Verzekering voor je hond afsluiten vóór de zomer!

Joy Cleymans
26 april 2023
5 min. leestijd

Tijdens de zomermaanden stijgen de risico’s voor je hond. Denk aan verhoogde blootstelling aan parasieten, warmtestress en watergerelateerde gevaren. Gelukkig kan een hondenverzekering je bijstaan om hoge medische kosten te vermijden. In deze blog helpen we je op weg naar de beste hondenverzekering voor tijdens de zomermaanden. Scroll verder en lees alles wat je moet weten om jouw hond de beste zomer van zijn leven te geven. 

Waarom is een hondenverzekering een slimme zet? 

Een hondenverzekering kan een slimme zet zijn vanwege de verschillende voordelen die het biedt. Een van de belangrijkste voordelen is kostenbesparing door zowel onverwachte als preventieve zorg te dekken. Als je hond ziek wordt of een ongeluk krijgt, kunnen de medische rekeningen snel oplopen. Met een hondenverzekering ben je gedekt en hoef je je geen zorgen te maken over de financiële lasten. Wanneer je deze ziekteverzekering afsluit, heb je toegang tot dierenartsen die aanbevolen worden door de verzekeringsmaatschappij. Dit betekent dat je hond de best mogelijke zorg krijgt van ervaren professionals.

Wat is verzekerd? 

Afhankelijk van de dekkingsgraad van je hondenverzekering worden medische kosten gedekt, maar ook de kosten van gezondheidscontroles voor preventieve zorg. Lees hier meer over de verschillende hondenziektes. Is je hond betrokken bij een bijtincident, dan kan een hondenverzekering je ook bijstaan voor het betalen van de schadevergoeding. Bij verlies van je hond kan deze dierenverzekering je helpen op verschillende manieren. Denk bij verlies van je hond aan sterfte, kwijtspelen of diefstal van je hond. Ze helpen je met affiches verspreiden, crematievergoeding en tal van andere zaken. Maar valt je reis in het water door een ernstige ziekte of een ongeval van je hond? Dan dekt een hondenverzekering ook je reisannulatie

Wat is niet verzekerd? 

Hoewel een hondenverzekering veel voordelen biedt, zijn er ook enkele zaken die vaak niet gedekt worden. Deze kunnen per verzekeraar verschillen, maar over het algemeen zijn de volgende zaken niet verzekerd bij deze verzekering voor je huisdier:

 • Een aandoening die samenhangt met een vooraf bestaande toestand.
 • Een ziekte die binnen de drie maanden na de startdatum van de verzekering ontstaat.
 • Bevruchting, zwangerschap en bevalling.
 • Castratie of sterilisatie van je hond.
 • Gedragsproblemen en opvoedingsbegeleiding.
 • Vaccinatie, ontworming en behandeling van externe parasieten.
 • Alternatieve geneeskunde en hydrotherapie.
 • Heup-, schouder- en elleboogdysplasie.
 • Orgaantransplantatie.
 • Kosten van tandheelkunde, behalve ten gevolge van een ongeval.
 • Opzettelijke veroorzaakte schade door u of uw gezinsleden.
 • De franchise per schadegeval voor dierenarts- en behandelingskosten bedraagt 20% van de behandelingskosten met een minimum van € 150.

Bereid je voor op onverwachte kosten die in de zomermaanden kunnen optreden 

Het is verstandig om je voor te bereiden op onverwachte kosten die in de zomermaanden kunnen optreden als je een hond hebt. De zomer brengt namelijk nieuwe risico’s met zich mee voor je hond:

 • Er is een verhoogde blootstelling aan parasieten zoals teken, vlooien en muggen. Deze parasieten verspreiden ziekten zoals de ziekte van Lyme. Controleer je hond regelmatig op teken en vlooien en behandel hem om deze parasieten te voorkomen. Als je hond toch ziek wordt, kunnen de veterinaire kosten snel oplopen.
 • Honden kunnen zich net zoals de mens ook verbranden door de zon. Dit kan zeer pijnlijk zijn en zorgen voor roodheid, blaren, zwelling en huidbeschadiging. Bij honden met een dunne vacht is er zelf kans op huidkanker. Op warme dagen is het belangrijk dat je hond zich kan verfrissen en niet langdurig wordt blootgesteld aan de zon. De oren, neus, buik en liezen zijn de meest gevoelige plaatsen om te verbranden en smeer je best in met speciale zonnecrème voor honden.
 • Een ander risico in de zomermaanden is warmtestress. Honden kunnen oververhit raken als ze te lang in de zon blijven of als ze te veel lichaamsbeweging krijgen op een hete dag. Dit kan leiden tot uitdroging, oververhitting en zelfs de dood. Geef je hond voldoende water en laat hem rusten op een koele plek tijdens de heetste uren van de dag.
 • Watergerelateerde gevaren zijn ook een risico voor honden in de zomermaanden. Honden kunnen verdrinken in zwembaden, meren en andere waterlichamen als ze niet goed kunnen zwemmen of als ze in paniek raken. Het is belangrijk om je hond te leren zwemmen en hem nooit zonder toezicht in de buurt van water te laten.

Om je voor te bereiden op deze risico’s en onverwachte kosten te voorkomen, kun je het beste een hondenverzekering afsluiten. Met een verzekering voor je hond ben je gedekt voor onverwachte medische kosten en heb je toegang tot de beste dierenartsen. Je kunt dan zonder financiële stress de zorg bieden die je hond nodig heeft. Zorg er ook voor dat je altijd voldoende preventieve maatregelen neemt om je hond gezond en veilig te houden in de zomermaanden. Lees hier meer over ziektes en ongevallen tijdens de zomermaanden.

Kies de beste hondenverzekering voor uw hond

Welke formules zijn er? 

Belfius Direct biedt drie verschillende verzekeringsformules: brons, zilver en goud. 

 • Bronzen formule: worden dierenarts- en behandelingskosten tot € 1.500 terugbetaald.
 • Zilver formule: gaat het over dierenartskosten tot € 2.500, € 400 bij overlijden van je huisdier door ziekte of ongeval, diefstal of verlies of advertentiekosten als je hond wegloopt. Bij reisannulaties word je gedekt tot €750.
 • Gouden formule: dan krijg je dierenartskosten tot € 3.500 terugbetaald, €750 bij overlijden door ziekte of ongeval, diefstal of verlies of advertentiekosten. Bij een reisannulatie krijg je tot €2000 terugbetaald.

Waarom onze hondenverzekering? 

Verzekerd op maat van jouw leven
Wij bieden je de verzekering aan die het best past bij jouw levensstijl. Bij ons betaal je alleen voor wat je echt nodig hebt. Logisch toch?

24/7 beschikbaar, ook bij schade
Maar liefst 93% van onze klanten zijn tevreden over hun schadeafhandeling. Daar zijn we best trots op!

De kracht van ervaring
Wist je dat Belfius Direct al meer dan 50 jaar ervaring heeft in verzekeringen? Hierdoor begrijpen we jullie behoeften als geen ander en kunnen we snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen.

Just Russel denkt mee met uw budget / Uw portemonnee is belangrijk voor ons
Nog een verschil! Wij bieden jou een hondenverzekering aan die 2 tot 3 keer goedkoper is dan die van de concurrenten. Een unieke garantie waarbij de maximale dekking wordt berekend per ziekte of ongeval, en niet per jaar.

De 10 meest verzekerde hondenrassen

De 10 meest verzekerde hondenrassen in België in 2020 als volgt:

 1. Labrador Retriever
 2. Golden Retriever
 3. Franse Bulldog
 4. Cavalier King Charles Spaniel
 5. Duitse Herder
 6. Boxer
 7. Berner Sennenhond
 8. Chihuahua
 9. Yorkshire Terrier
 10. Staffordshire Bull Terrier

Zoek je nog meer informatie over het verzekeren van je hond? Lees dan zeker een van deze blogs:

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag