7 Afrikaanse hondenrassen die tot de verbeelding spreken

Joy Cleymans
16 mei 2023
5 min. leestijd

Afrika staat in ons halfrond vooral bekend voor de vele wilde diersoorten zoals leeuwen, olifanten en neushoorns. Maar weet jij welke honden afstammen uit het tweede grootste continent op aarde? Ontdek hier 7 bijzondere Afrikaanse hondenrassen!

7 hondenrassen met roots in Afrika

1. Boerboel

De boerboel of Zuid-Afrikaanse mastiff is dan wel een onbevreesde verdediger, naar zijn baasjes toe is hij aanhankelijk en loyaal. Zoek je een niet alledaagse waakhond die jou en je huis beschermt met zijn leven? Dan moet je bij de boerboel zijn!

2. Azawakh

De Azawakh is een sierlijke windhond die in Nigeria en Mali wordt ingezet tijdens de gazellenjacht. Geen wonder, want met een topsnelheid van tot wel 65 km/uur is geen enkel prooidier hem te vlug af. Zijn karakter? Dat is even verfijnd als zijn uiterlijk: de Azawakh is een intelligente, zelfverzekerde hond die goed bij een sterk, maar rechtvaardig baasje past.

Azawakh (African Sighthound) standing amongst the columns of an old historic building.

3. Basenji

Wist je dat de basenji de enige hond ter wereld is die niet kan blaffen? Deze trotse, middelgrote hond is afkomstig uit Congo en communiceert met jodelende tot bijna lachende geluiden. Met een naam die vrij vertaald ‘wilde hond’ betekent, kan je al raden dat hij een sterk, onafhankelijk karakter heeft waardoor hij zich niet snel onderdanig zal gedragen. Geen hond voor beginners!

4. Rhodesian ridgeback

De Rhodesian ridgeback wordt ook wel Afrikaanse leeuwhond genoemd. Kan je al raden waarom? Dat klopt: deze sterke, Zuid-Afrikaanse hond hielp mee met de jacht op leeuwen. Dat hij ook als waakhond kan worden ingezet, bewijst hij met zijn imposante postuur en loyaal en zelfverzekerd karakter.

5. Sloughi

Deze gracieuze hond met mooie, zandkleurige vacht gaat al eeuwenlang mee met nomadische Berberstammen in Noord-Afrika op jacht naar behendige prooidieren zoals hazen, gazellen en vossen. Dat maakt van de sloughi een teamplayer met een beschermend karakter tegenover zijn gezin.

6. Aidi

De Aidi onderscheidt zich met zijn dikke vacht van de vorige honden in onze top 7 Afrikaanse hondenrassen. Die heeft hij nodig om zich te beschermen tegen koude en hitte in het Atlasgebergte in Marokko, Algerije en Tunesië. Deze berghond is traditioneel een schaapherder en kan ook worden ingezet als fantastische waakhond dankzij zijn alert karakter en beschermingsinstinct.

7. Coton de tuléar

Met zijn zijdeachtige, witte vacht en ronde kraaloogjes zou je de coton de tuléar al snel verwarren met een maltezer. Toch komt deze hond met hoog knuffelgehalte van een heel ander eiland dan Malta: Madagaskar! Wie een intelligent, grappig hondje wil dat je geen seconde alleen laat, overweeg zeker een coton de tuléar.

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag