Is het verstandig om je hond te verzekeren?

Verzekerde hond in een veld met paarse lavendelbloemen|Bruine teckel in hondenhotel betaald door verzekering
Odile Geirnaert
12 september 2022
5 min. leestijd

Wil je als verantwoordelijk baasje het beste voor je huisdier en overweeg je om een hondenverzekering aan te gaan? Dan helpt deze blog je de knoop door te hakken. Scrol verder en ontdek welke voor- en nadelen er zijn wanneer je een hondenverzekering afsluit.

Wat betekent je hond verzekeren?

Als je je hond verzekert, sluit je een soort ziekteverzekering af voor hem. Met een hondenverzekering bescherm je jezelf tegen hoge onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond ook altijd de beste medische zorgen, gezien je niet meer moet kiezen tussen budget of behandeling.

Drie voordelen van een hondenverzekering

Aan een hondenverzekering zijn 3 belangrijke voordelen, die hebben voornamelijk te maken met de gezondheid en levensduur van je hond en met je portefeuille:

1. Met een hondenverzekering geef je je hond de beste medische zorgen

Als je hond verzekerd is, moet je nooit inzitten met je budget als hij een dure operatie of behandeling nodig zou hebben. Met een hondenverzekering geef je je huisdier dus de beste kans op een gezond en lang leven.

2. Een hondenverzekering is goed voor je portemonnee

Raakt je hond betrokken bij een ongeval of wordt hij plots zwaar ziek? Dan moet je je spaarrekening niet plunderen voor een behandeling. Een dierenartsrekening kan anders al snel oplopen tot enkele duizenden euro’s. Met een hondenverzekering hoef je je daar dus al geen zorgen over te maken als je voor hete vuren komt te staan met je hond.

3. Je bespaart ook op andere kosten met een verzekering voor je hond

Wist je dat je bij bepaalde hondenverzekeringen in België ook een deel van een verblijf in een hondenhotel kan terugkrijgen (onder voorwaarden)? Bij Belfius Direct X Just Russel kan je je bijvoorbeeld ook verzekeren voor reisannulatie mocht je hond vlak voor je vertrek ziek worden.

Bruine teckel in hondenhotel betaald door verzekering
Met de hondenverzekering van Belfius Direct X Just Russel kan je onder bepaalde voorwaarden een verblijf in een hondenhotel terugbetaald krijgen.

Wat zijn de nadelen van een hondenverzekering?

Het eerste nadeel van een verzekering voor je hond: het is een extra maandelijkse kost. Heb je het dus al moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen (volledig verstaanbaar in deze tijden van hoge inflatie)? Dan heb je misschien geen budget over om je hond te laten verzekeren. Maar goed nieuws: je kan je huisdier al laten verzekeren vanaf 10 euro per maand, zoals bij Belfius Direct X Just Russel. 

Is het dus verstandig om je hond te verzekeren?

Ja, een verzekering voor je hond is beslist een goed plan. Net zoals jij af en toe naar de huisdokter, tandarts of radioloog moet, zal je je hond ook minstens jaarlijks naar de dierenarts moeten brengen. 

Om even de rekensom te maken: als je je laat verzekeren voor 20 euro per maand, en dat bijvoorbeeld 8 jaar lang, dan heb je in totaal 1920 euro betaald. Als je bedenkt dat een operatie al snel 1500 euro of meer kost, en andere behandelingen, zoals een kuur tegen allergie, oorontsteking of darmontsteking in totaal 600 euro, dan heb je de prijs van je dierenverzekering snel terugverdiend. 

Wat kost het om je hond te verzekeren?

Je kan je hond al verzekeren vanaf 10 euro per maand (bij Belfius Direct X Just Russel). Hou er wel rekening mee dat de premie stijgt met de leeftijd van je hond. Ook voor bepaalde hondenrassen met statistisch hoger risico op levensbedreigende ziektes en vroegtijdige sterfte, zal je maandelijkse betaling hoger liggen. Benieuwd wat je krijgt voor de prijs van een hondenverzekering? Dat ontdek je in de blog Wat kost het om een hond te verzekeren?

Bereken gratis de kostprijs van een hondenverzekering bij Belfius Direct X Just Russel. Vul een korte vragenlijst in en ontdek welke verzekeringsformule het best bij je aansluit. Er bestaan drie verzekeringsformules: brons, zilver of goud. De basisverzekering dekt alleen de kosten van de dierenarts en de behandeling, zoals röntgenfoto’s, operaties, etc. De uitgebreidere formules omvatten onder meer ook vergoeding voor opvangkosten en reisannulaties.

Wat is de beste en goedkoopste hondenverzekering?

In België zijn er 3 aanbieders van een hondenverzekering: Belfius Direct X Just Russel, Santévet en Huysman. Wij maakten de vergelijking, en Belfius Direct X Just Russel bleek de goedkoopste én beste verzekering voor je hond te zijn. 

Zij betalen namelijk tot 3500 euro uit per schadegeval en je kan je hond al vanaf 10 euro per maand laten verzekeren. Hun franchise bedraagt ook 20% van de kosten, terwijl je bij Santévet bijvoorbeeld 50% van de kosten zelf moet dragen, tenzij je een duurder plan kiest. 

Voor je gemak maakten we een overzicht met alle belangrijke factoren:

Hondenverzekeraar Leeftijd hond Wachttijd Franchise Maximale vergoeding Prijs/jaar
Maximaal 10 jaar Ongeval: 0 maanden

Ziekte: 2 maanden

20% van de kosten. €3500 per schadegeval Vanaf €120
Santevet logo hondenverzekering België Maximaal 7 jaar Ongeval: 15 dagen

Ziekte: 60 dagen

Operatie: 6 maanden 

50% van de kosten. €2200 per jaar Tot €800
huysman logo hondenverzekering België 7 jaar Ongeval: 15 dagen

Ziekte: 60 dagen

Chirurgische ingreep: 6 maanden

Afhankelijk  Afhankelijk Afhankelijk

Zoek je nog meer informatie over het verzekeren van je hond? Lees dan zeker een van deze blogs:

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag