11 makkelijke hondenrassen voor beginners

Twee labrador retrievers die naast elkaar liggen.
Odile Geirnaert
25 november 2022
4 min. leestijd

Nog nooit een hond gehad en dus geen flauw benul welke hondenrassen het makkelijkst zijn? Geen nood! Hieronder zetten wij even op een rijtje welke 11 hondenrassen het best zijn voor beginners. Lees dus zeker verder en laat je versieren door een van deze schatjes.

Dit zijn de 11 makkelijkste hondenrassen voor nieuwe hondenbaasjes!

Klaar om je eerste hond te adopteren, maar nog niet zeker welk ras het zal worden? Hier zijn alvast 11 makkelijke hondenrassen die perfect zijn voor beginners!

1. Cavalier King Charles Spaniël

Makkelijke Cavalier King Charles die in het gras zit kijkt naar de camera

Deze zachtaardige, aanhankelijke hond staat bekend om zijn grote, donkerbruine ogen en korte neus. Ze zijn perfect voor nieuwe hondenbaasjes omdat hun luie kantje meestal de bovenhand heeft. Door hun lange vacht moeten cavaliers wel regelmatig verzorgd en geborsteld worden.

2. Boxer 

Een Boxer die op een zonnige dag door een grasveld loopt

De boxer mag dan wel ontstaan zijn uit middeleeuwse gevechtshonden, ze houden enorm veel van mensen en zijn erg gehecht aan hun gezin. Hierdoor is de boxer een populaire keuze voor gezinnen.  Ook als je een sportieve levensstijl hebt, is dit hondenras perfect voor jou. Ben je op zoek naar een kindvriendelijk hondenras, lees dan zeker onze blog erover.

3. Engelse Springer Spaniël

Spaniëls staan bekend om hun ‘eager to please’ mentaliteit. De Engelse Springer Spaniël houdt dan ook met zijn hele hartje van zijn familie. Ze zijn uitstekende huisdieren voor beginners, maar hebben wel dagelijks beweging nodig. Ook moet de springer regelmatig geborsteld en getrimd worden om hun vacht netjes te houden.

4. Vlinderhondje

Een makkelijk te trainen vlinderhond die in het midden van een grasveld staat

Het vlinderhondje is een klein hondje, met een vriendelijk karakter en grote oren. Het is een vrolijk en alert ras, dat niet snel verlegen of agressief uit de hoek zal komen. Ze houden ervan om buiten te spelen, maar ook binnenshuis kan je je vlinderhondje perfect entertainen. Daarnaast kan dit hondje goed omgaan met andere huisdieren en kinderen.

5. Poedel

Een licht bruine poedel die in het gras ligt, kijkt recht in de camera

De poedel is een intelligent, sportief en mensvriendelijk ras. Ze komen voor in vier maten, voor ieder wat wils dus. Zorg er wel voor dat hij zich niet verveelt, want dan kan hij wel eens kattenkwaad uithalen. Met voldoende beweging voelt de poedel zich overal thuis. Ook verliest deze hond geen haar, dus als je eens geen zin hebt om te stofzuigen zal je niet bedolven worden onder het hondenhaar. Da’s mooi meegenomen!

6. Shih Tzu

De Shih Tzu is een geweldige gezelschapshond met een levendige en vriendelijke houding. Ze hebben weinig beweging nodig en hun lange, weelderige vacht kan kort worden gehouden om het onderhoud ervan te vergemakkelijken. Benieuwd naar andere rustige honden zoals de Shih Tzu? Lees dan zeker onze blog over 10 rustige hondenrassen!

7. Soft Coated Wheaten Terrier

Het zijprofiel van een Soft coated wheaten terriër

De Wheaten Terrier is een gelukkige, zelfverzekerde en waakzame hond. Wheatens zijn over het algemeen zachter dan andere terriers, maar wil net zoveel beweging krijgen. Ze gaan goed om met kinderen en kunnen zich aan bijna ieder huis aanpassen. De Wheaten Terrier verliest weinig haar, maar moet wel regelmatig worden geborsteld om zijn vacht mooi te houden.

8. Windhond

Een windhond die naar de zijkant kijkt op een rotsachtige ondergrond

Oorspronkelijk werd de windhond gefokt als jachthond om op hazen, vossen en herten te jagen. Het zijn rustige, zachte en aanhankelijke honden die zich overal thuis voelen. Hun favoriete activiteit is lekker liggen niksen op een zachte zetel. Toch hebben jonge windhonden ook beweging nodig. Laat hen dus zeker iedere dag een twintigtal minuutjes wandelen of spelen, maar zorg er wel voor dat het in een omheind gebied is. Anders zou hun jachtinstinct wel eens boven kunnen komen..

9. Labrador

De Labrador is niet voor niets een van de meest populaire hondenrassen. Dit erg loyale en aanhankelijke ras is geweldig met kinderen, is makkelijk trainbaar en is vriendelijk tegen vreemden. De Labrador voelt zich het best bij een actief gezin waar hij zowel kan spelen en bewegen als knuffelen.

10. Bichon Frisé

Een Bichon frisé die voor de camera gesposeert staat

De Bichon Frisé is een schattige, witte pluizenbol die bekend staat om zijn goed humeur. Het zijn robuuste hondjes met een lief karakter en veel zelfvertrouwen. Ze zijn gek op het gezinsleven, maar met een beetje training kun je ze ook best wel even alleen laten.

11. Golden Retriever

Een Golden retriever die omhoog kijkt

Golden Retrievers zijn vooral populair door hun enthousiaste, vriendelijke en intelligente aard. Deze honden moeten niet streng opgevoed worden, maar natuurlijk wel met de juiste regels. Op die manier krijg je het meeste liefde van hen terug. De Golden Retriever voelt zich het meest op zijn plek bij een baasje dat graag actief bezig is.

Ook makkelijke honden kunnen moeilijk worden!

Als baasje is het erg belangrijk om je hond goed op te voeden. Zo leert je viervoeter hoe hij moet gehoorzamen, maar krijgt hij ook meer zelfvertrouwen. Tijdens de training is het belangrijk om goed gedrag te belonen. Als je ervoor kan zorgen dat je pup geen ongewenst gedrag aanleert, scheelt dat heel wat frustratie voor jou en je hond. Voorkomen is dus beter dan afleren. Wil je meer weten over het opvoeden van je puppy? Lees dan zeker onze blog over hoe je een pup moet opvoeden!

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag