Dit is de ultieme puppy checklist!

Odile Geirnaert
01 januari 1970
4 min. leestijd

Als je een puppy wil nemen, heb je veel dingen nodig. Dus eigenlijk net als met een mensenbaby. Benieuwd welke puppy-essentials je nieuwe huisdier nodig heeft om zich comfortabel, veilig en thuis te voelen? Lees dan verder, want in deze blog geven we je een puppy checklist met 9 essentiële items voor een vliegende start met je pup! 

Deze 9 items vormen de ultieme puppy checklist

Een goed voorbereid baasje is er twee waard. En zeker in de ogen van je puppy. De volgende 9 must-haves mogen niet ontbreken van je puppy checklist. Geen zin om te lezen? Dan legt hondentrainster Sanne het je uit in deze leuke video:

1. Bench

Het allerbelangrijkste voor een puppy is zijn bench, want een puppy slaapt tot wel 20 uur per dag. Een bench is een draagbaar hokje waarin je puppy kan slapen, rusten en schuilen, het is dus een veilig plekje. En het grootste voordeel is dat je die kan afsluiten, want je zal je puppy natuurlijk ook af en toe alleen moeten laten als je bijvoorbeeld naar de winkel moet.

Wil je weten hoe je je pup kan laten wennen aan zijn bench en aan alleen zijn, dan hebben we deze interessante blog over benchtraining voor je!

2. Eet- en drinkbakje

Naast een bench mogen een eet- en drinkbakje niet ontbreken op je puppy checklist. Je koopt best een dubbele set, want zo heb je altijd reserve als de ene set in de vaatwas zit. 

We raden ook roestvrijstalen voeder- en drinkbakjes aan omdat die hygiënischer zijn en je die dus makkelijker schoon kan maken. Ook omdat je puppy die niet kan kapotbijten 😉 Zorg ook voor een rustig, vast plekje waar je puppy kan eten en drinken en was zijn voeder- en drinkbakje elke dag.

3. Puppyvoeding

Nummer 3 op de puppy checklist: aangepaste voeding nodig. Waarschijnlijk heb je van je fokker al een zakje voer meegekregen, maar denk toch nu al eens na welke voeding je wil geven eens dat zakje op is. 

Je kan bijvoorbeeld dezelfde puppyvoeding blijven geven of misschien wil je wel overschakelen omdat je goeie dingen gehoord hebt over een ander merk of je er zelf al ervaring mee hebt. 

In ieder geval is het niet gemakkelijk om het juiste eten te kiezen omdat er zoveel aanbod is in de supermarkt. We horen ook vaak dat ze willen weten hoeveel voeding ze aan hun puppy moeten geven. 

Gelukkig bestaat er Just Russel. Die maken hondenvoeding die meegroeit met je puppy. Vertel op de website hoe oud je puppy is, welk ras, geslacht enzovoort, en wij stellen de ideale voeding samen met de beste ingrediënten om de groei van je puppy te ondersteunen. We berekenen ook de ideale dagelijkse portie en passen de samenstelling en hoeveelheid automatisch aan naarmate je pup ouder wordt. 

4. Hondensnoepjes en beloningszakje

De puppyperiode is de ideale periode om je hond te trainen en ermee te spelen. Om zoveel mogelijk vooruitgang te maken, heb je dus gezonde hondensnoepjes nodig die je in een handig beloningszakje kan bewaren. Denk er dus aan om die ook op je puppy checklist te zetten!

Het belangrijkste is dat de snoepjes niet alleen lekker, maar ook gezond zijn. Daarom heeft Just Russel speciale gezonde hondenkoekjes gemaakt zonder toegevoegde suikers en vol mineralen en vitamines.

Die speciale hondensnacks bewaar je natuurlijk ook graag in een handig beloningszakje zodat je je puppy ook onderweg kan belonen zonder dat je broekzakken of handtas vol kruimels zitten. 

5. Puppyspeeltjes

Wat volgens je pup op de eerste plaats van deze puppy checklist zou moeten staan? Hondenspeeltjes natuurlijk! Gelukkig bestaan die in alle groottes, vormen, maten en kleuren, zoals kauwspeeltjes, pluche speelgoed, trekspeeltjes of apporteerspeeltjes. Die zijn niet alleen voor de fun, maar helpen je puppy ook om de pijn van doorkomende tandjes weg te kauwen, spiermassa op te bouwen en zijn coördinatie te verbeteren.

just russel shop met puppy essentials
Op de Just Russel shop vind je het leukste aanbod grappige puppyspeeltjes.

6. Borstel, kam en tandenborstel

Naast spelen en eten, wil je hond natuurlijk ook in de watten gelegd worden. Bij puppy’s, maar eigenlijk bij alle honden, is het vooral belangrijk om hun tanden en de vacht onder handen te nemen. Dat kan je doen met een kam en tandenborstel speciaal voor honden – staan die al op je puppy checklist?

We raden aan om  je puppy zo vroeg mogelijk te laten kennismaken met zijn tandenborstel en kam, maar voordat je erin vliegt, laat je je puppy best ook eerst wennen aan het gevoel. Anders zal hij al snel stressen en zal je hem niet meer mogen kammen of zijn tanden poetsen.  

7. Hondenhalsband en hondenriem

Waarschijnlijk sta je al te popelen om je puppy de wijde wereld te tonen of ermee naar de hondenschool te gaan. Dan heb je in ieder geval een hondenhalsband en een leiband nodig om het jezelf en je puppy zo comfortabel mogelijk te maken. 

Voor puppy’s is een verstelbare halsband ideaal omdat die meegroeit en je die dus langer kan blijven gebruiken. Voor de leiband is het belangrijk dat die niet te kort en ook niet te lang is zodat die soepel in de hand blijft liggen en niet snijdt. De ideale lengte voor een leiband is tussen 1 m 20 en anderhalve meter.

8. Hondenpenning

Een hondenpenning is een soort veiligheid voor je puppy én voor jezelf en mag dus niet ontbreken in deze puppy checklist. Natuurlijk hopen we dat je pup nooit zal weglopen, maar als het dan toch gebeurt, kan hij gemakkelijk geïdentificeerd worden en kunnen ze je contacteren wanneer hij gevonden wordt.

De beste plaats om dit naamplaatje te hangen, is aan de halsband van je puppy, maar dan moet je er wel voor zorgen dat hij zijn halsbandje altijd om heeft. Zorg dat de naam van je puppy erop staat en natuurlijk ook je gsm-nummer en je voornaam. Voor de zekerheid kan je er ook altijd je adres laten opzetten.

9. Poepzakjes

En als je dan helemaal voorbereid op schok gaat met je puppy, vergeet natuurlijk ook zijn poepzakjes niet! We raden biodegradeerbare poepzakjes aan omdat die goed zijn voor het milieu en er zo niet nóg meer plastic in de natuur komt. 

Wil je nog meer informatie of tips & tricks over puppy’s? Lees dan zeker ook deze blogs:

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag