5 essentiële tips voor een gelukkige hond

Dog looking happy in the grass
Odile Geirnaert
17 mei 2023
5 min. leestijd

Zie jij je hond als je eigen zoon of dochter? We kunnen je alleen maar gelijk geven! Honden lijken nu eenmaal goed op ons en verdienen evenveel aandacht en liefde. Het enige wat we als baasje willen, is dat onze hond gelukkig is en kwispelend door het leven gaat, niet? Maar hoe maak je nu precies je hond gelukkig? Wij verklappen je 5 essentiële tips voor een gelukkige hond, scroll down for a happy dog! 

5 essentiële tips voor een gelukkige hond

1. Hup met die pootjes!

Van chihuahua tot windhond, bewegen zit in het bloed van elke hond. Ze blijven namelijk trouw aan hun jacht- en herdersinstinct. Gun je pup daarom dagelijks voldoende lichaamsbeweging. Trakteer hem minimum twee keer per dag op een wandeling of speelkwartiertje, of laat hem de benen uit het lijf lopen in een open veld of gewoon in je achtertuin. Hoe meer je hond beweegt, hoe fitter en bijgevolg gelukkiger hij zal zijn. Een wijs man zei ooit: “Een gezonde geest in een gezond lichaam”.

2. Hersentraining voor je hond

Als je je hond urenlang ziet luieren met de zon op zijn snoet, kan je maar al te snel vergeten dat hij zich ook af en toe kan vervelen. Om je hond gelukkig te maken en te houden, is het belangrijk hem mentaal voldoende te blijven prikkelen en uitdagen. Leer hem zitten, liggen, apporteren of zelfs tussen je benen te lopen. Andere leuke denkspelletjes voor je hond zijn verstoppertje en schattenjagen. Zoek uit wat je hond motiveert, speel hierop in en hou zijn hersenen fit en gezond!

3. Let op de hygiëne van je hond

Heb jij ook al gemerkt hoe jouw pup zijn poten, snuit, nagels… regelmatig schoon likt? Dit doet hij niet zomaar, je hond is namelijk erg gesteld op zijn hygiëne en doet er alles aan om zichzelf spik en span – en dus gelukkig – te houden. Ook wij als baasjes moeten aandacht besteden aan de verzorging van onze hond, want er zijn heel wat zaken die hij niet voor zichzelf kan doen. Om ervoor te zorgen dat je viervoeter gelukkig is, borstel dan regelmatig zijn vacht, onderzoek zijn huid op teken- en insectenbeten, geef hem tijdig een badje, zorg dat zijn nageltjes niet te lang worden en zie toe op een onberispelijke mondhygiëne.

4. Laat die geluks- en knuffelhormonen stromen

De ultieme manier om je hond gelukkig te maken, is door hem genoeg aandacht en liefde te geven. Zorg er allereerst voor dat hij thuis niets tekort komt: een comfortabele hondenmand, verschillende soorten speeltjes tegen de verveling, vers water en gezond, natuurlijk hondenvoer. Het is belangrijk dat hij zich er veilig en comfortabel voelt. Daarnaast zijn honden dol op affectie! Geef hem voldoende knuffels en aaitjes voor een gezonde dosis dopamine en oxytocine, beter bekend als geluks- en knuffelhormonen.  De leukste tip dus voor een gelukkige hond, als je het ons vraagt!

5. Gezonde en natuurlijke hondenvoeding

Je mag dan nog alle voorgaande stappen perfect volgen, je hond wordt allereerst gelukkig van een lekkere, gezonde en natuurlijke brok. Door hem dagelijks van alle noodzakelijke voedingsstoffen te voorzien zoals eiwitten, mineralen, vitaminen en gezonde vetten, houd je hem fysiek en mentaal in topconditie.

Just Russels gezonde en gepersonaliseerde hondenvoer bevat enkel verse en essentiële ingrediënten om het welzijn van je viervoeter te garanderen en ondersteunen. De Just Russel-app stelt heel gemakkelijk een voedingsplan voor op maat van jouw hond. Bovendien kan je steeds terecht bij onze dierenartsen voor gratis en uitgebreid gezondheidsadvies over jouw hond. Dit alles omdat je hond een gezond en vooral gelukkig leven verdient!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag