Help, mijn hond piept en is onrustig!

Een bruine Labrador die triest neerligt
Odile Geirnaert
08 november 2022
3 min. leestijd

Piept je hond? Dan probeert je hondje jou iets duidelijk te maken. Honden piepen in het algemeen om 3 redenen: je hond ervaart stress, je hond voelt zich eenzaam of je hond heeft ergens pijn. Toch kan je hond om nog andere redenen gaan piepen. Lees verder om alle redenen te ontdekken en kom te weten wat je er aan kan doen! 

Waarom piept mijn hond en is hij onrustig?

Het gepiep van je hond aanhoren is nooit leuk, het geeft ons een enorm slecht gevoel en het liefste willen we onze hond onmiddellijk uit zijn lijden verlossen. Hieronder vertellen we je de meest voorkomende redenen waarom een hond piept:

Je hond piept en is onrustig door stress of overprikkeling

Als een hond stress ervaart, eenzaam, bang of juist opgewonden is, dan laat hij je dit duidelijk weten. Piepen of janken in een nieuwe of spannende situatie is de manier waarop jouw hond laat weten dat hij niet op z’n gemak is. 

Ontdek de oorzaak van de stress of angst van je hond om het piepen te laten stoppen en stel je hond gerust. Pak je geliefde viervoeter even goed vast of geef hem wat streeltjes. 

Een hond piept soms ook wel eens bij blijheid of als het dier extreem enthousiast is. We zijn ervan overtuigd dat je je hond goed genoeg kent om het verschil van deze piepen te onderscheiden!

Je hond is verward en gefrustreerd

Een verwarde hond kan mogelijks gaan piepen. Dit gebeurt vaak bij wat oudere honden. Oudere honden hebben soms een verminderd besef van tijd, plaats en eigen lichaam en gaan hierdoor piepen. Bied je hond steun en zekerheid aan om het piepen tegen te gaan. Honden die bijvoorbeeld net ontwaken uit narcose kunnen soms ook gaan piepen. Dit is opnieuw omdat ze enorm verward zijn en niet kunnen begrijpen wat er aan de hand is. 

Mensen en honden communiceren in een andere taal, dit kan soms best frustrerend zijn voor je hond wanneer deze een boodschap wil overbrengen. Piepen kan hierbij een teken zijn van frustratie omdat je de lichaamstaal van je hond niet direct begrijpt. Wil je meer leren over hoe je hond communiceert? Lees dan onze blog over  hondentaal om je hond nog beter te begrijpen!

Je hond piept en is onrustig omdat hij eenzaam is

Puppy’s maar ook volwassen honden kunnen hun eenzame gevoelens uiten door te gaan piepen of janken. Als baasje vinden we dit vaak heel schattig maar dit is zielig voor je hond en vervelend voor de buren. Het is erg belangrijk dat je je hond hiervoor traint. Leer hem dat even alleen zijn geen reden is tot paniek.

Je hond piept en is onrustig omdat hij pijn heeft

Honden laten van nature niet snel merken indien er iets mis is of als ze pijn hebben. Is je hond aan het piepen of janken, kruipt hij weg en vermijdt hij contact?  Dan is het geen slecht idee om hem te (laten) controleren op pijn en andere lichamelijke problemen. 

Je hond piept en is onrustig omdat hij ziek is

Piepen of jankt je hond zonder dat er een directe aanleiding lijkt te zijn? Dan zou het wel eens kunnen zijn dat je hond pijn heeft en dat je te maken hebt met een zieke hond.

Heeft je hond veel aandacht voor een bepaald lichaamsdeel en gaat dit samen met  janken en/of piepen? Let goed op want het zou kunnen dat je hond de plaats aanduidt waar hij pijn heeft. Als dit gedrag enige tijd aanhoudt, is het misschien een goed idee om op controle te gaan bij de dierenarts. 

Let op deze symptomen als je hond piept en onrustig is

  • Heeft je viervoeter koorts?
  • Eet je hond meer of minder dan normaal?
  • Drinkt je hond meer of minder dan normaal?
  • Moet je hond overgeven
  • Heeft je hond diarree/obstipatie of merk je een duidelijke verandering op in de ontlasting?
  • Plast je hond vaker dan normaal?
  • Heeft je hond moeilijkheden met spelen, rennen of springen?
  • Gaat het zicht van je hond achteruit of heeft je hond het moeilijk met horen?

Was je antwoord op alle bovenstaande vragen ‘neen’? Dan zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat je hond ziek zou zijn. Natuurlijk is het steeds verstandig om je hond toch even te laten nakijken door een dierenarts als je de situatie toch niet helemaal vertrouwt.

Wat moet ik doen als mijn hond piept en onrustig is?

Lukt het je niet om je hond te kalmeren of blijft je hond onrustig zijn? Dan kan je misschien overschakelen op een supplement. Onze Calming Boost vitamines voor honden, op basis van valeriaan, geven een kalmerend effect. Onze natuurlijke hondensnack werkt rustgevend, stimuleert goed gedrag en ondersteunt honden in spannende situaties.

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
|

Zo herken je meteen een broodfokker!

27 oktober 2022
Wil je zeker zijn dat je een hond of kat adopteert bij een ethische fokker? Lees dan hier hoe je een broodfokker kan herkennen en trap niet in de val.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Hond in hondenschool tijdens agility training

Wat is de prijs voor een hondenschool?

20 september 2022
Begeleiding bij de opvoeding van je pup is een absolute noodzaak. In deze blogpost lees je alles over de prijs van een hondenschool!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
baasje wandelt met hond aan de leiband

Help, mijn hond trekt aan de leiband

10 december 2021
Bijna alle hondenbaasjes krijgen ermee te maken: een hond die trekt aan de leiband. Zowel bij een puppy als bij een volwassen hond kan je trekken afleren. Hoe je dat doet, lees je in deze blog
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die angstig naar de camera kijkt

Waarom is mijn hond plotseling angstig in huis?

03 februari 2023
Is je hond plotseling angstig in huis en gedraagt hij zich anders dan normaal? Hiervoor kunnen er kunnen verschillende redenen zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak te vinden zodat je je hond te helpen. In deze blog lees je meer over hoe je kunt zien of je hond angstig is, wat de oorzaken zijn en wat je kan doen. Scroll dus zeker verder! 
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

Waarom loopt mijn hond met zijn staart naar beneden?

24 januari 2023
De staart van een hond zegt erg veel. Een hoge kwispelende staart kennen we: je hond is blij! Maar wat…
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Europees hondenras dalmatier ligt in gras onder boom met bloesems|Grijze Europese hond met lange haren bobtail staat in een grasveld op een heuvel|Mooie europese hond dalmatiër ligt in geel bloemenveld|Zwarte kleine Europese hond dwergpinscher zit op groen gras|Bruine podenco hond uit Europa kijkt naar links|Witte Europese hond poedel loopt over gras met bergen en blauwe lucht in de achtergrond|Europees hondenras mini pomeriaan loopt door grasveld|Europees hondenras viszla hopt door graanveld met bomen op de achtergrond

Dit zijn de top 7 leukste Europese hondenrassen

20 augustus 2022
Op zoek naar een hond en zoek je het beste van bij ons? Dit zijn 7 Europese hondenrassen die je niet over het hoofd mag zien! Klik snel verder.
Odile Geirnaert