden is de Papillon of het Vlinderhondje. Als een van de oudste hondenrassen, heeft het Vlinderhondje veel tijd gehad om te evolueren naar een van de slimste honden. Dit ras ontstond als gezelschapshond voor de adel. Hun vrolijke, spontane houding gaat gepaard met een grote aanleg voor het leren en gehoorzamen van commando’s. Het intelligente Vlinderhondje heeft een gemiddelde levensverwachting van wel 14 tot 16 jaar. Benieuwd naar meer kleine viervoeters? Die ontdek je in onze blog over de kleinste hondenrassen ter wereld.

Witbruine papillon staat als een van de slimste honden op een weg en kijkt in de camera

9. Rottweiler

De Rottweiler is een van de slimste honden door zijn ongelooflijke instinct, gehoorzaamheid en aanpassingssnelheid. Ze worden vaak ingezet als reddingshonden, waakhonden en politiehonden. Deze slimme honden worden meestal ongeveer 9 of 10 jaar oud en kost ongeveer €1000 à €1300. Wist je trouwens dat de Rottweiler al in de tijd van het Romeinse Rijk bestond?

Zwarte rottweiler staat aan vijver met eenden en kijkt in de camera

10. Australian Cattle Dog

Dit Australische hondenras is zo slim en georganiseerd dat ze hun spullen zelf terugleggen nadat ze ze gebruikt hebben. Handig toch? Door zijn geschiedenis als herdershond is de Australian Cattle Dog niet alleen een slimme hond, maar ook een echt bezig bijtje. Je zal als baasje dus de nodige middelen moeten voorzien om hem bezig te houden. Meestal tel je voor dit ras ongeveer €800 neer.

Grijze Australian cattle dog zit slim in een grasveld met tong uit zijn mond

11. Corgi

De Corgi staat bekend als een hond die zeer slim, gehoorzaam en atletisch is. Dit hondenras is, zoals velen weten, het go-to ras voor de Engelse adel en dat al sinds 1933. Queen Elizabeth zou naar schatting al meer dan 30 Corgi’s hebben opgevoed! Origineel deed dit slimme hondenras dienst als herdershond. Corgi’s worden meestal tussen 12 en 15 jaar oud en kosten gemiddeld rond de €1000.

Slimme corgi hond staat op bergje bruine blaadjes

12. Dwergschnauzer

Dwergschnauzers verdienen ook een plaats in het lijstje met slimste honden. Ze worden graag uitgedaagd en blinken uit in sporten waarbij ze hun intelligentie moeten gebruiken. Dit hondenras werd gefokt om op boerderijen te werken als een soort viervoetige ongediertebestrijders. Toch is deze slimmerik ook een prima stadsvriend dankzij zijn compact formaat, aanpassingsvermogen en liefde voor kinderen. Dwergschnauzers leven ongeveer 12 tot 15 jaar. Zou je nu zelf graag deze hond willen kopen, betaal je er gemiddeld €700 voor.

Slimme hond grijze dwergschnauzer staat op gras met tong uit zijn mond

13. Engelse Springer Spaniël

Gezegend met een uitstekend geheugen en prachtige groene ogen, is de Engelse Springer Spaniël het 13de slimste hondenras. Het is ook een vriendelijke, speelse en gehoorzame hond. Dit ras werd eeuwen geleden gefokt om in de Britse hooglanden op roofvogels te jagen. Hij wordt meestal tussen 12 en 14 jaar oud.

Slimme hond springer spaniël staat in grasveld

14. Tervuerense Herder

Met zijn intelligente aard en zijn aanleg voor activiteiten zoals spoorzoeken, schapendrijven en sleeën, is de Tervuerense Herder een van de slimste honden ter wereld. Niet moeilijk, als Belg ;). Deze hond heeft niet alleen de hersenen en skills om als herdershond te werken op veel Belgische boerderijen, maar is ook een heel fijne vriend. Hij is erg beschermend, ongelooflijk trouw en geweldig in kunstjes. Een Tervuerense Herder leeft gemiddeld 12 tot 14 jaar en kost zo’n €700.

Donkerbruine Tervuerense herder staat in veld en kijkt in de camera met tong uit zijn bek

15. Schipperke

Deze slimme hond staat ook bekend als de ‘kleine kapitein’, omdat hij speciaal gefokt werd voor ongediertebestrijding op Vlaamse kanaalboten. Het Schipperke heeft een nieuwsgierig, slim en zelfverzekerd karakter. Wist je dat deze intelligente hond tot de familie van herdershonden behoort? Voor deze hond betaal je zo’n €600 à €700.

Slimme zwarte hond schipperke staat naast een steen met tong uit zijn bek

16. Keeshond

Keeshonden zijn een van de slimste honden met een geweldige persoonlijkheid en uiterlijk. Hun speelse, aanhankelijke aard maakt ze ideale huisdieren. Ook zijn ze relatief makkelijk te trainen. Da’s mooi meegenomen! Vroeger leefden veel Keeshondjes op boerderijen in Nederland, waar hun baasjes op hen rekenden om ongedierte te bestrijden en natuurlijk voor hun gezelschap. Deze pientere hondjes worden gemiddeld 10 à 15 jaar oud. Afhankelijk van zijn grootte kan de prijs van een Keeshond variëren tussen €1500 en €3000.

Intelligent blond keeshondje zit op mos met boom op de achtergrond

Pas op voor broodfokkers!

Heb je nu zin gekregen om zelf een slimme hond te kopen, let dan goed op waar je die haalt. Kies altijd voor een erkende fokker. Daar ben je er namelijk zeker van dat de honden in de juiste omstandigheden zijn gefokt en opgegroeid. Bovendien kan je er dan ook van uitgaan dat de puppy’s ziektevrij zijn. Pas dus op voor broodfokkers die alleen hondjes kweken om er geld aan te verdienen!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag