Voorkom een oververhitte hond met onze 7 tips!

Oververhitte hond met zijn tong uit zijn bek
Joy Cleymans
03 januari 2023
5 min. leestijd

Strandstoel, check! Cocktail, check! Het is weer zomer, de dagen zijn extra lang en je wil zo veel mogelijk tijd buiten spenderen met je hond. Zalig toch? Alleen gaan honden en warm weer niet zo goed samen. Als de buitentemperatuur voor jou te hoog is, is het voor je hond nog ondraaglijker. Let dus op dat je geen oververhitte hond krijgt. Met deze tips kunnen jij en je hond probleemloos van de zon en het mooie weer genieten. Lees zeker tot het einde want we geven je nog een bonustip!

1. Geef je hond voldoende water

Speelt en rent jouw hond ook zo graag buiten? Bij inspanningen in de hitte verliest een hond veel vocht. Een hond die daarbij onvoldoende drinkt, geraakt gedehydrateerd. Hoeveel een hond drinkt, hangt af van de grootte van de hond. Op een normale dag drinken honden ongeveer 40-60 ml per kg lichaamsgewicht. Op warme dagen kan dit 3 tot 4 keer zoveel zijn. Voldoende water is dus essentieel om te vermijden dat je hond oververhit geraakt!

2. Voorkom verbranding door de zon

Je denkt misschien dat de vacht je hond beschermt tegen de zon maar niets is minder waar. Honden zijn net als ons vatbaar voor verbranding door de ultraviolette straling van de zon. Meer zelfs, je hond kan huidkanker krijgen.

Honden met een witte, lichtgekleurde of dunne vacht lopen meer risico om te verbranden. Heb je een Dalmatiër, Shar-pei of Chinese naakthond? Pas dan extra goed op. Voor elke hond is het natuurlijk opletten wanneer licht gepigmenteerde plekken zoals de ogen, gezicht en neus worden blootgesteld aan de zon.

Geen nood, want er bestaan hiervoor talrijke oplossingen. Om je hond te beschermen kun je een petje of hoedje opzetten. Zo voorkom je niet alleen een oververhitte hond, je beschermt hem ook tegen UV-straling én hij ziet er stijlvol uit!

3. Kies de juiste zonnebrand voor je hond

Een ander middel om je hond te beschermen tegen de zon is zonnebrandcrème. Gebruik enkel zonnebrand zonder chemische bestanddelen (zoals octylsalicylaat, homosalaat, zinkoxide of para-aminobenzoëzuur) en parfum. Honden likken immers aan hun vacht om zichzelf schoon te maken en krijgen zo al snel giftige bestanddelen binnen.

Breng de zonnebrand altijd vooraf aan op een klein plekje van de huid, om te kijken of er een allergische reactie optreedt. Zo kun je zorgeloos genieten op het strand terwijl jouw hond beschermd is!

4. Geef je hond rust als het te warm is

Honden hebben sneller last van de warmte dan mensen. In de zomer is de kans dus groter dat je een oververhitte hond tegenkomt. Voor de meeste honden is een matige activiteit veilig bij een temperatuur van 25°C. Is het buiten warmer dan 30°C? Dan is het beter om de buitentraining over te slaan totdat het afgekoeld is.

Stop de activiteit onmiddellijk als je merkt dat je hond oververhit is. Laat je hond uitrusten en geef hem vers water. Je hoeft de wandeling niet stop te zetten. Hou je hond gedurende de rest van de tocht wel nauwlettend in de gaten. Bij twijfel, pauzeer en geef je hond water zodat hij kan afkoelen.

Signalen dat mijn hond oververhit is:

  • Snel, moeizaam en luid ademhalen
  • Trager wandelen
  • Depressief gedrag vertonen
  • Kwijlen
  • In sommige gevallen: braken

5. Wandel niet op hete asfalt

Wandel je op een verharde weg? Let dan zeker op dat de voetzolen van je geliefde hond niet beschadigd worden. De temperatuur van het asfalt is bij warm weer veel hoger dan de buitentemperatuur. Bij een buitentemperatuur van 25°C is de temperatuur van het asfalt waar de zon op schijnt al hoger dan 50°C. Dit is natuurlijk niet draaglijk voor de pootjes van jouw hond. Honden verliezen namelijk warmte via zweetkliertjes in de voetzolen en door te hijgen. Je hond kan niet zweten via de huid zoals wij dit kunnen. De pootjes van je hondkunnen dus snel verbranden, zelfs tot bloedens toe. Controleer vooraf het asfalt voor je je hond erop laat. Een handige tip: plaats je hand gedurende 5 seconden op het asfalt om te controleren als de temperatuur draaglijk is voor je hond.

Tabel temperatuur op asfalt

6. Laat je hond niet achter in de auto bij warme temperaturen

Een van de grootste oorzaken in de zomer van een oververhitte hond? Opgesloten worden in de auto. Doe het jouw maatje niet aan. Een auto is een beetje zoals een serre. Is de buitentemperatuur bijvoorbeeld 21°C, dan is het in de auto na 10 minuten al 10°C warmer. Na een half uur is het er dan al 40°C. Dit zijn temperaturen die niet draaglijk zijn voor je hond. Laat je hond dus nooit alleen achter in de auto bij warme buitentemperaturen.

Tabel van de temperaturen in de auto

7. Laat je hond zwemmen

Heeft je hond nood aan verfrissing? Dan is zwemmen een uitstekende manier om je hond te laten afkoelen. Check vooraf het water om na te gaan of het veilig is voor je hond. Nadat jouw hond heeft genoten van zijn zwemactiviteit spoel je zijn vacht schoon met vers water. Reinig en droog zijn oren. Veel gevallen van oorontstekingen worden namelijk veroorzaakt doordat er vocht in de oren blijft na het zwemmen. Let op, laat je hond niet zomaar zwemmen in eender welk water! Hieronder lees je waarop jij moet letten wanneer je je hond laat zwemmen om zich te verfrissen.

Zwemmen in vijvers en meren

Een mogelijke bedreiging tijdens het zwemmen in een vijver of een meer is het drinken van vervuild water. Er zijn veel parasieten en infecties die je hond kan oplopen tijdens het zwemmen in vijvers en meren. Controleer altijd of het water waarin je hond wil zwemmen veilig is.

Met je hond aan zee

Veel hondenbaasjes nemen hun hond graag mee voor een duik in de zee. Let op dat jouw hond daarbij niet te veel water binnenkrijgt. Als jouw hond zeewater drinkt, is de kans groot dat hij gaat braken of diarree krijgt. In de meeste gevallen zal dit snel overgaan en dan moet je niet meteen aan de alarmbel trekken. Bezoek je dierenarts als je hond 24 uur na het zwemmen nog last heeft van braken of diarree.

Let op met zwembaden

Wees voorzichtig als je thuis een zwembad hebt. Vaak weten honden hoe ze in het water moeten duiken maar er weer uit geraken is een stuk ingewikkelder. Er zijn vele gevallen gekend waarbij een hond verdronken is door ongewild in het zwembad te vallen. Zelfs de sterkste hondenzwemmer geraakt uitgeput als hij niet uit het zwembad geraakt. Dit los je eenvoudig op door je hond aan te leren hoe hij zelf uit een zwembad kan komen. Houd steeds toezicht zodat er geen ongelukken gebeuren.

Bonustip: geniet van de zon!

Gebruik tot slot deze bonustip: ga er op uit met je hond en geniet van de zon! De zomer is voor vele hondenbaasjes de leukste tijd van het jaar. Er valt veel te beleven en je wil je hond zo veel mogelijk meenemen tijdens al die mooie zomerwandelingen. Met bovenstaande tips kunnen jij en je hond op een veilige manier de warmte trotseren en van de zon genieten!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Cocker Spaniel kijkt naar twee stukken zalm die hij gaat opeten.

Mag een hond zalm eten?

11 november 2022
Zalm zit vol gezonde voedingsstoffen voor je hond maar wist je dat er toch een aantal zaken zijn waarmee je rekening moet houden? Lees nu verder.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Het verbazingwekkende verhaal van Bobi, de oudste hond ter wereld

03 februari 2023
In recent nieuws is Bobi, een Portugese hond geboren in 1992, officieel bevestigd door Guinness World Records als de oudste ooit geregistreerde hond. Bobi, die 30 jaar en 243 dagen oud is, leeft met zijn eigenaar Leonel Costa, die de lange levensduur van Bobi toeschrijft aan verschillende factoren, waaronder het leven in de natuur, liefde krijgen en het belangrijkste, voeding met hoge kwaliteit en op maat gemaakt.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die neerligt

Wat zijn de kenmerken van een getraumatiseerde hond?

30 december 2022
Is je hond angstig voor mensen of eerdere voor andere honden? Het is duidelijk dat hij een trauma heeft. Lees snel deze blog en kom alles te weten over getraumatiseerde honden.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Golden Retriever ondergaat een operatie die terugbetaald wordt door de hondenverzekering

De beste hondenverzekering in België? Vergelijk hier.

15 februari 2023
Verdient je hond de beste zorg die er is? Dan is een hondenverzekering absoluut een must. Ontdek hier de beste hondenverzekering in België!
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Wereldrecord houdende honden

04 maart 2021
De grootste hond ter wereld is 1.12m groot, WOW! Kom hier meer te weten over verschillende wereldrecords van honden.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
man tevreden met hondenvoeding thuis geleverd|zak gepersonaliseerde hondenvoeding thuis geleverd

10 voordelen van online hondenvoer kopen

19 november 2021
Online hondenvoer kopen is goedkoper, makkelijker, ecologischer, veiliger en leuker dan in de winkel. Ontdek hier 10 voordelen van online hondenvoer kopen.
Joy Cleymans