Wat is leishmania bij honden?

hond met een zandvliegje rond hem
Cyriel Van Steen
20 oktober 2021
3 min. leestijd

Wat is leishmania bij honden?

Leishmania bij honden is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze parasiet wordt door middel van een insectenbeet van muggen of zandvliegjes overgedragen naar de hond. Momenteel komt deze aandoening voornamelijk voor rond de Middellandse Zee en andere zuidelijke gebieden. Een hond kan gestoken worden door een mug of zandvlieg tussen mei en oktober, vanaf zonsondergang en als het windstil is. In België lopen honden dus geen risico op leishmania.

Wat zijn de symptomen van leishmania bij honden?

Een hond met leishmania zal al snel deze ziektesymptomen vertonen:

  • Geleidelijke lusteloosheid, veel slapen
  • Slechte eetlust
  • Vermageren
  • Huidproblemen: kaalheid, wondjes, zweren
  • Manken, gewrichtsproblemen
  • Bloedarmoede (bleke slijmvliezen)
  • Ontstoken ogen

Bestaat er een behandeling voor leishmania bij honden?

Leishmania bij honden valt jammer genoeg niet te genezen. Wel kan je de progressie van de ziekte en de symptomen ervan goed behandelen als je hond snel een diagnose krijgt. De moeilijkheid ligt er namelijk in dat een hond al jarenlang besmet kan zijn met leishmania voordat je symptomen ziet. Waardoor je vaak pas later kan beginnen behandelen en de behandeling ook minder effectief wordt.

Hoe kan ik leishmania bij mijn hond voorkomen?

Het is heel belangrijk om Leishmania te voorkomen door het gebruik van een tekenband. Begin hier zeker ruim op voorhand mee voordat je naar het zuiden van Europa trekt met je hond. Jammer genoeg gaat deze tekenband of iets gelijkaardig je hond niet voor de volle 100% beschermen tegen Leishmania. Daarom blijft het belangrijk om je hond binnen te laten bij zonsondergang en tijdens de nacht.

Indien je hond bepaalde klachten heeft zullen de meeste klachten verdwijnen door bepaalde medicijnen te nemen (op raad van je dierenarts of apotheker). Naast de medicijnen is het ook interessant om een bloedonderzoek (Alle informatie over bloedonderzoek bij uw hond | AniCura Nederland) te doen om de 3-6 maanden. Nadat de hond hier nogmaals positief test, zal de dierenarts starten met een tablettenkuur.

 

Kunnen mensen ook leishmania krijgen?

Ook mensen kunnen leishmania krijgen. Wij worden op dezelfde manier besmet als onze trouwste huisdieren: via een muggen- of zandvliegenbeet. Daarnaast kan er ook een overdracht ontstaan tussen hond en de mens via huidletsels. Opletten dus!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag