Benchtraining puppy, stap voor stap!

puppy in een bench
Odile Geirnaert
07 april 2021
3 min. leestijd

Bij puppytraining hoort vaak de introductie van de bench: één van de belangrijke attributen voor je puppy. Het is een effectieve manier om je pup een vaste stek te geven in zijn woonomgeving. Laten we de benchtraining hieronder even verder toelichten.

Hoe introduceer je de bench?

De bench moet gezien worden als een veilige plek voor je pup, waar hij altijd vrijwillig in mag gaan. Maar hoe laat je je pup wennen aan een bench? De benchtraining is hier de ideale oplossing voor! Laten we enkele belangrijke punten overlopen:

  1. Laat de bench heel de dag openstaan. Hierdoor ga je de bench op een positieve manier introduceren, het mag in geen geval een straf worden.
  2. Pup laten wennen aan bench, push je pup zeker niet!
  3. Laat de puppy op een vrijwillige manier de bench betreden. Je kan er wel snoepjes inleggen of zijn lievelingsspeeltje om het iets sneller te laten gebeuren.
  4. Geef je pup wat puppyvoeding in zijn bench. Zet het achteraan of als dit een te grote stap is vooraan in de bench en telkens verder en verder. Als je pup aan het eten is kan je het poortje sluiten en terug openen, in het begin heel kort en telkens iets langer. Oefen dit een paar keer met verschillende concepten, als je pup moe is en slaapt, met iets lekkers om te kauwen.
  5. Poortje dicht doen, belonen, terug openen. De tijd dat het poortje dicht is wordt langer en langer. Voorkom dat je pup gaat piepen, zorg voor succes door het heel makkelijk te maken voor je pup.
  6. Eens dat jouw pup rustig in de bench kan met het poortje dicht voor een korte tijd, kan je gaan proberen om zelf verder weg te wandelen van de bench en na een tijd uit de kamer te gaan,  ook hier is het aangeraden om met korte periodes te beginnen en daarna telkens langer. Beloon telkens als je pup rustig en stil is.

Koppel een commando aan de bench

Eens jouw pup gewend is aan de bench kan je er een commando aan koppelen zoals ‘bench’ of ‘plek’. Telkens wanneer je pup de bench vanzelf instapt zeg je “bench” en beloon je hem. Hij zal na een tijd begrijpen dat dit betekent dat hij de bench moet ingaan. Vervolgens kan je dan tijdens je training wat snoepjes in de bench gooien en het commando ‘bench’ zeggen als hij erin stapt. Je zal na een tijd het commando vroeger gaan kunnen zeggen waardoor het als volgt gaat: commando, hond stapt in, je beloont.

Om de benchtraining voor je puppy succesvol te laten verlopen moet je alles stap voor stap aanpakken. Op die manier maak je het makkelijk voor je pup en na een tijd kan je de pup in de bench laten terwijl je het huis uit gaat.

Wat leg je in de bench?

Liefst een kussen en een dekentje. Leg er eventueel een speeltje bij: bij voorkeur een kauwspeeltje, zo is je hond eventjes zoet en is de kans kleiner dat hij in het kussen of het dekentje zal beginnen bijten.

Welke grootte?

Neem een bench op maat van de verwachte grootte van je hond maar zorg voor een tussenschot zodat je de bench aan zijn huidige grootte kunt aanpassen. Als de bench op maat van de pup is zal hij minder snel zijn boodschap hierin doen: honden zitten namelijk niet graag in eigen uitwerpselen.

Veel succes!

Als je de stappen volgt van deze benchtraining, zal je pup snel gewoon worden aan de bench. Het moet voor je puppy vooral een rustig, veilig en gezellig hoekje zijn.

Wil je nog meer informatie of tips & tricks over puppy’s? Lees dan zeker ook deze blogs:

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag