Hier vind je alle honden om te adopteren in West-Vlaanderen!

Odile Geirnaert
19 november 2022
4 min. leestijd

Altijd al een hond in huis willen nemen? Overweeg dan zeker om een hond uit het asiel te adopteren. Verschillende asielen verspreid over België zitten namelijk vol met honden die wachten op hun gouden mandje. In deze blog gaan we wat dieper in op honden ter adoptie in West-Vlaanderen. Lees dus zeker verder om meer te weten te komen over een hond adopteren in West-Vlaanderen.

Wat zijn de voordelen van een hond adopteren?

Wanneer je zelf niet goed weet welk ras het best past bij jouw levensstijl, dan kan een asiel jou helpen om de perfecte match te vinden. Zo zal je bij interesse in een asielhond meestal een vragenlijst moeten invullen. Zo krijgt het asiel een beter beeld over je huidige situatie. 

Verder worden asielhonden aan een grondig medisch onderzoek onderworpen en hebben ze dus al hun nodige vaccinaties gehad. Ook worden ze preventief behandeld voor parasieten en zijn ze gesteriliseerd of gecastreerd

Het grootste voordeel van een hond adopteren is de tweede of derde kans die je geeft aan de hond voor een gouden mandje. Deze honden worden vaak afgestaan en wachten soms maanden of jaren op een tweede kans. Adopteren bezorgt zowel een goed gevoel bij jezelf als bij de hond die eindelijk een gouden mandje heeft gevonden. 

Hoeveel kost het om een hond te adopteren in West-Vlaanderen?

De prijs voor een hond te adopteren uit een asiel ligt gemiddeld tussen de €125 en €300. Voor een teefje zal je al snel iets meer betalen, aangezien de sterilisatie ook duurder is. Ook de leeftijd van de hond speelt hierin een rol. Zo kan de prijs voor een puppy oplopen tot €400 en kan je een senior hond soms al onder de €100 meekrijgen. 

Waar kan ik een hond adopteren in West-Vlaanderen?

Via onderstaande website kan je alle honden zien die ter adoptie staan in Vlaanderen. Deze kan je filteren op regio, geslacht, leeftijd etc. 

Verder zijn er ook verschillende Facebookgroepen waarop je verschillende adoptiehonden kan terugvinden. Zo worden er via de groep “Belgische asielhonden ter adoptie” regelmatig posts gedeeld van asielen die een hond ter adoptie hebben. 

 

1. Het Blauwe Kruis van de Kust

CEDERDREEF 1

8400 OOSTENDE

 

2. Dierenasiel Ganzeweide

LANGELEEDSTRAAT 12

8670 KOKSIJDE-WULPEN

 

3. Dierenasiel Ieper

OUDSTRIJDERSLAAN 10

8900 IEPER

 

4. Dierenasiel Knokke-Heist

SLUISSTRAAT 82

8300 KNOKKE-HEIST

 

5. Dierenasiel Regio Roeselare

OUDE STADENSTRAAT 4

8800 ROESELARE

 

6. Dierenasiel VZW De Leiestreek

AVELGEMSTRAAT 186C

8550 ZWEVEGEM

 

7. VZW Dierengeluk

BRUGGESTRAAT 71

8930 MENEN

 

8. Knokke(n) Voor Dieren

NATIENLAAN 275

8300 KNOKKE-HEIST

 

9. Helping Dogs VZW

DEINSESTEENWEG 192

8700 TIELT

 

10. Het Blauwe Kruis Brugge

KRINKELSTRAAT 4

8380 BRUGGE

3 dingen om aan te denken als je een hond adopteert:

1. Sommige honden komen in het asiel terecht wegens verwaarlozing of mishandeling. Je moet dus als toekomstig baasje zeker zijn dat je de uitdaging aan kan, maar je moet ook zeer veel geduld hebben. Asielmedewerkers zullen hier altijd eerlijk over communiceren en ook de noden van de hond meegeven.

2. Zorg dat je woning klaar is voor een hond. Zowel binnen als buiten moet je adoptiehond genoeg ruimte hebben. Woon je op een appartement zonder tuin? Ga dan op regelmatige tijdstippen eens buiten met je hond. 

3. Ook een hond adopteren kost geld. Niet alleen de kosten die je betaalt aan het asiel komen hier bij kijken, maar ook op lange termijn zijn er heel wat kosten verbonden aan een hond. dierenartskosten, voeding, speelgoed, opvang, etc. 

Stel jezelf daarom volgende vragen voor je beslist om een hond in huis te nemen:

  • Heb ik genoeg plaats en tijd voor een hond?
  • Hoeveel geld wil ik eraan uitgeven?
  • Wie zal er elke dag voor de hond zorgen?
  • Wil iedereen van mijn gezin een hond?
  • Zullen de andere huisdieren het nieuwe dier aanvaarden?
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag