Wat is de rattenziekte bij honden?

Cyriel Van Steen
17 februari 2023
3 min. leestijd

Is je hond vaak buiten en gedraagt hij zicht de laatste tijd wat anders? Dan kan het zijn dat je hond werd besmet met de rattenziekte. Raadpleeg meteen je dierenarts als dit het geval is! In deze blog lees je alvast wat de rattenziekte is, wat de symptomen zijn en welke behandelingen er zijn. Lees zeker verder!

Wat is de rattenziekte bij honden?

De rattenziekte of de ziekte van Weil is een ernstige vorm van leptospirose. Het wordt veroorzaakt door Leptospira bacteriën. Deze ziekte tast de organen zoals de lever, de nieren, het hart en de hersenvliezen van honden aan. Niet alleen honden, maar ook mensen kunnen met de ziekte van Well geconfronteerd worden. Via de urine van knaagdieren en besmette honden wordt de rattenziekte verspreid. 

Hoe krijgt een hond de rattenziekte?

Vaak zijn honden besmet door de rattenziekte zonder ze zich daar bewust van zijn. Via de urine van knaagdieren en besmette honden wordt de rattenziekte verspreid. De bacteriën zijn in staat om een lange tijd in de omgeving te overleven. 

Daarnaast kan een hond op verschillende manieren leptospirose krijgen. Dit kan door direct contact, seksueel contact, overdracht van moederdier naar nakomeling doorheen de baarmoeder, bijtwonden of door het opnemen van besmet vlees.

Meestal worden honden besmet via indirect contact. Dit wil zeggen dat de hond besmet wordt zonder dat er contact tussen een besmet en gevoelig dier is. De kans dat een hond besmet raakt is groter wanneer je hond vaak buiten is, toegang heeft tot stilstaand of traagstromend water of veel contact heeft met ratten en muizen. Het is belangrijk om te beseffen dat elke hond kans heeft om besmet te raken met leptospiren. 

Wat zijn de symptomen van de rattenziekte bij honden?

Er zijn verschillende symptomen die voorkomen bij de rattenziekte. Een hond kan last krijgen van de volgende items:

  • Verminderde eetlust
  • Koorts
  • Braken
  • Lusteloosheid
  • Diarree (met bloed)
  • Geelzucht
  • Trillende spieren
  • Aantasting nieren zorgt voor frequenter plassen. 

Hoe wordt de rattenziekte vastgesteld bij honden?

Bij de dierenarts kan je achterhalen of je hond lijdt aan de rattenziekte. Dit kan via een bloed-en urineonderzoek of een PCR-test.

Wat is de levensverwachting van een hond met rattenziekte?

Het gevaar van leptospirose wordt nog steeds onderschat, omdat vooral lichte besmettingen moeilijk worden herkend en daardoor de diagnose in de praktijk soms niet of pas heel laat wordt gesteld. Hoe langer je wacht met de behandeling, hoe groter de schade kan zijn in het lichaam van de hond. Orgaanbeschadiging en daarmee gepaard gaande ernstige symptomen zijn dan vaak al opgetreden. Uiteindelijk kan een hond sterven aan de ziekte. 

Wat is de behandeling voor de rattenziekte bij honden?

Eerst en vooral moet een hond die besmet is met de rattenziekte in quarantaine geplaatst worden, aangezien deze aandoening een gevaar is voor mens en dier. Daarnaast heeft de hond intensieve medische zorg en antibiotica nodig. 

Besmette honden kunnen langdurig de bacterie uitplassen en zodoende anderen besmetten.

Je laat best je hond jaarlijks vaccineren. Een niet-gevaccineerde hond overleeft de ziekte vaak niet. 

Preventie

De belangrijkste voorzorgsmaatregel tegen leptospirose is vaccineren. Het wordt aangeraden om uw hond jaarlijks te vaccineren. Het is daarnaast slim om niet bij plekken te komen waar veel ongedierte is, en niet uit water laten drinken waar veel ratten voorkomen.

Ziekte van Weil bij mens

Het is mogelijk voor mensen om de ziekte van Weil te krijgen. Dit zijn voor het grootste gedeelte rattenvangers en watersporters. Maar het is ook mogelijk om de ziekte te krijgen via uw besmette hond. Één op de 20 mensen met de ziekte van Weil overlijdt aan de gevolgen.

Zolang uw hond behandeld wordt moet u uw handen zorgvuldig wassen nadat u uw hond heeft verzorgd. Ongeveer 24 uur na het starten van de antibiotica (amoxicilline of doxycycline) is de kans op besmetting nagenoeg nihil.

Symptomen ziekte van Weil bij mens

In het begin zijn de symptomen vaak te vergelijken met de griep; koorts, hoofdpijn en spierpijn, maar het kan ook erger worden. Soms worden mensen niet ziek na besmetting. De tijd tussen besmetting en symptomen zit tussen de twee en 20 dagen. Daarna van het een tot twee weken duren voordat een mens antilichamen heeft aangemaakt.

 

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag