Vier van de oudste hondenrassen ter wereld

hond springt over boomstronk|vrouw met vier chihuahuas op haar schoot|dingo jaagt op het strand|man met chihuahua in zijn handen|saluki hond|Alaskan Malamute
Joy Cleymans
04 maart 2021
2 min. leestijd

Onze huishond was ooit wild. De domesticatie van de hond heeft waarschijnlijk zo’n 14.000 tot 15.000 jaar geleden plaatsgevonden in het Verre Oosten. Honden werden gebruikt als hulp voor boeren en bij de jacht. Door de eeuwen heen werd de hond echt een dier dat bij de mens hoorde. De mens had de hond steeds harder nodig en ging dan ook proberen om honden te fokken op speciale raskenmerken. Kleine honden om in konijnenholen te komen, lenige honden om het vee bij elkaar te houden en sterke honden als waakdieren. Er zijn dan ook hondenrassen die al duizenden jaren geleden zijn ontstaan. Ontdek hieronder de vier oudste hondenrassen ter wereld.

1. Chihuahua

Je zal verwachten dat een hond zo klein pas recent is gefokt omdat wij moderne mensen ze zo schattig vinden. Maar niets is minder waar, dit pittige kleine hondje is het oudste hondenras van het Amerikaanse continent. Al voordat Columbus in 1492 in Amerika arriveerde, liep de chihuahua hier rond. In 1880 ontdekten Amerikaanse toeristen in Mexico de hondjes en kochten ze die over van inheemse volkeren.

vrouw met vier chihuahuas op haar schoot

2. Dingo

Een ras dat nu niet meer als huisdier kan worden gehouden is de dingo. Waarschijnlijk is de dingo zo’n 5000 jaar geleden door mensen als huisdier meegenomen naar Australië. Intussen zijn ze echter weer verwilderd en hebben ze een leefwijze ontwikkeld die erg lijkt op die van de wolf. Vroeger hielden de oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals, de dingo als huishond. Zo waren de dingo’s onder andere nuttig voor bij de jacht.

dingo jaagt op het strand

3. Saluki

De saluki, of Perzische windhond, is afkomstig uit het vroegere Perzië, het huidige Iran. Hier werd de saluki ingezet als jachthond. Er is Perzisch aardwerk gevonden uit 4200 voor Christus waarop al saluki’s stonden afgebeeld. Ook farao’s jaagden graag met saluki’s. In Egyptische graftombes zijn dan ook graven van gemummificeerde saluki’s aangetroffen.

saluki hond

4. Malamute

De Alaskan malamute is een hondenras dat is vernoemd naar een inuitstam in Alaska, de Mahlemuts. Dit grote hondenras werd voornamelijk ingezet als sledehond, om sleden met zware vrachten te verplaatsen. Uit bronnen blijkt dat de hond zo’n 2000 tot 3000 jaar geleden ontstaan is.

Alaskan Malamute, een van de oudste hondenrassen ter wereld, loopt door grasveld

Andere records op naam van honden

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Vuurwerk

Mijn hond is bang voor vuurwerk

29 december 2021
Het is weer bijna zover, het moment waar we allemaal massaal aftellen naar het nieuwe jaar en vuurwerk afsteken. Maar voor jouw hond is dit minder aangenaam.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die angstig naar de camera kijkt

Waarom is mijn hond plotseling angstig in huis?

03 februari 2023
Is je hond plotseling angstig in huis en gedraagt hij zich anders dan normaal? Hiervoor kunnen er kunnen verschillende redenen zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak te vinden zodat je je hond te helpen. In deze blog lees je meer over hoe je kunt zien of je hond angstig is, wat de oorzaken zijn en wat je kan doen. Scroll dus zeker verder! 
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

Waarom loopt mijn hond met zijn staart naar beneden?

24 januari 2023
De staart van een hond zegt erg veel. Een hoge kwispelende staart kennen we: je hond is blij! Maar wat…
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
|kleine blonde engelse cockerspaniel hond wordt gewassen door handen met shampoo

5 tips om je hond te wassen zonder stress!

17 oktober 2022
Hoe vaak mag je je hond wassen? En welke shampoo gebruik je daarvoor? Lees snel verder, want van ons krijg je antwoorden en tips!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hoeveel kost een hond? Puppy met geld ligt op tafel

Hoeveel kost een hond? Ontdek het hier!

12 augustus 2022
Kriebelt het om een hond te nemen? En vraag je je nu af: “Hoeveel kost een hond?”. Krijg hier een totaalprijs, aankoopprijs en maandelijkse kosten!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Golden retriever puppy's spelen met elkaar in gras als socialisatie

Hoe socialiseer ik mijn puppy?

29 april 2021
Het socialiseren van je puppy is enorm belangrijk! Het zorgt voor een aangename, leuke gezinshond die kan omgaan met mensen, dieren en kinderen. Lees alles over de socialisatie van je puppy in deze blog!
Odile Geirnaert