Wat is de prijs voor een hondenschool?

Hond in hondenschool tijdens agility training
Cyriel Van Steen
20 september 2022
4 min. leestijd

Wanneer je een puppy in huis neemt, is begeleiding bij zijn opvoeding een absolute must. Slechte gewoontes bij je hond zijn namelijk snel aangeleerd, maar moeilijk terug af te leren. Welk kostenplaatje brengt zo’n hondenschool nu met zich mee? In deze blogpost lees je alles over de prijs van een hondenschool! 

Is een hondenschool nodig?

Wanneer je een welopgevoede hond in huis wil, is een hondenschool zeker een must. Onze honden leven doorgaans niet meer in roedels waarin hun soortgenoten als voorbeeld kunnen dienen. Honden moeten aan heel wat dingen wennen. Bovendien heb je zelf een bepaalde kennis van hondengedrag nodig om je hond de juiste normen en waarden aan te leren. 

Ook een volwassen hond heeft soms zijn dagje niet. Misschien trekt hij aan de leiband of begint hij vanuit het niets te blaffen. Als dit alleen af en toe gebeurt, hoeft het geen probleem te zijn. Wanneer dit meer dan één keer per week voorvalt, is het aangeraden om samen een cursus te doen. 

Kies je ervoor om een hond te adopteren uit het asiel die al heel wat heeft meegemaakt in zijn leventje? Dan is professionele hulp noodzakelijk

Wat is de gemiddelde prijs van een hondenschool in 2022?

De prijs van een hondenschool in Vlaanderen is gemiddeld 20 euro per les en bestaat uit ongeveer 8 lessen van 1 uur, wat dus neerkomt op 160 euro. 

Wat is inbegrepen in de prijs van een hondenschool?

€160 klinkt natuurlijk veel, maar besef dat dit de basis is in de opvoeding van je puppy. Je plukt er dus een heel hondenleven lang de vruchten van. Naast de fysieke lessen, zijn er vaak ook nog heel wat andere zaken inbegrepen in de prijs: 

  • Theorielessen,
  • Praktijklessen,
  • Theorieboekje,
  • Toegang tot een Facebookgroep met heel wat interessante tips & weetjes,
  • Persoonlijke begeleiding,
  • Begeleiding per mail.

Wat is beter: een hondenschool of een hondentrainer?

Wanneer je ervoor kiest om professionele hulp te zoeken voor jouw pup of hond, heb je de keuze tussen een groepstraining of privé begeleiding

Zowel een hondenschool als een privé trainer hebben hun voor- en nadelen. Een hondenschool zorgt niet alleen voor een positief gedragspatroon, maar helpt ook bij de socialisatie van je viervoeter. Vooral bij jonge honden is het belangrijk om te leren omgaan met grote groepen. Over het algemeen ligt de prijs van een hondenschool ook lager dan bij een hondentrainer. 

Hoe kies ik een goede hondenschool?

De term ‘hondentrainer’ is niet beschermd. Het is dus aan jou om na te gaan of jouw trainer verstand heeft van bepaald hondengedrag. Stel jezelf dus volgende 4 vragen wanneer je een hondenschool kiest:

1. Wordt er getraind in kleine of grote groepen?

Bij grote groepen is er minder tijd en aandacht voor jouw puppy.

2. Welk diploma heeft de hondeninstructeur?

Het is helemaal niet fout om te vragen naar het diploma van jouw instructeur. Het is ook belangrijk dat hij/zij zich regelmatig bijschoolt. 

3. Verloopt de training volledig diervriendelijk?

Leren door middel van een beloning is veel efficiënter dan door het straffen van jouw huisdier. 

4. Is er voldoende persoonlijke begeleiding?

Kies voor een hondenschool waarbij de instructeur constant rondloopt om tips te geven. Wanneer jouw pup lang moet wachten, vraagt dit te veel geduld! 

Denk ook aan deze kosten van een hond!

Naast de prijs van een hondenschool, hebben ook andere diensten voor honden een bepaald prijskaartje. Denk maar aan:

  • Hondenhotel – gemiddeld €23,5 per dag met nachtopvang.
  • Dierenarts – gemiddeld €15 voor 15 minuten.
  • Hondentrimmer (aan huis) – gemiddeld €70.
Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag