Just RusselHelp, mijn hond trekt aan de leiband

Help, mijn hond trekt aan de leiband

baasje wandelt met hond aan de leiband
odile
10 december 2021
2 min. leestijd

Niets is vervelender dan een wandeling maken met een hond die constant trekt aan de leiband. Het is een veelvoorkomend probleem waar veel hondenbaasjes met te maken krijgen. Je leest in deze blog waarom honden trekken aan de leiband en hoe je het kan afleren.

Wat moet ik doen als mijn hond trekt?

Het is aangeraden om je hond te leren wandelen aan de leiband als hij/zij nog puppy is. Sommigen hebben echter niet de kans gehad om een puppy op te voeden of zijn er gewoonweg niet veel met bezig geweest. Niet raar, want bij de opvoeding van een puppy komt veel kijken. Wie meer tips wil over de opvoeding van een puppy kan deze blog raadplegen.

Een hond trekt om verschillende redenen aan de leiband tijdens het wandelen. De voornaamste reden is uit opwinding, je hond heeft waarschijnlijk veel energie als je naar buiten gaat en aan de leiband kan hij/zij dat niet direct kwijt. Een andere reden is dat een hond zijn natuurlijk wandeltempo hoger ligt dan het onze. Als ze niet geleerd hebben om traag te wandelen, is dat voor hen heel moeilijk.

Tip

Speel voor je naar buiten gaat een snel, actief spelletje met je hond zodat hij al een deel energie kwijt kan. Als je hond te actief blijft, maak je beter een keer per dag een actieve wandeling. Wat dat is en hoe je een actieve wandeling kunt maken, hier lees je 5 tips over actieve wandelingen met je hond.

Als je hond niet zo veel energie heeft maar toch veel trekt kan dat liggen aan alle prikkels die een hond krijgt op een wandeling. Zowel positieve als negatieve prikkels zijn afleidend voor een hond. Hij kan bijvoorbeeld andere honden of mensen zien waar hij naartoe trekt, dat zijn dat positieve prikkels. Het kan ook zijn dat je hond bang is van iets en daardoor trekt om naar een andere plaats te gaan.

Welke reden het ook is, een hond die trekt op een wandeling is niet fijn. We gaven in de blog ‘wandelen met je hond al een kort overzicht maar hier lees je een gedetailleerd stappenplan om je hond af te leren om te trekken aan de leiband.

Hoe leer je je hond aan de leiband lopen?

  1. Je begint al voor je de deur uit gaat. Doe een paar oefeningen of spelletjes met je hond. Oefen bijvoorbeeld wat commando’s die hij al kent zodat hij wat energie kwijt kan. Laat hem daarna kalm worden en doe rustig de leiband aan. Een veelgemaakte fout is je hond wild maken door te tonen dat je gaat wandelen.
  2. Eens je buiten bent, begin je met wandelen en probeer je de focus van je hond op jou te houden. Je kan bijvoorbeeld een snoepje vasthouden zodat je hond daar naar kijkt. Na enkele passen zonder te trekken ga je al belonen.
  3. Je wandelt verder en als je ziet dat je hond wil trekken, stop je met wandelen tot je hond weer op jou focust en de lijn los hangt. Ga daarna verder met enkele stappen, beloon en herhaal opnieuw.
  4. Eens dat goed lukt met een snoepje in je hand, kan je proberen zonder snoepje maar overhaast dit niet. Ga liever een stap terug dan te snel een stap vooruit.
  5. Als alles vlot gaat, kan je naar een andere, meer uitdagende omgeving gaan om daar te oefenen. Misschien kan je eens naar een plaats gaan die je hond nog niet kent, als je er een mooie uitstap van wil maken, lees je hier onze favoriete wandelingen in België.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Een hond die rondloopt op een mooie zomerdag|Tabel temperatuur op asfalt|Tabel van de temperaturen in de auto

Voorkom een oververhitte hond met onze 7 tips!

03 januari 2023
Strandstoel, check! Cocktail, check! Het is weer zomer, de dagen zijn extra lang en je wil zo veel mogelijk tijd buiten spenderen met je hond. Zalig toch? Alleen gaan honden en warm weer niet zo goed samen.
cyriel
Hondennieuws
Twee Afghaanse windhonden zitten naast elkaar voor herfstlandschap als grootste honden ter wereld|Grootste hondenras ter wereld zwarte Duitse dog loopt op gras met zee op achtergrond|Grote grijze Ierse wolfshond zit op gras en hijgt|Een van de grootste hondenrassen creme kleur Afghaanse windhond staat op gras voor grote vijver|Grote bruine kangal hond staat op ponton aan een vijver en kijkt naar links|Broholmer grootste hondenras staat in bos in de herfst|Twee boerboel honden zitten in de zon en leunen tegen boom als grootste hondenrassen|Grote bruine Engelse mastiff hond staat op gras en hijgt

Dit zijn de top 7 grootste hondenrassen aller tijden!

21 juni 2022
Ben jij op zoek naar de grootste hondenrassen ter wereld? Klik dan snel verder, want in deze blog tonen we je welke honden maatje XL hebben!
odile
Hondennieuws
Een baasje die hondenvoeding online koopt voor zijn poogle

Hondenvoer online kopen: alles wat je moet weten

27 januari 2023
Twijfel je om hondenvoer online te kopen? In deze blog zullen we de voordelen van online hondenvoer bespreken en hoe je de beste keuze maakt voor je hond.
odile
Hondennieuws
Een hond die een bal terugbrengt naar zen baasje|

Hoe laat je je hond apporteren?

22 december 2022
Ook benieuwd hoe je hond laat apporteren? Apporteren is een geweldig leuk spelletje om met je hond te doen, maar hoe begin je er nu aan om dit aan je hond te leren? In deze blog lees je hoe je je hond leert apporteren in drie stappen. Lees snel verder!
odile
Honden

Welke groenten mag een hond eten? Een healthy top 10!

24 mei 2023
Op zoek naar een gezond tussendoortje voor je hond? Geef hem dan af en toe een klein stukje groente! Groenten…
odile
Hondennieuws
A dog drinking from a metal bowl

Hoeveel water moet mijn hond drinken?

23 december 2022
Water is net zo belangrijk voor jezelf als je hond! Het is essentieel voor je hond om te normaal te functioneren en overleven. Hoe veel je hond moet drinken, is afhankelijk van verschillende factoren. Vers en schoon water moet altijd beschikbaar zijn.
odile