Hoe help ik mijn hond van verlatingsangst af?

hond kijkt triest met hoofd op tafel
Odile Geirnaert
01 december 2021
4 min. leestijd

Je leert je hond best al op jonge leeftijd om (kort) alleen te zijn. Zodra je pup 11 weken oud is kan je hem er voorzichtig aan laten wennen. Ook als je een volwassen hond in huis haalt moet je eerst bekijken of hij wel alleen kan zijn. Een nieuwe omgeving brengt immers altijd stress met zich mee, dus ook een hond die in zijn vorige huis wel goed alleen thuis kon zijn, kan het daar opeens moeilijk mee krijgen.

In deze blog bespreken we de behandeling van volwassen honden met verlatingsangst. Ben je op zoek naar algemene informatie over verlatingsangst bij honden of wil je weten hoe je je pup alleen leert zijn? Klik dan op de bijhorende links.

Hoe werkt de behandeling tegen verlatingsangst?

Wacht. Niet zo snel. Geef je hond altijd eerst de tijd om te wennen aan zijn omgeving en vertrouwen te krijgen in zijn baasje(s). Hoe win je het vertrouwen van een hond met extreme verlatingsangst? Helaas is er maar één manier: door hem nooit, maar dan ook nooit, alleen te laten.

Weetje

Zorg dat je hond niet bang kán worden: als je hond panikeert als hij alleen is, zorg dan voor constant gezelschap.

Ja, we weten dat je ook een job hebt en af en toe boodschappen moet doen, maar een hond met verlatingsangst vraagt dezelfde zorg als een kind. Het gezegde ‘it takes a village to raise a child’, gaat ook op voor honden met verlatingsangst: je zal hulp moeten inschakelen.

Isolatieangst vs. verlatingsangst

Om te weten welke hulp je moet inschakelen, moet je eerst weten welke vorm van verlatingsangst je hond heeft. Er zijn er namelijk twee: honden met isolatieangst panikeren wanneer er geen mensen in de buurt zijn. Technisch gezien spreken we pas van verlatingsangst wanneer een hond niet zonder een bepaalde persoon kan.

Door een hond met verlatingsangst nooit alleen te laten, respecteer je zijn grenzen. Pas wanneer je hond erop vertrouwt dat je zijn grenzen respecteert, kan je hem voor korte tijd alleen laten zonder dat hij panikeert.

Als je hond isolatieangst heeft kan je vrienden, buren, familie of een dogsitter inschakelen om ‘op de kleine’ te passen. Leg hen wel duidelijk uit dat ze hem geen seconde alleen mogen laten.

Als je hond verlatingsangst heeft ben jij onvervangbaar voor hem of haar, en zal je dus zelf 24 uur op 24 bij je hond moeten blijven. Telewerken of je hond meenemen naar je werk kan dan een oplossing zijn.

3 dingen waarop je moet letten voordat je je hond alleen laat

Overloop deze checklist voordat je vertrekt. Ook al is het maar om te oefenen, want je hond kent het verschil niet.

  • Mijn hond is rustig

Laat je hond nooit alleen als hij nerveus is of vol energie zit, maar maak hem eerst een beetje moe met een wandeling of spel. Zo kan hij zich makkelijker ontspannen als hij straks alleen is.

  • Mijn hond heeft zijn behoefte gedaan

Net zoals bij mensen kan een volle blaas bij honden voor extra stress zorgen.

  • Mijn hond heeft voldoende drinkwater

Vermijd dat je hond dorst heeft als je er niet bent.

Begin met een paar seconden

Het principe van de behandeling van honden met verlatingsangst is dat je steeds begint met een paar seconden en langzaam opbouwt. De bedoeling is dat je hond leert dat je altijd op tijd terugkomt en dat het niet nodig is om nerveus te worden.

Laat je hond nooit langer alleen dan hij aankan

Zorg ervoor dat je altijd terug bent voordat je hond nerveus wordt. Wordt je hond onverhoopt toch bang? Doe diezelfde dag dan nog een korte/makkelijke oefening die gegarandeerd wel lukt. Zo vermijd je dat je hond je afwezigheid gaat koppelen aan negatieve gevoelens.

Neem geen uitgebreid afscheid

Het is de bedoeling dat je hond jouw afwezigheid en alles wat daarbij hoort op termijn ervaart als een saaie, alledaagse gebeurtenis. Een vaste afscheidszin: ‘braaf zijn’ of ‘tot straks’, volstaat om je hond voor te bereiden op wat volgt: baasje gaat even weg, maar komt snel terug. Geen big deal dus.

Ga nooit stiekem weg

Ga nooit stiekem weg. Bijvoorbeeld als je hond slaapt, eet of in de tuin is. Daarmee kan je zijn vertrouwen zodanig beschadigen dat hij zelfs tijdens je aanwezigheid bang wordt dat je op ieder moment kan verdwijnen.

Trainingsschema voor volwassen honden met verlatingsangst

Door deze oefeningen op het tempo van je hond uit te voeren kunnen zelfs honden met zware verlatingsangst grote stappen voorwaarts zetten. Probeer het proces niet te overhaasten door je hond te snel te lang alleen te laten. Als dat gebeurt loop je immers het risico het prille vertrouwen van je hond te verliezen en weer helemaal opnieuw te moeten beginnen. Hoe trager je gaat, hoe duurzamer het resultaat.

Reeks 1: Leer je hond zijn plek in huis kennen

Honden die alleen op hun kamer kunnen blijven, leren makkelijker om alleen thuis te blijven. Zorg er daarom voor dat je hond thuis een eigen plek heeft. Bij voorkeur is dit een knus hoekje met een mand, een dekentje en een paar speeltjes. Het kan ook een bench zijn, maar laat de deur dan wel open. Zeker wanneer je je hond langere tijd alleen laat, kan de beperkte ruimte extra stress veroorzaken.

Reeks 2: Vergroot de afstand

Zodra je hond zijn plekje helemaal de max vindt, zet je een paar stappen achteruit. Als het goed is, kan je nu ook andere dingen doen in dezelfde kamer, zonder dat je hond je gaat volgen. Draai een rondje rond je eigen as of open een raam om dit te testen. Als je hond hier niet of nauwelijks op reageert kan je door naar de volgende oefening.

Als je hond je blijft volgen, blijf dan bij hem en doe iets wat hij ontzettend saai vindt, zoals computerwerk of de was opplooien.

Maak jezelf zo oninteressant dat het je hond te veel moeite kost om zich op jou te blijven concentreren.

Reeks 3: verlaat de kamer

Wanneer je merkt dat je hond helemaal ontspannen of druk in de weer is met zijn speeltjes, kan je de kamer kort verlaten. Begin met 5 seconden, dan 20 en dan een minuut. Ontspan je en laat voldoende tijd tussen de oefeningen, zodat je komen en gaan je hond niet alarmeert. Wanneer je hond amper opkijkt als je na 10 minuten terugkomt, is hij klaar voor de volgende oefenreeks.

Jut je hond niet op door hem bij terugkomst te belonen. De bedoeling is dat hij zich goed voelt in z’n eentje, niet dat hij de hele tijd op je zit te wachten.

Reeks 4: Pak je autosleutels

Honden met verlatingsangst worden al onrustig als ze nog maar denken dat je weggaat. Daarom moeten ze leren dat alle handelingen die verbonden zijn met je vertrek (sleutels pakken, schoenen aandoen, jas aandoen, …) normale dingen zijn. Door deze dingen voldoende te herhalen, zonder echt te vertrekken, gaat je hond deze handelingen niet meer koppelen aan je vertrek. Het resultaat is dat hij niet meer panikeert.

Desensibiliseer je hond aan alles wat met je vertrek te maken heeft

Reeks 5: Open de voordeur

Wanneer je effectief het huis verlaat geldt dezelfde regel als binnenshuis: maak de stapjes zo klein mogelijk. De eerste keer draai je enkel met de deurknop. In een volgende oefening doe je de voordeur open en dicht. Als dat allemaal zonder stress verloopt, kan je heel even buitenstappen. Gaat ook dat goed? Wacht volgende keer dan een paar tellen buiten voordat je weer binnenkomt. Bouw dit langzaam op.

Met een babyfoon of via een speciaal programmaatje waarmee je de webcam van je computer van op afstand kan beheren, kan je je hond in de gaten houden als je weg bent. Zo zorg je ervoor dat je altijd terug bent vóórdat je hond de eerste tekenen van stress vertoont.

Reeks 6: Start de motor (of spring op je fiets, nog beter ☺)

Zodra je hond gewend is aan de oefeningen met de voordeur, doe je hetzelfde met de autodeur. De eerste keer doe je het portier alleen open en dicht. Blijft je hond rustig? Oefening geslaagd! Volgende keer kan je eventueel eens in de autozetel gaan zitten, maar wissel ook regelmatig af met makkelijke oefeningen. De basiskennis, namelijk: ‘mijn baasje komt altijd op tijd terug’, moet er goed inzitten.

Loop je onderweg ergens tegenaan? Overschrijd dan nooit de grenzen van je hond, maar vraag een hondengedragstherapeut om raad. Heel vaak doen wij mensen dingen met de beste bedoelingen, maar geven we daarmee een verkeerd signaal aan onze hond. Een hondengedragstherapeut weet hoe een angstige hond denkt en kan onze ‘foute’ signalen identificeren. Een kleine veranderingen in jouw gedrag kan een grote verandering in dat van je hond teweegbrengen. Misschien is de oplossing wel eenvoudiger dan je dacht.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws

Het verbazingwekkende verhaal van Bobi, de oudste hond ter wereld

03 februari 2023
In recent nieuws is Bobi, een Portugese hond geboren in 1992, officieel bevestigd door Guinness World Records als de oudste ooit geregistreerde hond. Bobi, die 30 jaar en 243 dagen oud is, leeft met zijn eigenaar Leonel Costa, die de lange levensduur van Bobi toeschrijft aan verschillende factoren, waaronder het leven in de natuur, liefde krijgen en het belangrijkste, voeding met hoge kwaliteit en op maat gemaakt.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Corgi hond tussen de roze Valentijnshartjes

Het grote Valentijnsonderzoek van Just Russel

13 februari 2024
Het grote Just Russel Valentijnsonderzoek, beantwoord door meer dan 400 honden- en kattenbaasjes in België onthult dat bijna 60% van…
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Hond die in de auto zit en uit het raam kijkt|Hond in de auto die uit het raam kijkt

Hoe vervoer je een pup in de auto?

27 december 2022
Moet je dringend naar de winkel, maar heb je geen opvang voor je pup? Simpel! Neem je puppy mee in je auto. We geven je enkele tips om de reis zo aangenaam mogelijk te maken voor je puppy. 
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Oververhitte hond met zijn tong uit zijn bek

Voorkom een oververhitte hond met onze 7 tips!

03 januari 2023
Strandstoel, check! Cocktail, check! Het is weer zomer, de dagen zijn extra lang en je wil zo veel mogelijk tijd buiten spenderen met je hond. Zalig toch? Alleen gaan honden en warm weer niet zo goed samen.
Joy Cleymans
Hondennieuws
Een hond die een bal terugbrengt naar zen baasje|

Hoe laat je je hond apporteren?

22 december 2022
Ook benieuwd hoe je hond laat apporteren? Apporteren is een geweldig leuk spelletje om met je hond te doen, maar hoe begin je er nu aan om dit aan je hond te leren? In deze blog lees je hoe je je hond leert apporteren in drie stappen. Lees snel verder!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
|

Zo herken je meteen een broodfokker!

27 oktober 2022
Wil je zeker zijn dat je een hond of kat adopteert bij een ethische fokker? Lees dan hier hoe je een broodfokker kan herkennen en trap niet in de val.
Cyriel Van Steen
4.8 / 5