Hoe zeg je in hondentaal “ik hou van je”?

Een jonge vrouw die glimlacht naar de camera en omringt is door verschillende honden
Odile Geirnaert
20 november 2022
6 min. leestijd

“Ik hou van je” is de meest gebruikte zin ter wereld. Ben jij net als ons zo enorm verzot op je viervoeter maar weet je niet hoe je je hond laat weten dat je hem zo graag ziet? In onze blog verklappen we hoe je in hondentaal je hond toont dat je van hem houdt en hoe je viervoeter zijn liefde aan jou laat zien. 

Kan een hond liefde voelen?

Eigenlijk zijn er enorm veel gelijkenissen tussen mensen en honden als het op liefde en affectie aankomt.  

Dit gaat jaren terug en leidt ons tot het domesticeren van honden. Meer dan 10 000 jaar geleden vervulden honden allerlei functies voor mensen. Ze werden gebruikt als trekdier, waakdier en gezelschapsdier. Tegenwoordig hechten we veel emotionele waarde aan onze honden.

Onderzoek toonde aan dat honden een erg groot inlevingsvermogen hebben en net als mensen intelligente wezens zijn die emoties kunnen ervaren en aanvoelen bij anderen. 

Ander onderzoek maakte duidelijk dat oxytocine of het knuffelhormoon niet alleen vrij komt bij mensen wanneer ze omgaan met honden, maar dat het hormoon ook vrijkomt bij de hond. Honden krijgen dus ook een positief gevoel wanneer ze een aaitje krijgen of knuffelen met hun baasje. 

Hoe zeg je in hondentaal “ik hou van je”?

Honden voelen zich verbonden met hun baasje en dit tonen ze dus ook! Lees verder en kom te weten hoe jij “ik hou van je” zegt in hondentaal.

Zeg het in woorden tegen je hond

Studies met MRI-technologie (Magnetic Resonance Imaging, een techniek die wordt gebruikt bij het studeren van de hersenen) tonen aan dat honden mensentaal beter begrijpen dan we dachten. Hardop praten tegen je hond is dus absoluut niet zo gek als je denkt. 

Voorlezen aan honden blijkt verder bange en hoogenergetische honden in asielen te kalmeren en zou verlegen honden ook helpen uit hun schulp te kruipen.

Lach ontspannen en trek je wenkbrauwen op 

Het is bewezen dat honden gezichtsuitdrukkingen en menselijke emoties kunnen herkennen.  Als een hond van iemand houdt, trekt hij vaak zijn wenkbrauwen op – de linker meer dan de rechter. 

Als je je hond begroet, probeer dit eens te doen met opgetrokken wenkbrauwen en een ontspannen glimlach. Zo laat je je hond weten dat je blij bent om terug bij elkaar te zijn.

Vlei je tegen je hond aan

Wist je dat als een hond tegen je aanleunt dit een teken van liefde en vertrouwen is? Je kan dit ook bij hem/haar doen! Indien je ook tegen je hond aan zal vleien is dit een top manier om een kleine liefdesboost toe te voegen aan je hond z’n dag.

Kijk liefdevol naar je hond

Herinner je het stofje oxytocine nog? Dit knuffelhormoon komt ook vrij als je een liefdevolle blik met je hond deelt! 

Lang aanhoudend oogcontact van een hond wil zeggen dat deze van je houdt, maar pas op! Het krachtig aanstaren van je hond kan ook agressie opwekken en dat willen we zeker niet. 

Toon je liefde met daden

Samen tijd spenderen is voor mensen een manier om te tonen dat we van elkaar houden maar dit is ook voor honden het geval! Honden zijn erg sociale wezens

Ga samen wandelen of leer je hond een nieuw commando aan. Gedeelde ervaringen en trainingssessies bouwen vertrouwen, communicatie en een hecht partnerschap op. De dagelijkse wandelingen of stoeipartijen helpen je hond te begrijpen hoeveel je van hem houdt en om hem geeft. 

Alleen al het aanraken van je hond laat oxytocine of knuffelhormoon vrijkomen bij zowel de gever als de ontvanger. Probeer je hond eens een rustgevende massage, een fijne borstelbeurt te geven of neem wat meer tijd om hem te aaien. Dit laat onmiskenbaar zien hoe jij je tegenover hem voelt.

Zo laat je hond aan jou weten dat hij van je houdt!

Als wij als mens van iemand houden zijn we altijd enorm benieuwd of deze liefde wederzijds is. Honden kunnen dit natuurlijk niet letterlijk zeggen, maar er zijn wel een aantal manieren hoe honden dit in hondentaal aan ons laten weten! Ben jij ook zo benieuwd? Lees dan zeker verder!

Je hond staart je aan met fonkelende oogjes

We hadden het hierboven al over oogcontact. Wij mensen kunnen met onze partner in diep oogcontact verankerd raken, maar honden doen dit ook met hun baasjes! 

Brian Hare, een hondenexpert, verklaarde dat als een hond je in je ogen staart hij je aan het knuffelen is met zijn ogen. Hoe schattig! *smelt*

Je hond geeuwt als jij geeuwt

Iedereen weet dat geeuwen aanstekelijk werkt, maar blijkbaar gapen honden ook wanneer zij iemand zien gapen om wie ze geven. Dit heeft als reden dat honden gefokt zijn als gezelschapsdier om mensen te begrijpen. 

Je hond ligt tegen je aan

Als je hond tegen je aanleunt is dit een teken van liefde en vertrouwen. Honden kunnen dit soms ook doen omdat hij iets wil of angstig is. 

Zelfs wanneer je hond tegen je aanleunt uit angst dan wil dit zeggen dat hij je ziet als iemand die hem beschermt en steunt.  

Je hond komt knuffelen na zijn maaltijd

Eten is voor honden een beloning en ze zijn erdoor gemotiveerd. Als je hond na het eten komt knuffelen wil dit zeggen dat vleien met jou ook van groot belang is in zijn leven. 

Je hond zegt met knuffelen na zijn maaltijd letterlijk: “Ik hou van jou en je bent enorm belangrijk voor mij.”

Je hond trekt zijn linkerwenkbrauw naar je op

Een Japans onderzoek  bewees dat we veel kunnen aflezen aan het gezicht van onze honden! Ze lieten honden lopen naar hun baasje, een vreemde, een hondenspeeltje en een voorwerp dat ze niet leuk vonden. 

Wanneer de honden hun baasje zagen, gingen vooral hun linker wenkbrauw omhoog. De gezichten van de honden bewogen al veel minder bij het zien van de vreemdeling, al was er wat beweging in de rechter wenkbrauw op te merken. 

Je hond blijft kalm wanneer je het huis uit gaat

Nee hoor, als je hond gaat blaffen en druk doen wanneer je het huis uitgaat is dit niet perse een teken van liefde. Het is vooral een teken van scheidingsangst.

Blijft je hond rustig of gaat hij in zijn mand liggen? Dan wil dit zeggen dat hij van je houdt en erop vertrouwt dat je terugkomt.

 Je hond is dolenthousiast als je terug thuiskomt

Het gevoel als je hond je enthousiast begroet als we terug thuis komen, we love it! En dat is maar goed ook, je hond toont op deze manier duidelijk dat ie van je houdt.

Je hond slaapt op je spullen

Gaat je hond vaak op of naast jouw kleren liggen, of springt hij telkens weer op je bed? Dan betekent dit dat hij van je houdt en dichtbij jou wil zijn

Honden doen dit omdat onze geur in de stoffen zit en dit geeft onze huisdieren een geruststellend gevoel, zeker wanneer we niet thuis zijn.

Je hond wil met je spelen

Als je hond zijn favoriete speeltje komt brengen dan wil dit niet altijd zeggen dat hij zin heeft om te spelen. Spelen en tijd samen spenderen is natuurlijk ook een manier om liefde te tonen. 

Geeft je hond zijn lievelingsbeertje, frisbee of  balletje dan wil hij jou eigenlijk gewoon een plezier doen en dit met jou delen!  Hij denkt namelijk dat jij het even leuk zal vinden als hijzelf. 

Je hond geeft je kusjes

Een grote lik van je beste vriend. Dit doet je hond als een teken van vriendschap, affectie en liefde. Als je hond je kusjes geeft, denk dan maar dat hij zegt: “Je bent mijn beste vriend, ik hou van jou, ik wil aandacht en contact…”

Honden likken hun soortgenoten ook vaak als teken van onderdanigheid. Dat is de reden waarom je als baasje en hoofd van de roedel, vaak een lekkere tongzoen krijgt.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Boerboel wordt ingebracht als beroepskost

Kan mijn hondenvoer als beroepskost worden afgetrokken?

02 augustus 2023
“Wil jij het bonnetje? Je kan dat inbrengen, hé.” Een zin die je als beginnende ondernemer waarschijnlijk al vaak hebt…
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die wordt geaait

Leer hondentaal begrijpen en wordt nog betere maatjes met je hond!

02 december 2022
Kwispelt je hond of blaft hij op voorbijgangers? In deze blog leer je alles over hondentaal zodat jij en je maatje de beste band kunnen opbouwen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een kat die bij het raam zit

Waarom blaast mijn kat?

29 december 2022
Blaast of gromt jouw kat soms ook? Dat kan verschillende redenen hebben. Lees deze blog en ontdek waarom jouw kat soms blaast en wat je ertegen kan doen.
Joy Cleymans
Hondennieuws
Hoeveel kost een hond? Puppy met geld ligt op tafel

Hoeveel kost een hond? Ontdek het hier!

12 augustus 2022
Kriebelt het om een hond te nemen? En vraag je je nu af: “Hoeveel kost een hond?”. Krijg hier een totaalprijs, aankoopprijs en maandelijkse kosten!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hond likt aan zijn poot

Waarom likt mijn hond aan zijn poot?

05 januari 2023
Likt je hond vaak aan zijn poot of poten? Dat kan wijzen op een probleem zoals een allergie, een wondje of parasieten. In ieder geval iets om in ‘t oog te houden dus! Ontdek snel de verschillende redenen voor de likdrang van je hond. 
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Corgi en witte samojeed hond houden een picnic in het park|Mooie blue merle Australische herder staat op droog gras met oranje bal in zijn mond|Schattige beagle loopt op zand door de duinen naar de camera|Kleine

Dit zijn de 11 schattigste honden ooit!

28 juli 2022
Klaar om je hart te doen smelten? Als je deze top 11 van schattigste hondenrassen ziet, zal dat sowieso het geval zijn, beloofd! Klik hier en ontdek ze nu.
Odile Geirnaert