Just RusselNaar het strand met je hond: dit zijn de 10 leukste hondenstranden!

Naar het strand met je hond: dit zijn de 10 leukste hondenstranden!

Beagle op hondenstrand met blauwe lucht loopt naar camera|Bruine corgi staat op hondenstrand met tong uit mond|Witte maltichon hond ligt op hondenstrand en kijkt naar zonsondergang.|Zwarte bordercollie ligt op wit bankje op de dijk in Knokke|Golden labrador speelt in de zee met blauwe bal in mond
Odile Geirnaert
15 juli 2022
6 min. leestijd

Wil je met je hond naar het strand, maar twijfel je welke stranden ook hondenstranden zijn? Geen stress, want wij gingen voor jou naar de kust op onderzoek. Lees snel verder en ontdek op welke stranden in België en Nederland je hond welkom is om te rennen in het zand of te zwemmen in de zee! 

De 5 leukste hondenstranden in België

Benieuwd naar de leukste hondenstranden België? En of die het hele jaar toegankelijk zijn en of je hond er ook los mag lopen? Dat ontdek je hier: 

1. De Haan

In de niet-bewaakte zones in de Haan kan je ‘s zomers steeds met je hond op het strand. De Haan telt twee hondenzones:

Hondenzone 1: Tussen Vosseslag en het Zeepreventorium

 • Periode: het hele jaar toegankelijk voor honden.
 • Met of zonder leiband: leiband verplicht vanaf 1 juni t.e.m. 15 september.

Hondenzone 2: Harendijke

 • Periode: het hele jaar toegankelijk voor honden.
 • Met of zonder leiband: leiband verplicht vanaf 1 juni t.e.m. 15 september.

Tip: Ken je de jaarlijkse Zee-Honden-Wandeling al? De Haan organiseert jaarlijks op de laatste zondag van september een prachtige tocht waar honden en hondenbaasjes gezellig kunnen wandelen langs het strand, de duinen, de polders en zelfs enkele bosjes. Dit evenement is een ware traditie en een van de grootste hondenevenementen in België.

2. Middelkerke

Ook Middelkerke heeft één van de leukste hondenstranden in België waar je hond de hele dag kan rennen en spelen in het zand.

Hondenzone: vanaf Carlton (t.h.v. de Sluisvaartstraat) tot de grens met Oostende

 • Periode: honden het hele jaar welkom.
 • Met of zonder leiband: leiband niet verplicht.

3. Oostende

Oostende is een populaire bestemming voor vele hondenbaasjes. Hier vind je enkele hondenstranden waar je het hele jaar met je hond mag komen met je hond aan de lijn: 

Hondenzone 1: vanaf strandhoofd 5 op de Oosteroever tot aan de grens met Bredene

 • Periode: honden het hele jaar welkom.
 • Met of zonder leiband: leiband niet verplicht.

Hondenzone 2: Klein Strand tussen het Westerstaketsel en de Westelijke Strekdam

 • Periode: het hele jaar toegankelijk voor honden.
 • Met of zonder leiband: leiband verplicht.

Hondenzone 3: op het strand vanaf de Westlaan (Raversijde – strandhoofd 15 bis) tot aan de grens met Middelkerke (tussen strandhoofden 19 en 20)

 • Periode: honden het hele jaar welkom.
 • Met of zonder leiband: leiband verplicht.

Op alle andere stranden in Oostende zijn honden in juli en augustus welkom voor 10:00 en na 20:00. Op de meeste stranden moet je je hond aan de riem houden dus bekijk vooraf even de bordjes langs het strand met daarop de voorschriften.

Plan je een weekend in Oostende? 

Deze gezellige havenstad biedt naast zijn fijne hondenstranden ook heel wat hondvriendelijke hotels! Zo heb je er heel wat in het centrum van de stad of aan de dijk, waar je hond mee op de kamer kan overnachten.

Witte maltichon hond ligt op hondenstrand en kijkt naar zonsondergang.
Geniet op het hondenstrand van Oostende van een zonsondergang met je hond.

Schrijf je in en maak kans op een strandpakket!

4. Zeebrugge

Het strand in Zeebrugge is opgedeeld in twee zones: een groene en een rode zone. De groene zone is het hele jaar door een hondenstrand. Pak gerust je strandstoel mee en een strandbal. En vermaak je op het strand met je liefste hond!

Hondenzone: de groene zone, tussen het einde van de dijk en de grens met Blankenberge

 • Periode: het hele jaar toegankelijk voor honden.
 • Met of zonder leiband: leiband verplicht van 15 maart tot 15 oktober.

5. Knokke-Heist

Knokke-Heist heeft één van de meest uitgestrekte hondenstranden aan de Belgische kust. Het gebied tussen Surfers Paradise en de Nederlands grens is een prachtige, lange strook waar je hond gedurende het hele jaar vrij op het strand kan rondlopen. Zonder leiband!

Hondenzone: vanaf Surfers Paradise tot aan de Nederlandse grens

 • Periode: het hele jaar toegankelijk voor honden.
 • Met of zonder leiband: leiband niet verplicht.

Op alle andere stranden in Knokke-Heist kan je vanaf 15 maart tot en met 15 oktober terecht met je hond tussen 21 uur en 9 uur.

Na je ochtendwandeling op het strand kun je verder wandelen tot aan de Lippenslaan. Dit is de befaamde winkelstraat in Knokke en je kan er in de meeste winkels binnen met je lieve viervoeter. Vraag het vooraf wel aan een winkelmedewerker!

Zwarte bordercollie ligt op wit bankje op de dijk in Knokke
Je hond is in veel winkels in Knokke een graag geziene gast.

De 5 leukste hondenstranden in Nederland

Ook bij onze Noorderburen kan je met je hond op het strand wandelen, spelen of in het water zwemmen. Dit zijn de 5 hondenstranden in Nederland die je moet bezoeken:

1. Waddeneilanden

De Waddeneilanden zijn niet enkel prachtig, ook honden zijn hier het hele jaar welkom! Op verschillende stranden kan je hond zelfs loslopen. Dit zijn de twee zones die we graag uitlichten:

Hondenzone 1: de stranden van Texel

 • Periode: honden het hele jaar welkom.
 • Met of zonder leiband: leiband is verplicht in de bewaakte zone tussen 1 maart en 1 september. Leiband is niet verplicht in de onbewaakte zone.

Hondenzone 2: de stranden van Vlieland

 • Periode: het hele jaar toegankelijk voor honden.
 • Met of zonder leiband: leiband niet verplicht.

2. Noordwijk

Ook in Noordwijk vind je een fijn hondenstrand van 2.5 km waar jij en je hond elke dag van het jaar welkom zijn. Honden hoeven er bovendien niet aangelijnd te zijn. De perfecte plaats om te genieten van een prachtige strandwandeling aan zee met je beste vriend!

Hondenzone: vanaf het einde van de Koningin Astrid Boulevard tot aan het bord ‘Katwijk’

 • Periode: het hele jaar toegankelijk voor honden.
 • Met of zonder leiband: leiband niet verplicht.

Wat maakt het hondenstrand in Noordwijk nog bijzonder? 

Gedurende de zomermaanden wordt er een leuke strandtent opgezet voor honden en baasjes! Na je strandwandeling kan je hond er even drinken en ook jij kunt gezellig er een kop koffie bestellen.

3. Ijmuiderslag

Nog een waanzinnig mooi hondenstrand om samen met je hond te ontdekken is Ijmuiderslag. Dat ligt niet ver van Haarlem en staat ook wel bekend als Kennemerstrand.

Hondenzone: ten zuiden van strandpaal 57.5

 • Periode: het hele jaar toegankelijk voor honden.
 • Met of zonder leiband: leiband niet verplicht.
Golden labrador speelt in de zee met blauwe bal in mond
Op het hondenstrand in Ijmuiderslag mag je hond naar hartenlust vrij spelen.

4. Den Haag

Ken je het Zuiderstrand in Den Haag al? Ook op dit strand zijn honden gedurende het hele jaar welkom! Langs het hondenstrand vind je ook heel wat gezellige restaurants waar honden binnen mogen. 

Hondenzone: het Zuiderstrand (vanaf strandopgang 2 tot aan de grens met Westland en tussen strandopgang 9 en 10)

 • Periode: het hele jaar toegankelijk voor honden.
 • Met of zonder leiband: leiband niet verplicht tussen strandopgang 9 en 10, op het overige strandgedeelte is de leiband wel verplicht.

Na de strandwandeling je hond nog extra in de watten leggen? Ga dan verder tot in het centrum van Den Haag waar je talrijke hondenboetiekjes vindt!

5. Cadzand-Bad

In het zuiden van Nederland vind je de uitgestrekte stranden van Cadzand. Hier is het fijn om je hond te laten loslopen. Tussen het rennen door kan je een plaatselijk gerecht bestellen in één van de paviljoenen. 

Hondenzone: het volledige strandgedeelte

 • Periode: het hele jaar toegankelijk voor honden.
 • Met of zonder leiband: leiband verplicht van 1 mei tot 1 oktober tussen 10:00 en 18:00.

Tips voor een aangenaam bezoek aan het hondenstrand

Ga je met je hond naar een hondenstrand? Lees dan per zone de informatiebordjes langs het strand. Daarop lees je tussen welke tijdstippen je hond op het strand mag en of hij er al dan niet kan loslopen. Ben je van plan om hem van de riem te laten? Zorg er dan voor dat je hond sociaal is en komt als je hem terugroept, dan kan iedereen genieten van een heerlijke strandwandeling.

Raap ook telkens de hondenpoep op. Hou je hondenpoepzakjes dus in de aanslag op het hondenstrand. Want zeg nu zelf, niets is vervelender dan een hondendrol van je schoen te moeten afvegen.

Vergeet je hond niet te beschermen tegen de zon

Handdoek, check! Strandbal, check! Je hebt vast alles klaar om vroeg in de ochtend naar het strand te vertrekken zodat je de beste plaats kunt claimen. Denk hierbij ook aan je hond! Honden verbranden namelijk net zoals ons als de zon schijnt. Als je dus een hondenstrand bezoekt en de zon zit uit, laat je hond af en toe rusten in de schaduw. Zo ga je ook oververhitting bij je hond tegen, een frequent en levensgevaarlijk probleem in de zomer. 

Bruine corgi staat op hondenstrand met tong uit mond
Oververhitting bij je hond is een reëel gevaar als je ’s zomers een hondenstrand bezoekt.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws

Is het coronavirus gevaarlijk voor honden en andere huisdieren?

30 december 2020
De verspreiding van het COVID-19 virus leidde inmiddels tot een internationale gezondheidscrisis. Maar is dat Coronavirus nu eigenlijk gevaarlijk voor honden?
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Het verbazingwekkende verhaal van Bobi, de oudste hond ter wereld

03 februari 2023
In recent nieuws is Bobi, een Portugese hond geboren in 1992, officieel bevestigd door Guinness World Records als de oudste ooit geregistreerde hond. Bobi, die 30 jaar en 243 dagen oud is, leeft met zijn eigenaar Leonel Costa, die de lange levensduur van Bobi toeschrijft aan verschillende factoren, waaronder het leven in de natuur, liefde krijgen en het belangrijkste, voeding met hoge kwaliteit en op maat gemaakt.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
puppy krijgt beloning tijdens opvoeding

Hoe moet ik mijn hond opvoeden?

19 november 2021
Ben je van plan om binnenkort een hond te kopen of adopteren, maar weet je niet hoe je je hond moet opvoeden? Kom het allemaal te weten in deze blog.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hond ruikt aan stukjes mango op een wit bord en vraagt zich af of hij mag eten

Mag een hond mango eten?

08 augustus 2022
Mag je hond mee eten van je mango? Dat ontdek je in deze blog! Klik snel verder voor het antwoord.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Boerboel wordt ingebracht als beroepskost

Kan mijn hondenvoer als beroepskost worden afgetrokken?

02 augustus 2023
“Wil jij het bonnetje? Je kan dat inbrengen, hé.” Een zin die je als beginnende ondernemer waarschijnlijk al vaak hebt…
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die voor de kerstboom ligt

Hoe zet je veilig een kerstboom op met je hond?

20 december 2022
Vraag je je ook af hoe je veilig een kerstboom opzet met een hond? Het is moeilijk te geloven dat een kerstboom gevaarlijk kan zijn voor je hond. Toch is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan bepaalde details tijdens de feestdagen.
Odile Geirnaert
4.8 / 5