Just RusselHoe moet ik mijn overprikkelde puppy kalmeren?

Hoe moet ik mijn overprikkelde puppy kalmeren?

Odile Geirnaert
14 november 2022
3 min. leestijd

Voor veel baasjes is het helaas niet altijd ‘rozengeur en maneschijn’ bij de komst van een nieuwe pup. Wanneer de puppy snel overprikkeld raakt, kan de moed je behoorlijk in de schoenen zakken. Wij geven je in deze blog graag wat tips mee over hoe je jouw drukke pup kan kalmeren. Lees snel verder!

Wat is overprikkeling bij puppy’s?

Overprikkeling bij puppy’s komt vooral voor bij honden die van nature erg druk zijn. Een overprikkelde puppy gaat vaak vervelend verdrag vertonen. Hij bijt in alles, begint voor het minste te blaffen en luistert niet, welke actie je ook onderneemt. 

Voor een puppy is alles nieuw. Alle nieuwe indrukken moeten verwerkt worden. Wanneer dit voor de pup te veel wordt, dan kan dit zorgen voor ‘kortsluiting’, wat wij ook wel overprikkeling noemen. De prikkels die een pup binnenkrijgt kan je onderscheiden in 4 categorieën: 

  • Zicht: de stoeprand, een boom, fietsers, voorbijgangers, struiken etc.
  • Geur: de geur van andere dieren die eerder op de plek zijn geweest waar je op dat moment bent. Denk hierbij maar aan andere honden, katten of vogels.
  • Geluid: geluid van andere dieren, fietsers, scooters, hardlopers etc.
  • Gevoel: de ondergrond in jouw huis voelt voor de pup helemaal anders aan dan de stoep, het gras, het asfalt etc. 

Hoe herken ik een overprikkelde puppy?

Wanneer je pup overprikkeld is, herken je dit vaak al heel snel. Je kan dit vergelijken met een peuter die oververmoeid is, een driftbui krijgt en begint te krijsen. De pup begint te bijten, blaft voortdurend en luistert niet jou. 

Je zult vaak merken dat jouw pup dit overprikkelde gedrag vooral ‘s avonds zal vertonen. Sommige honden worden dan echt onhandelbaar. Ze gaan rennen, grommen en bijten. Een pup lijkt dan overprikkeld, maar eigenlijk is hij vooral erg moe. 

Waarom raakt mijn puppy overprikkeld?

Er zijn zoveel verschillende indrukken voor een puppy. Ze nemen de wereld waar en moeten wennen aan onze menselijke communicatie. Pups hebben nog geen idee welke prikkels belangrijk zijn en welke niet. Alles wat de puppy ruikt, hoort en voelt, kost heel veel energie. Daarom raakt een pup snel overprikkeld. 

Hoe krijg ik mijn overprikkelde puppy rustig?

Wanneer jouw pup snel overprikkeld is, zeg dan geen ‘nee!’ of ‘foei!’, maar zeg even niets. Corrigeer je pup vooral niet en geef hem de nodige rust die hij op dat moment nodig heeft. Geef de puppy iets waar hij wél op mag bijten en ga er rustig naast zitten zodat hij gaat slapen. De puppy is moe, maar heeft dit vaak zelf niet in de gaten waardoor hij jouw hulp nodig heeft. 

Wanneer jouw pup echt helemaal in overdrive gaat, kan je de calming vitamines van Just Russel proberen. Ze bevatten 100% natuurlijke ingrediënten en helpen je hond bij stress en (verlatings)angst. 

Rustgevende supplement voor honden met valeriaan

Wil je nog meer informatie of tips & tricks over puppy’s? Lees dan zeker ook deze blogs:

 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
baasje wandelt met hond langs zonnebloemen

Wandelingen met je hond

28 oktober 2021
Wandelen met je hond is voor vele hondenbaasjes de ultieme ontspanning. Naast het feit dat je hond blij en (hopelijk) wat kalmer is, is het voor jou ook voordelig. Je komt buiten en je beweegt, maar je moet er natuurlijk wel tijd voor vrijmaken.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
hond springt over boomstronk|vrouw met vier chihuahuas op haar schoot|dingo jaagt op het strand|man met chihuahua in zijn handen|saluki hond|Alaskan Malamute

Vier van de oudste hondenrassen ter wereld

04 maart 2021
Wist je dat de domesticatie van de hond waarschijnlijk zo’n 14.000 jaar geleden plaatsgevonden heeft? Ontdek in deze blog de vier oudste hondenrassen ter wereld!
Joy Cleymans
Gezondheid
Dog eating hypoallergenic dogfood

Welke merken bieden hypoallergene hondenvoeding aan?

09 mei 2023
Sommige honden kunnen last hebben van een voedselallergie. Hierbij zijn ze allergisch voor bepaalde voedingsstoffen in hun voeding en die…
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Mag een hond zalm eten?

11 november 2022
Zalm zit vol gezonde voedingsstoffen voor je hond maar wist je dat er toch een aantal zaken zijn waarmee je rekening moet houden? Lees nu verder.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Zo maak je watermeloenijs voor je hond

06 januari 2023
Je eet zelf graag een ijsje en je wil voor je hond een gezond alternatief voorzien. Dit ijsje is niet alleen lekker maar ook de ideale verfrissing voor je hond tijdens de warme zomermaanden. Lees hier hoe je stap voor stap lekkere hondenijsjes kunt maken!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
hond in auto met hoofd uit het raam

Tips voor een vakantie met je hond

26 maart 2021
Op vakantie gaan met je hond, een goed idee? Wij geven je enkele tips en tricks.
Joy Cleymans
4.8 / 5