Adopteer hier een hond!

Odile Geirnaert
03 november 2022
5 min. leestijd

Sta jij te popelen om binnenkort een hond te adopteren? Overweeg dan een asiel! Wist je dat er elk jaar duizenden honden hierin terechtkomen? Deze viervoeters zijn allemaal hopeloos op zoek naar een nieuwe thuis. Lees snel deze blog over het adopteren van een hond en wie weet kan jij er binnenkort eentje adopteren! 

Waar kan ik een hond adopteren?

Een hond adopteer je best in een dierenasiel omdat je deze honden dan een mooi, nieuw leven biedt. Bovendien komt er zo plaats vrij voor andere zwerfdieren en je vermijdt broodfokkerij. 

Op de website https://www.adopteereendier.be/honden kan je alle honden terugvinden van alle aangesloten erkende asielen in Vlaanderen die in aanmerking komen voor adoptie. Je vindt er meteen de algemene informatie over de hond en je kan dan contact opnemen met de organisatie om kennis te maken. 

Je kan op de website ook filteren op regio en via deze blogs kom je meteen meer te weten over honden ter adoptie in verschillende regio’s: Hond adopteren West-Vlaanderen, Hond ter adoptie Antwerpen, Hond adopteren Limburg

[fluentform id=”10″]

Waar kan ik een hond uit het buitenland adopteren?

In Europa zijn er enkele landen die het toelaten om een hond te adopteren vanuit het buitenland. Zo tref je veel zwerfhonden aan in Spanje, Frankrijk, Griekenland, etc… De blog ‘Hond adopteren buitenland’ zet je op weg met het vinden van de juiste organisaties. 

Hoeveel kost het om een hond te adopteren?

Een hond adopteren kost gemiddeld tussen de €125 en €300 in België. Vooral kenmerken als leeftijd en ras hebben een grote invloed op de prijsbepaling. Een adoptiehond is dus niet gratis maar je hond beschikt dan wel al over volgende zaken:

  • vaccinaties en gechipt 
  • geldig paspoort 
  • castratie of sterilisatie 

In dit artikel lees je meer over de kostprijs van een hond uit het asiel.

Waarom moet ik betalen voor een adoptiehond?

Je moet betalen voor een adoptiehond omdat deze dieren al over de nodige vaccinaties beschikken en gechipt zijn. Deze kosten vallen dus al weg voor het baasje. Daarnaast heeft een asiel nog dierenartskosten, kosten voor voeding en kosten in verband met verzorging en hygiëne.

Een hond adopteren? Let op voor broodfokkers!

Een broodfokker is een fokker van huisdieren met als voornaamste doel zo veel mogelijk geld verdienen. Ze hechten geen belang aan de gezondheid en welzijn van het dier en richten zich enkel op het maken van winst. Hoe je een broodfokker meteen herkent, dat lees je in de blog Zo herken je meteen een broodfokker!

Adopteer een hond die bij jou en je gezin past in 5 stappen:

Ben je helemaal overtuigd om een hondje uit het asiel te adopteren? Leuk! Hier geven wij je 5 tips hoe je dit best kan aanpakken:

  1. Puppy of volwassen hond? Een puppy is ontzettend lief maar vraagt ook heel wat tijd en aandacht. Check dus eerst eens bij je gezin of jullie wel over de nodige tijd beschikken.  Hier lees je meer over het adopteren van een puppy. 
  2. Woon- en gezinssituatie: Woon je alleen of met anderen? Ga je tijd hebben om met je hond te gaan wandelen?  En hoe zit het met de taakverdeling in verband met de verzorging van de hond? Hier moet je allemaal rekening mee houden bij het bepalen van je adoptiehond. 
  3. Een grote of kleine hond? Grote honden vragen veel meer ruimte dan kleinere honden. Woon je op een appartement? Kies dan liever voor het adopteren van een klein hondje.
  4. Bepaal het ras van je hond: Sommige hondenrassen zijn veel actiever en zullen sneller blaffen. Een Basset hound is bijvoorbeeld veel rustiger dan een Herdershond. Als je niet veel ruimte hebt, kan je dus beter kiezen voor het  adopteren van een rustige hond
  5. Asiel weet raad: Verzorgers van het asiel kennen de adoptie honden. Ga dus eerst altijd eens informeren bij hun. Zij kunnen goed inschatten of er een match zal zijn tussen jou en de hond. 

Er komt heel wat kijken bij het adopteren van een hond uit het asiel. Ze hebben er meestal al een moeilijke en lange weg opzitten en vragen dus extra veel tijd en verzorging. Maar eens je erin geslaagd bent om een band te creëren met je viervoeter, zal deze je ontelbaar veel liefde teruggeven. Veel succes! 

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws

Waarom stinkt de stoelgang van mijn hond zo sterk?

06 februari 2023
Dat de stoelgang van je hond stinkt is normaal, maar in sommige gevallen kan de geur zelfs ondraaglijk zijn. In deze blog bespreken we enkele van de meest voorkomende oorzaken van een sterk ruikende hondenontlasting en wat je kunt doen om de geur te verminderen.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
A dog drinking from a metal bowl

Hoeveel water moet mijn hond drinken?

23 december 2022
Water is net zo belangrijk voor jezelf als je hond! Het is essentieel voor je hond om te normaal te functioneren en overleven. Hoe veel je hond moet drinken, is afhankelijk van verschillende factoren. Vers en schoon water moet altijd beschikbaar zijn.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
golden retriever met laarzen en een paraplu in zijn bek

Hondenweer, waarom zeggen we dat eigenlijk?

26 maart 2021
Wat een “hondenweer”! Iedereen kent wel deze uitspraak maar waar komt die nu eigenlijk vandaan?
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond springt over boomstronk|vrouw met vier chihuahuas op haar schoot|dingo jaagt op het strand|man met chihuahua in zijn handen|saluki hond|Alaskan Malamute

Vier van de oudste hondenrassen ter wereld

04 maart 2021
Wist je dat de domesticatie van de hond waarschijnlijk zo’n 14.000 jaar geleden plaatsgevonden heeft? Ontdek in deze blog de vier oudste hondenrassen ter wereld!
Joy Cleymans
Hondennieuws
Corona Direct verandert van naam naar Belfius Direct verzekeringen

Corona Direct wordt Belfius Direct!

11 juli 2023
Zeg niet langer Corona Direct maar Belfius Direct! Onze partner voor hondenverzekeringen verandert van naam. Wordt enkel de naam veranderd…
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Meisje en witte hond zitten op de vloer voor schuifraam

Wat kost het om een hond te verzekeren?

01 september 2022
Vind je je eigen ziekteverzekering handig en wil je ook een voor je hond? Lees dan hier wat het kost om je hond te verzekeren en wat inbegrepen is.
Cyriel Van Steen