Mag een hond valeriaan?

Bibberende hond
Odile Geirnaert
28 oktober 2022
3 min. leestijd

Heeft je hond verlatingsangst? Wordt hij nerveus van plotselinge geluiden, onweer of vuurwerk? Gelukkig kan valeriaan helpen om je hond te ontspannen. In deze blog lees je wat valeriaan is, wat het doet bij je hond en hoe je deze kan gebruiken voor je hond. Scroll verder om meer te leren over valeriaan voor je hond.

Wat is valeriaan voor honden?

Valeriaan voor honden is een kruid dat al decennialang wordt gebruikt tegen stress, ongerustheid, spanning en angst. Deze kruid groeit in verschillende delen van Europa en Azië en helpt stress bij je hond te verminderen.

Wat doet valeriaan met honden?

Valeriaan kent verschillende voordelen voor je hond zoals:

 • Minder stress en angst
 • Beter slapen
 • Minder hyperactiviteit en rusteloosheid

Hoeveel valeriaan mag een hond?

Een hond mag tussen 1 en 7.5 gram valeriaan per dag. De aanbevolen dosis voor valeriaan druppels ligt tussen 7 tot 15 milliliter per dag. De dosering hangt dus af van de vorm van valeriaan – capsules, druppels of hele gedroogde wortel maar ook van de grootte van je hond. Grotere honden krijgen een hogere dosis dan middelgrote en kleine honden.

Wat als mijn hond te veel valeriaan heeft gehad?

Heb je je hond meer valeriaan gegeven dan de aanbevolen dosis? Gelukkig zijn er tot nu toe nog geen gevallen bekend van een overdosis valeriaan bij honden. Er kunnen wel mogelijke bijwerkingen zijn zoals: 

 • buikkrampen
 • vermoeidheid
 • duizeligheid

Stop meteen met het geven van valeriaan aan je hond als je deze symptomen opmerkt. Zo heeft het lichaam van je hond de tijd om het teveel aan werkzame stoffen uit zijn lichaam te verwerken. 

Voor welke honden is valeriaan geschikt?

Valeriaan is zeker de moeite waard om te proberen bij honden. Het kan nog voordeliger zijn voor honden met de volgende eigenschappen en gedragingen:

 • honden die overmatig blaffen
 • honden die verlatingsangst hebben
 • honden die janken en markeren
 • honden met ongewenst territoriumgedrag 
 • nerveuze honden

Verder is Valeriaan ook een handige supplement om je hond rustig te maken voor een kennel-en dierenartsbezoek, reizen, vuurwerk en onweer.

Hoe kan ik mijn hond valeriaan geven?

Valeriaan voor honden kan je in verschillende vormen geven aan je hond. Er zijn druppels, tabletten en capsules, Je kan deze kruiden ook vinden in vele oliën of kauwtabletten gecombineerd met andere verzachtende of kalmerende ingrediënten.

De gemakkelijkst manier is om je hond een gezond hondenkoekje te geven met valeriaan, zoals het anti-stress hondensupplement van Just Russel met valeriaan.

Je hond tot rust brengen vraagt meer dan enkel valeriaan

Het is niet voldoende om je onrustige, bange of agressieve hond enkel supplementen met valeriaan te geven. Er zijn verschillende dingen die kunt doen om je hond rustig te krijgen. Lees daarom onze blog over hoe je je hond rustig kunt maken.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag