Just RusselIs het erg als je hond bij je in bed slaapt?

Is het erg als je hond bij je in bed slaapt?

Hond die in bed ligt
odile
26 december 2022
4 min. leestijd

Samen slapen met je hond in bed? Het is een discussie waar er verschillende meningen over zijn: de één vindt het super onhygiënisch, de ander vindt het super gezellig om een levensechte knuffel in bed te hebben. 40% van de Belgen en Nederlanders slapen met hun hond of kat samen in bed. Ontdek de voor- en nadelen die je moet afwegen voor je je hond uitnodigt om bij jou in bed te slapen.

Het slaapritueel bij honden

Honden slapen over het algemeen bijna dubbel zoveel als mensen. Een volwassen hond slaapt ongeveer 14 uren per etmaal. Oudere honden en pups slapen zelfs nog meer, tot 20 uren per etmaal. De tijd wanneer honden slapen is ook sterk verschillend van hun baasje. Honden slapen ‘s nachts 8 tot 10 uren. Overdag slapen de honden in fasen. Ze spelen uitbundig, wandelen wat in het rond of eten van hun hondenvoeding, om vervolgens opnieuw even te slapen. Het is dus geen goed idee om je hond in een kleine kamer op te sluiten omdat hij niet kan bewegen.

De sociale slaper

De meeste honden slapen graag samen, ofwel met andere dieren, ofwel met andere mensen. Zo heeft je hond een warm en beschermend gevoel. Honden die alleen slapen, slapen minder diep. Ze voelen zich niet beschermd en liggen de ganse tijd te waken. Niet elke hond wil samen slapen. Als je hond alleen in de huiskamer blijft liggen, heeft hij geen zin meer om samen te slapen. Een hond weet voor zichtzelf waar hij behoefte aan heeft.

3 redenen waarom  je hond  in je bed mag slapen

1. Het zorgt voor warmte

Breng de nacht door met je hond aan je voeten en zeg vaarwel tegen wintertenen. Want honden hebben een hogere lichaamstemperatuur dan mensen. Die warmte maakt het zo knus en dat zorgt dan weer voor een rustgevend gevoel.

2. Het versterkt jullie band​

Na een lange dag samen in bed ploffen, dat kweekt een band. Daar zit het knuffelhormoon oxytocine voor iets tussen. Zowel jij als hond maken dit aan zodra jullie knuffelen, waardoor jullie stress vermindert, jullie bloeddruk daalt en jullie immuunsysteem erop vooruit gaat.

3. Het voelt veilig

Honden zijn sociale slapers. Dat heeft met warmte, maar vooral met veiligheid te maken. Als je hond bij jou slaapt, wordt die minder snel wakker en slaapt hij dieper. En omgekeerd voel jij je ook veiliger en minder angstig met je buddy lekker dicht tegen je aan.

3 redenen waarom  je hond beter niet in je bed slaapt

1. Het verstoort je nachtrust ​

Waar mensen in het beste geval zo’n acht uren doorslapen, slapen honden vele korte stukjes. Tussendoor durft je buddy wel eens kort te wandelen om vervolgens op een andere plaats verder te slapen. Hierdoor is je nachtrust verstoort en ben je bijgevolg niet uitgerust de volgende morgen.

2. Het lokt allergie en astma uit​

Doorheen de dag blijven er in de vacht van je hond stofdeeltjes, huisstofmijten en pollen hangen. En die kruipen samen met je hond in jouw bed, blijven in je matras en beddengoed zitten en vergroten het risico op astma en allergieën.

3. Het is onhygiënisch​

De pootjes, vacht en snuit van je hond komen in aanraking met de straat en nemen ziektekiemen mee naar huis. Denk maar aan vlooien, teken en huidmijten, die vooral een gevaar vormen voor het zwakke immuunsysteem van ouderen, zwangere vrouwen en kinderen. De hond slaapt dus beter niet in hun slaapkamer.

Wil je met een gerust gevoel lepeltje-lepeltje liggen met je hond? Ontdek hier het geheim van een gezonde vacht.

 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
een hond die liggend wordt onderzocht door de dierenarts

De prijs van een dierenarts? Alle kosten op een rijtje!

20 november 2022
Hoeveel kost een bezoek bij de dierenarts? Ontdek nu alles wat je moet weten over (onverwachte) dierenartskosten!
odile
Hondennieuws
twee honden vechten in open veld|baasje trekt aan leiband hond die niet luistert|hond zit flink naast baasje in open veld

Wat zijn gedragsproblemen bij honden?

10 december 2021
Trekken aan de leiband, blaffen, bijten, springen op mensen, … het is slechts een beperkte opsomming van gedragsproblemen die kunnen voorkomen bij je hond. In onderstaande blog kom je meer te weten over wat gedragsproblemen zijn!
cyriel
Hondennieuws
Hond die in de auto zit en uit het raam kijkt|Hond in de auto die uit het raam kijkt

Hoe vervoer je een pup in de auto?

27 december 2022
Moet je dringend naar de winkel, maar heb je geen opvang voor je pup? Simpel! Neem je puppy mee in je auto. We geven je enkele tips om de reis zo aangenaam mogelijk te maken voor je puppy. 
odile
Hondennieuws
hond kijkt triest met hoofd op tafel

Hoe help ik mijn hond van verlatingsangst af?

01 december 2021
Alleen zijn is een belangrijke skill voor je hond. Met deze oefeningen leer je je hond dat je altijd op tijd terugkomt en dat het niet nodig is om nerveus te worden.
odile
Hondennieuws

Wat betekent het als een hond geel overgeeft?

10 februari 2023
Moet jouw hond geel overgeven, maar heb je geen idee wat de betekenis hiervan is? Lees onze blog alle oorzaken en oplossingen tegen het geel braken!
cyriel
Hondennieuws
Golden retriever puppy's spelen met elkaar in gras als socialisatie

Hoe socialiseer ik mijn puppy?

29 april 2021
Het socialiseren van je puppy is enorm belangrijk! Het zorgt voor een aangename, leuke gezinshond die kan omgaan met mensen, dieren en kinderen. Lees alles over de socialisatie van je puppy in deze blog!
odile