Help, mijn hond loopt weg! Dit doe je eraan.

Kleine bruine hond loopt weg op straat|Honden zijn weggelopen om te paren en ruiken aan elkaar op heuvel met gras en blauwe hemel
Odile Geirnaert
23 augustus 2022
3 min. leestijd

Paniek, je hond loopt weg! Dat roept vraagtekens op, want je hebt er het raden naar waarom je trouwe vriend plots niet meer zo trouw is. Wij geven de 5 belangrijkste redenen waarom je hond andere oorden opzoekt en hoe je hem zijn vluchtgedrag afleert. Lees snel verder!

Waarom loopt mijn hond steeds weg?

Je hond loopt weg omdat hij hormonaal is, in de verte iets interessants gehoord of geroken heeft of omdat hij denkt dat de wereld zijn territorium is. Hieronder lichten we alle 5 redenen toe waarom je hond wegloopt uit je huis of tuin:

1. Je hond loopt weg uit verveling of eenzaamheid

Net zoals jou heeft je hond nood aan sociale interactie en mentale stimulatie. Bij gebrek hieraan zoekt hij dit elders op en loopt je hond dus weg. 

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond niet wegloopt?

Als je hond om de haverklap riebedebie is omdat hij zich verveelt, zet hem aan het werk met entertainende hondenspeeltjes en denkspelletjes.  

2. Je hond loopt weg uit interesse voor de buitenwereld

Een eekhoorn, kat of barbecuegeur kan hetzelfde effect hebben op je hond als een ijskar op kinderen. Resultaat: je hond loopt weg. 

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond niet wegloopt?

Als je hond wegloopt, sluit je tuin goed af en houd hem tijdens wandelingen steeds aan de leiband. Kruist de verleiding jullie pad, tover dan enkele smakelijke hondensnacks uit je broekzak om zijn aandacht bij jou te houden.

3. Je hond loopt weg uit paringsdrang

Vangt je reu de geur van een loops teefje op, dan loopt hij weg omdat hij maar moeilijk kan weerstaan aan zijn paringsdrang. 

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond niet wegloopt?

Een castratie drukt het oerinstinct van je hond de kop in en voorkomt dat hij uitbreekt en wegloopt en zo vervelende situaties creëert. Ook teefjes kunnen gesteriliseerd worden om ongewenste nestjes van buurhonden te voorkomen.

Honden zijn weggelopen om te paren en ruiken aan elkaar op heuvel met gras en blauwe hemel
Een goede reden voor een hond om weg te lopen: paringsdrang!

4. Je hond loopt weg als slechte gewoonte

Mocht je hond vroeger gaan en staan waar die wou? Of ontdekte hij dat de voordeur een toegangspoort is tot de wijde wereld, net zoals de kuilen onder de poort? Grote kans dat je hond dan regelmatig wegloopt. 

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond niet wegloopt?

Doorbreek de slechte gewoontes van je hond en lijn hem aan als de bel gaat. Ook kan je in je tuin grote stenen of andere barrières leggen onder je omheining. Met veel training, positieve bekrachtiging en afleiding leert je hond snel zijn nieuwe grenzen te respecteren. Een trainer helpt je hier graag bij.

5. Je hond loopt weg uit angst

Een nieuwe thuis, onweer, vuurwerk of een plots geluid triggert wel eens angst en wegloopgedrag bij honden.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond niet wegloopt?

Als je hond vaak angstig wegloopt, voorzie dan voldoende veilige plekjes in je huis en tuin waar je hond tot rust kan komen. Ook bestaan er natuurlijke middeltjes om het algemeen spanningsniveau van je hond onder controle te houden, zoals deze ontspannende soft chews.

Wat moet ik doen als mijn hond is weggelopen?

Hierboven vind je de meest voorkomende redenen waarom je hond wegloopt. Een microchip en naamplaatje met je gegevens vergroten het succes op een reünie tussen jou en je avontuurlijke vriend. 

Is je hond toch vermist? Contacteer dan de lokale politie, de dierenbescherming, asielen in de buurt en de lokale dierenarts of dierenkliniek, met een recente foto van je hond en jouw telefoonnummer. 

Ook social media zijn een goed kanaal om je hond als vermist op te geven, zoals Facebook-groepen of posts die je familie en vrienden kunnen delen met hun netwerk. Fingers crossed!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
4.8 / 5