Help, mijn hond trekt aan de leiband

baasje wandelt met hond aan de leiband
Odile Geirnaert
10 december 2021
2 min. leestijd

Niets is vervelender dan een wandeling maken met een hond die constant trekt aan de leiband. Het is een veelvoorkomend probleem waar veel hondenbaasjes met te maken krijgen. Je leest in deze blog waarom honden trekken aan de leiband en hoe je het kan afleren.

Wat moet ik doen als mijn hond trekt?

Het is aangeraden om je hond te leren wandelen aan de leiband als hij/zij nog puppy is. Sommigen hebben echter niet de kans gehad om een puppy op te voeden of zijn er gewoonweg niet veel met bezig geweest. Niet raar, want bij de opvoeding van een puppy komt veel kijken. Wie meer tips wil over de opvoeding van een puppy kan deze blog raadplegen.

Een hond trekt om verschillende redenen aan de leiband tijdens het wandelen. De voornaamste reden is uit opwinding, je hond heeft waarschijnlijk veel energie als je naar buiten gaat en aan de leiband kan hij/zij dat niet direct kwijt. Een andere reden is dat een hond zijn natuurlijk wandeltempo hoger ligt dan het onze. Als ze niet geleerd hebben om traag te wandelen, is dat voor hen heel moeilijk.

Tip

Speel voor je naar buiten gaat een snel, actief spelletje met je hond zodat hij al een deel energie kwijt kan. Als je hond te actief blijft, maak je beter een keer per dag een actieve wandeling. Wat dat is en hoe je een actieve wandeling kunt maken, hier lees je 5 tips over actieve wandelingen met je hond.

Als je hond niet zo veel energie heeft maar toch veel trekt kan dat liggen aan alle prikkels die een hond krijgt op een wandeling. Zowel positieve als negatieve prikkels zijn afleidend voor een hond. Hij kan bijvoorbeeld andere honden of mensen zien waar hij naartoe trekt, dat zijn dat positieve prikkels. Het kan ook zijn dat je hond bang is van iets en daardoor trekt om naar een andere plaats te gaan.

Welke reden het ook is, een hond die trekt op een wandeling is niet fijn. We gaven in de blog ‘wandelen met je hond al een kort overzicht maar hier lees je een gedetailleerd stappenplan om je hond af te leren om te trekken aan de leiband.

Hoe leer je je hond aan de leiband lopen?

  1. Je begint al voor je de deur uit gaat. Doe een paar oefeningen of spelletjes met je hond. Oefen bijvoorbeeld wat commando’s die hij al kent zodat hij wat energie kwijt kan. Laat hem daarna kalm worden en doe rustig de leiband aan. Een veelgemaakte fout is je hond wild maken door te tonen dat je gaat wandelen.
  2. Eens je buiten bent, begin je met wandelen en probeer je de focus van je hond op jou te houden. Je kan bijvoorbeeld een snoepje vasthouden zodat je hond daar naar kijkt. Na enkele passen zonder te trekken ga je al belonen.
  3. Je wandelt verder en als je ziet dat je hond wil trekken, stop je met wandelen tot je hond weer op jou focust en de lijn los hangt. Ga daarna verder met enkele stappen, beloon en herhaal opnieuw.
  4. Eens dat goed lukt met een snoepje in je hand, kan je proberen zonder snoepje maar overhaast dit niet. Ga liever een stap terug dan te snel een stap vooruit.
  5. Als alles vlot gaat, kan je naar een andere, meer uitdagende omgeving gaan om daar te oefenen. Misschien kan je eens naar een plaats gaan die je hond nog niet kent, als je er een mooie uitstap van wil maken, lees je hier onze favoriete wandelingen in België.
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag