Just RusselIs het erg als je hond bij je in bed slaapt?

Is het erg als je hond bij je in bed slaapt?

Hond die in bed ligt
Odile Geirnaert
26 december 2022
4 min. leestijd

Samen slapen met je hond in bed? Het is een discussie waar er verschillende meningen over zijn: de één vindt het super onhygiënisch, de ander vindt het super gezellig om een levensechte knuffel in bed te hebben. 40% van de Belgen en Nederlanders slapen met hun hond of kat samen in bed. Ontdek de voor- en nadelen die je moet afwegen voor je je hond uitnodigt om bij jou in bed te slapen.

Het slaapritueel bij honden

Honden slapen over het algemeen bijna dubbel zoveel als mensen. Een volwassen hond slaapt ongeveer 14 uren per etmaal. Oudere honden en pups slapen zelfs nog meer, tot 20 uren per etmaal. De tijd wanneer honden slapen is ook sterk verschillend van hun baasje. Honden slapen ‘s nachts 8 tot 10 uren. Overdag slapen de honden in fasen. Ze spelen uitbundig, wandelen wat in het rond of eten van hun hondenvoeding, om vervolgens opnieuw even te slapen. Het is dus geen goed idee om je hond in een kleine kamer op te sluiten omdat hij niet kan bewegen.

De sociale slaper

De meeste honden slapen graag samen, ofwel met andere dieren, ofwel met andere mensen. Zo heeft je hond een warm en beschermend gevoel. Honden die alleen slapen, slapen minder diep. Ze voelen zich niet beschermd en liggen de ganse tijd te waken. Niet elke hond wil samen slapen. Als je hond alleen in de huiskamer blijft liggen, heeft hij geen zin meer om samen te slapen. Een hond weet voor zichtzelf waar hij behoefte aan heeft.

3 redenen waarom  je hond  in je bed mag slapen

1. Het zorgt voor warmte

Breng de nacht door met je hond aan je voeten en zeg vaarwel tegen wintertenen. Want honden hebben een hogere lichaamstemperatuur dan mensen. Die warmte maakt het zo knus en dat zorgt dan weer voor een rustgevend gevoel.

2. Het versterkt jullie band​

Na een lange dag samen in bed ploffen, dat kweekt een band. Daar zit het knuffelhormoon oxytocine voor iets tussen. Zowel jij als hond maken dit aan zodra jullie knuffelen, waardoor jullie stress vermindert, jullie bloeddruk daalt en jullie immuunsysteem erop vooruit gaat.

3. Het voelt veilig

Honden zijn sociale slapers. Dat heeft met warmte, maar vooral met veiligheid te maken. Als je hond bij jou slaapt, wordt die minder snel wakker en slaapt hij dieper. En omgekeerd voel jij je ook veiliger en minder angstig met je buddy lekker dicht tegen je aan.

3 redenen waarom  je hond beter niet in je bed slaapt

1. Het verstoort je nachtrust ​

Waar mensen in het beste geval zo’n acht uren doorslapen, slapen honden vele korte stukjes. Tussendoor durft je buddy wel eens kort te wandelen om vervolgens op een andere plaats verder te slapen. Hierdoor is je nachtrust verstoort en ben je bijgevolg niet uitgerust de volgende morgen.

2. Het lokt allergie en astma uit​

Doorheen de dag blijven er in de vacht van je hond stofdeeltjes, huisstofmijten en pollen hangen. En die kruipen samen met je hond in jouw bed, blijven in je matras en beddengoed zitten en vergroten het risico op astma en allergieën.

3. Het is onhygiënisch​

De pootjes, vacht en snuit van je hond komen in aanraking met de straat en nemen ziektekiemen mee naar huis. Denk maar aan vlooien, teken en huidmijten, die vooral een gevaar vormen voor het zwakke immuunsysteem van ouderen, zwangere vrouwen en kinderen. De hond slaapt dus beter niet in hun slaapkamer.

Wil je met een gerust gevoel lepeltje-lepeltje liggen met je hond? Ontdek hier het geheim van een gezonde vacht.

 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
golden retriever met laarzen en een paraplu in zijn bek

Hondenweer, waarom zeggen we dat eigenlijk?

26 maart 2021
Wat een “hondenweer”! Iedereen kent wel deze uitspraak maar waar komt die nu eigenlijk vandaan?
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Het verbazingwekkende verhaal van Bobi, de oudste hond ter wereld

03 februari 2023
In recent nieuws is Bobi, een Portugese hond geboren in 1992, officieel bevestigd door Guinness World Records als de oudste ooit geregistreerde hond. Bobi, die 30 jaar en 243 dagen oud is, leeft met zijn eigenaar Leonel Costa, die de lange levensduur van Bobi toeschrijft aan verschillende factoren, waaronder het leven in de natuur, liefde krijgen en het belangrijkste, voeding met hoge kwaliteit en op maat gemaakt.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
gelukkige hond in een bos

Hoe oud is mijn hond in mensenjaren?

20 oktober 2021
De klok van een hond tikt veel sneller dan die van een mens. Maar de vraag is hoe oud is mijn hond nu echt in mensenjaren?
Odile Geirnaert
Hondennieuws
baasje wandelt met hond langs zonnebloemen

Wandelingen met je hond

28 oktober 2021
Wandelen met je hond is voor vele hondenbaasjes de ultieme ontspanning. Naast het feit dat je hond blij en (hopelijk) wat kalmer is, is het voor jou ook voordelig. Je komt buiten en je beweegt, maar je moet er natuurlijk wel tijd voor vrijmaken.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
franse bulldog op een bed|cavalier king charles spaniel in een park|chow chow in de tuin|dwergpinscher in de zetel|engelse bulldog aan het spelen op een grasveld|mopshond onder de lakens in bed|shih tzu aan het wandelen op straat|tibetaanse spaniel op een grasveld|amerikaanse cocker spaniel in een grasveld|basset hound in de tuin|boston terrier in een graanveld

Welke hondenrassen zijn het beste voor een appartement?

30 april 2021
Welke hondenrassen passen op een appartement? Ontdek hier de top10 hondenrassen.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Een puppy die slaapt

Je puppy ophalen: alles wat je moet weten

04 januari 2023
Je bent best goed voorbereid wanneer je je nieuwe puppy gaat ophalen. We geven je enkele handige tips om de thuiskomst zo vlot mogelijk te laten verlopen.
Odile Geirnaert
4.8 / 5