Just RusselHelp, mijn hond piept en is onrustig!

Help, mijn hond piept en is onrustig!

Een bruine Labrador die triest neerligt
odile
08 november 2022
3 min. leestijd

Piept je hond? Dan probeert je hondje jou iets duidelijk te maken. Honden piepen in het algemeen om 3 redenen: je hond ervaart stress, je hond voelt zich eenzaam of je hond heeft ergens pijn. Toch kan je hond om nog andere redenen gaan piepen. Lees verder om alle redenen te ontdekken en kom te weten wat je er aan kan doen! 

Waarom piept mijn hond en is hij onrustig?

Het gepiep van je hond aanhoren is nooit leuk, het geeft ons een enorm slecht gevoel en het liefste willen we onze hond onmiddellijk uit zijn lijden verlossen. Hieronder vertellen we je de meest voorkomende redenen waarom een hond piept:

Je hond piept en is onrustig door stress of overprikkeling

Als een hond stress ervaart, eenzaam, bang of juist opgewonden is, dan laat hij je dit duidelijk weten. Piepen of janken in een nieuwe of spannende situatie is de manier waarop jouw hond laat weten dat hij niet op z’n gemak is. 

Ontdek de oorzaak van de stress of angst van je hond om het piepen te laten stoppen en stel je hond gerust. Pak je geliefde viervoeter even goed vast of geef hem wat streeltjes. 

Een hond piept soms ook wel eens bij blijheid of als het dier extreem enthousiast is. We zijn er van overtuigd dat je je hond goed genoeg kent om het verschil van deze piepen te onderscheiden!

Je hond is verward en gefrustreerd

Een verwarde hond kan mogelijks gaan piepen. Dit gebeurt vaak bij wat oudere honden. Oudere honden hebben soms een verminderd besef van tijd, plaats en eigen lichaam en gaan hierdoor piepen. Bied je hond steun en zekerheid aan om het piepen tegen te gaan. Honden die bijvoorbeeld net ontwaken uit narcose kunnen soms ook gaan piepen. Dit is opnieuw omdat ze enorm verward zijn en niet kunnen begrijpen wat er aan de hand is. 

Mensen en honden communiceren in een andere taal, dit kan soms best frustrerend zijn voor je hond wanneer deze een boodschap wil overbrengen. Piepen kan hierbij een teken zijn van frustratie omdat je de lichaamstaal van je hond niet direct begrijpt. Wil je meer leren over hoe je hond communiceert? Lees dan onze blog over hondentaal!

Je hond piept en is onrustig omdat hij eenzaam is

Puppies maar ook volwassen honden kunnen hun eenzame gevoelens uiten door te gaan piepen of janken. Als baasje vinden we dit vaak heel schattig maar dit is zielig voor je hond en vervelend voor de buren. Het is erg belangrijk dat je je hond hiervoor traint. Leer hem dat even alleen zijn geen reden is tot paniek.

Je hond piept en is onrustig omdat hij pijn heeft

Honden laten van nature niet snel merken indien er iets mis is of als ze pijn hebben. Is je hond aan het piepen of janken, kruipt hij weg en vermijdt hij contact?  Dan is het geen slecht idee om hem te (laten) controleren op pijn en andere lichamelijke problemen. 

Je hond piept en is onrustig omdat hij ziek is

Piepen of jankt je hond zonder dat er een directe aanleiding lijkt te zijn? Dan zou het wel eens kunnen zijn dat je hond pijn heeft en dat je te maken hebt met een zieke hond.

Heeft je hond veel aandacht voor een bepaald lichaamsdeel en gaat dit samen met  janken en/of piepen? Let goed op want het zou kunnen dat je hond de plaats aanduidt waar hij pijn heeft. Als dit gedrag enige tijd aanhoudt, is het misschien een goed idee om op controle te gaan bij de dierenarts. 

Let op deze symptomen als je hond piept en onrustig is

  • Heeft je viervoeter koorts?
  • Eet je hond meer of minder dan normaal?
  • Drinkt je hond meer of minder dan normaal?
  • Moet je hond overgeven
  • Heeft je hond diarree/obstipatie of merk je een duidelijke verandering op in de ontlasting?
  • Plast je hond vaker dan normaal?
  • Heeft je hond moeilijkheden met spelen, rennen of springen?
  • Gaat het zicht van je hond achteruit of heeft je hond het moeilijk met horen?

Was je antwoord op alle bovenstaande vragen ‘neen’? Dan zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat je hond ziek zou zijn. Natuurlijk is het steeds verstandig om je hond toch even te laten nakijken door een dierenarts als je de situatie toch niet helemaal vertrouwt.

Wat moet ik doen als mijn hond piept en onrustig is?

Lukt het je niet om je hond te kalmeren of blijft je hond onrustig zijn? Dan kan je misschien overschakelen op een supplement. Onze Calming Vitamines voor honden op basis van valeriaan geven een kalmerend effect. Onze natuurlijke hondensnack werkt rustgevend, stimuleert goed gedrag en ondersteunt honden in spannende situaties.

Just Russel calming boost

 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
hond kijkt droevig naar buiten

Hoelang kan mijn hond alleen zijn?

12 november 2021
Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te zijn. Hoe lang jouw hond alleen kan zijn hangt af van verschillende factoren. Ontdek ze hier.
odile
Hondennieuws

Waarom likt mijn hond aan zijn poot?

05 januari 2023
Likt je hond vaak aan zijn poot of poten? Dat kan wijzen op een probleem zoals een allergie, een wondje of parasieten. In ieder geval iets om in ‘t oog te houden dus! Ontdek snel de verschillende redenen voor de likdrang van je hond. 
cyriel
Hondennieuws
Meisje en witte hond zitten op de vloer voor schuifraam

Wat kost het om een hond te verzekeren?

01 september 2022
Vind je je eigen ziekteverzekering handig en wil je ook een voor je hond? Lees dan hier wat het kost om je hond te verzekeren en wat inbegrepen is.
cyriel
Hondennieuws
Een hond die angstig naar de camera kijkt

Waarom is mijn hond plotseling angstig in huis?

03 februari 2023
Is je hond plotseling angstig in huis en gedraagt hij zich anders dan normaal? Hiervoor kunnen er kunnen verschillende redenen zijn. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak te vinden zodat je je hond te helpen. In deze blog lees je meer over hoe je kunt zien of je hond angstig is, wat de oorzaken zijn en wat je kan doen. Scroll dus zeker verder! 
cyriel
Hondennieuws
kleine bruine pomeriaan hond ligt op houten wandelbrug

Wat is de prijs van een pomeriaan?

06 oktober 2022
Altijd al gedroomd van een klein hondje als huisdier, en denk je aan een keeshondje? Ontdek dan hier de prijs van een pomeriaan!
cyriel
Hondennieuws
Een hond die een bal terugbrengt naar zen baasje|

Hoe laat je je hond apporteren?

22 december 2022
Ook benieuwd hoe je hond laat apporteren? Apporteren is een geweldig leuk spelletje om met je hond te doen, maar hoe begin je er nu aan om dit aan je hond te leren? In deze blog lees je hoe je je hond leert apporteren in drie stappen. Lees snel verder!
odile