Just RusselWat als mijn hond een doffe vacht heeft?

Wat als mijn hond een doffe vacht heeft?

Bichon Frisé die last heeft van een doffe vacht
Odile Geirnaert
24 mei 2023
5 min. leestijd

Een gezonde vacht zegt veel over de gezondheid van je hond. Je wil alleen maar het beste voor je viervoeter en je wil dus ook een mooie, gezonde vacht, niet? Een doffe vacht bij honden komt vaker voor dan je denkt. Maar geen paniek, een wijs man zei ooit: “Voor elk probleem bestaat een oplossing.” Kom te weten welke oplossingen er bestaan wanneer je hond een doffe vacht heeft!

Wat is een gezonde hondenvacht?

Eerst en vooral is het belangrijk om het onderscheid te maken tussen een lange vacht en een korte vacht. Heb jij bijvoorbeeld een Golden Retriever, een Tibetaanse Terriër of een Bearded Collie? Dan behoort jouw hond tot de langharigen! Is jouw hond een Labrador, Whippet of een Beagle? Dan heb jij te maken met een kortharige hond!

Wanneer langharige honden een lichte glans over hun vacht hebben, wil dat zeggen dat de vacht proper en gezond is. Om jouw langharige vriend te voorzien van een gezonde vacht, is er wel wat verzorging nodig. Die moet je namelijk dagelijks borstelen en verzorgen.

Kortharige honden hebben ook een lichte glans over hun vacht als die proper en gezond is. Meestal is er bij dit soort honden net iets minder werk om een gezonde vacht te verkrijgen. Toch blijft regelmatig borstelen, zo’n 2 à 3 keer per week, een absolute must!

Waarom heeft mijn hond een doffe vacht?

Vlooien, teken of mijten

Krabt of bijt je hond zichzelf voortdurend? De kans is groot dat je hond te kampen heeft met vlooien, teken of mijten. Deze beestjes zijn helemaal niet zo onschuldig. Ze irriteren de huid van je hond en kunnen de vacht beschadigen. Bovendien kunnen ze in sommige gevallen ook gezondheidsproblemen veroorzaken. Ga dus om een spot-on-middel of vlooienbandje bij je dierenarts!

Verkeerde vachtverzorging

Of jouw viervoeter nu lang of kort haar heeft, de juiste vachtverzorging is een enorm belangrijk voor een gezonde, glanzende vacht. Bij de verkeerde vachtverzorging zal je de vacht beschadigen, waardoor hij makkelijker gaat klitten.

Tekort aan voedingsstoffen

Een doffe vacht is vaak het gevolg van een tekort aan voedingsstoffen. Geef je liefste viervoeter daarom hondenvoer van hoge kwaliteit, zoals Just Russel. Die bevat veel eiwitten en gezonde omega 3- en 6-vetzuren uit zalmolie, dé superfood voor de vacht van je hond. Voor een echte skinbooster bestaan er nu zelfs voedingssupplementen voor honden in de vorm van een heerlijk, kauwbaar koekje.

Welke oplossingen bestaan er voor een doffe vacht?

Borstelen, borstelen, borstelen

Om de vacht van je hond van dof naar glanzend om te toveren, is regelmatig borstelen een absolute vereiste. Langharige honden borstel je best iedere dag, kortharige honden om de paar dagen. Door de vacht regelmatig en grondig te borstelen verwijder je het overtollige haar en worden de oliën die van nature in de huid en vacht van je hond zitten, verdeeld. Daarnaast vermijd je overvloedige haaruitval. Een win-win!

Bij het borstelen zijn er enkele aandachtspunten waar je als baasje rekening mee moet houden.

  • Borstel niet enkel grote oppervlakken zoals de rug, vergeet de klitgevoelige plekken zoals de oksels en ellebogen niet.
  • Er bestaan verschillende soorten borstels, denk maar aan plukborstels, vlooienkammen en rubberborstels. Ga daarom even op onderzoek uit en kijk welke borstel het beste zal werken hebben voor jouw harige vriend.

Badtijd!

Net als mensen, moet ook je hond af en toe een badje krijgen. Zo verwijder je allerlei vuil zoals stof, modder, parasieten en andere kriebelbeestjes. Voor een stralende vacht was je je hond met een hypoallergene, parfumvrije shampoo. Blaas hem daarna droog met je haardroger om de laatste loszittende haren te verwijderen. Wil je weten hoe vaak je hond in bad moet? Lees dan deze blog!

Gezonde hondenvoeding

Ook de voeding van je hond heeft een grote invloed op de gezondheid van de vacht. Hoe meer eiwitten bijvoorbeeld in de voeding van je hond zitten, hoe beter de conditie van de vacht zal zijn. Dat komt omdat die voor 65 procent uit proteïne bestaat!

Just Russel gebruikt enkel ingrediënten van hoge kwaliteit die de huid en vacht van jouw viervoeter ten goede komt! Heel wat baasjes die overschakelden op Just Russel zagen een verbetering van de vachtconditie. Benieuwd welke ingrediënten wij gebruiken? Bekijk hier welke ingrediënten we voor jouw hond zouden gebruiken!

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Gezondheid
lachende hond met mond open|controle van de bek van een hond

7 tips tegen een stinkende adem bij je hond

30 december 2020
Als de adem van je hond al een tijdje minder fris ruikt geven hebben wij de ideale oplossing. In deze blog geven we 7 tips tegen stinkende adem voor honden, simpel en altijd in huis!
Odile Geirnaert
Gezondheid
Golden retriever bij de dierenarts omdat hij lymfeklierkanker heeft

Wat is lymfeklierkanker bij een hond en wat doe je eraan?

23 januari 2023
Wist je dat lymfeklierkanker bij honden één van de meest voorkomende kankers is? In onze nieuwste blogpost lees je meer over de oorzaken, symptomen en behandelingen van lymfeklierkanker bij je viervoeter!
Cyriel Van Steen
Gezondheid
Australian Sheppard ligt in de zetel met een gevoelige maag

Probiotica en de gevoelige maag van je hond

18 augustus 2023
Een gevoelige maag, niemand vindt dat fijn en al zeker niet je trouwe viervoeter. Wij kunnen nog zeggen wanneer we…
Joy Cleymans
Gezondheid
hond krijgt vaccinatie door dierenarts|golden retriever krijgt vaccinatie door dierenarts

Waarom is het belangrijk om mijn hond te vaccineren?

30 december 2020
Is de vaccinatie van je hond belangrijk en vanaf wanneer moet ik starten met inentingen voor jouw pup? Kom er meer over te weten in deze blog.
Cyriel Van Steen
Gezondheid
hond speelt in de sneeuw|hondenwandeling in de sneeuw

Veilig met je hond in de sneeuw

04 november 2021
Met al die winterpret zou je bijna vergeten dat hondenbaasjes ’s winters wel een paar extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Ontdek hier hoe je je hond beschermt tegen de gevaren van sneeuw, vrieskou en strooizout.
Joy Cleymans
Gezondheid
witbruine hond na sterilisatie ligt op gras

De sterilisatie van je hond: doen of niet?

21 juli 2022
Overweeg je sterilisatie bij je hond, maar weet je niet of dat goed is voor je teefje? Klik hier en ontdek alle voor- en nadelen en de prijs.
Odile Geirnaert
4.8 / 5