5 to do’s voor de eerste drie dagen met je puppy

Twee bruine viszla puppys in een mandje op een houten kast met eucalyptus
Odile Geirnaert
22 maart 2023
4 min. leestijd

Eindelijk heb je je nieuwe puppy in huis, en plots besef je: wat nu? Daarom hebben we het in deze blog over 5 to do’s die je zéker moet doen tijdens de eerste drie dagen met je puppy. Daar gaan we!

5 handige tips voor de eerste 3 dagen met je pup

Om je pup zo comfortabel mogelijk te laten voelen, sommen we de 5 beste tips op voor de eerste drie daagjes met je pup. Want met een solide basis groeit je puppy op tot een mentaal stabiele – en dus blije – hond. Geen zin om te lezen? Dan legt hondentrainster Sanne het je in geuren en kleuren uit in deze video:

1. Beperk het aantal prikkels

Beeld je in: je komt in een nieuw huis met nieuwe mensen en misschien ook andere huisdieren. Dat zou voor jou overweldigend zijn, laat staan voor je puppy! Gebruik de eerste dagen met je pup dus zeker een hondenbench of babypoortjes om zijn leefomgeving kleiner te maken. Zo sluit je overbodige prikkels uit en krijg je nieuwe huisdier de nodige mentale rust.

2. Leer je puppy om alleen te zijn

Hoe sneller je pup dus leert dat het oké is om af en toe alleen te zijn, hoe beter! Tijdens de eerste dagen met je pup, zet hem in zijn bench terwijl je een glas water haalt. Kom snel terug als hij niet jankt, beloon hem met een lekker hondenkoekje en laat hem terug uit zijn bench. Herhaal dit en maak de tijd dat je weg bent telkens wat langer. Et voilà, je hond blijft zonder kleerscheuren alleen thuis! Nog tips rond de opvoeding van je puppy vind je in de blog Hoe moet je een puppy opvoeden?

3. Geef je puppy genoeg slaap

Wist je dat een puppy 18 tot wel 20 uur slaap per dag nodig heeft? Ook al wil je nog zo graag de hele tijd knuffelen die eerste dagen met je puppy, hou je toch in, want slaapgebrek leidt al snel tot stout gedrag! Zorg ook voor een knusse, rustige slaapomgeving, zoals een zachte mand of een gezellige bench.

4. Plastraining

Je puppy in de eerste drie dagen zindelijk maken, dat zal moeilijk zijn. Toch begin je er best al mee vanaf dag 1! Op die manier leert hij snel wat binnenshuis kan en wat niet. Oefening baart kunst. Weten hoe? Dat ontdek je in de blog Zindelijkheidstraining puppy, hoe doe ik dat?

5. Bouw je band op

Als laatste to do voor de eerste 72 uur met je pup: maak jullie band zo sterk mogelijk. Hoe? Je kan je puppy bijvoorbeeld handvoeden. Geef hem dan een brokje telkens wanneer hij oogcontact maakt als beloning voor zijn aandacht.

Zo, met deze basistips voor de eerste dagen met je puppy kom je al een heel eind ver! 

Leg je puppy in de watten met een pretpakketje 

Wist je dat het Just Russel-puppypakket onlangs verkozen werd tot Beste Product van het Jaar? Daar zit 3 kg gepersonaliseerde voeding in, een uitgebreide puppygids, 3 hondenspeeltjes, trainingskoekjes en nog veel meer. Er is een tijdelijke korting van 30% op het pakket. Probeer het puppypakket nu voor maar €15.

Wil je nog meer informatie of tips & tricks over puppy’s? Lees dan zeker ook deze blogs:

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag