De steun van een hondenverzekering bij het verlies van je hond

Joy Cleymans
26 april 2023
5 min. leestijd

Omgaan met het verlies van een hond kan zwaar zijn en veel verdriet met zich meebrengen. Of het nu gaat om het overlijden, vermissing of het afstaan van je hond, het kan een diepe impact hebben. Gelukkig zijn er enkele stappen die jij kunt ondernemen om de kans op het overlijden van je hond te vermijden. In dit artikel lees je hoe een hondenverzekering jou helpt bij het omgaan met verdriet en het verlies van je hond.

Wat is het verlies van een huisdier en hoe kan het verdrietig zijn?

Wat is het verlies van een huisdier?

Het verlies van een huisdier kan verschillende vormen aannemen, waaronder het overlijden van je huisdier, het vermist raken of het moeten afstaan van je dier om uiteenlopende redenen. De lege plek die achterblijft na het overlijden van een hond kan dan ook een groot gemis veroorzaken. Het verdriet kan vergelijkbaar zijn met het verlies van een familielid of goede vriend. Het is belangrijk om dit verdriet te erkennen en te verwerken op een manier die past bij de persoonlijke situatie.

Waarom kan het verlies van een hond zo’n emotionele impact hebben?

Sterfte van een hond kan een diepe emotionele impact hebben omdat honden vaak als lid van de familie worden beschouwd. Honden zijn loyaal, aanhankelijk en bieden onvoorwaardelijke liefde en steun aan hun baasje. Het verlies van zo’n betrouwbare en liefdevolle metgezel kan daarom zeer moeilijk te verwerken zijn en gevoelens van verdriet, eenzaamheid en zelfs schuldgevoelens opwekken. Bovendien kan het verlies van een hond ook herinneringen oproepen aan eerdere verliezen, waardoor het verdriet nog intenser wordt.

Hoe kan een hondenverzekering helpen bij het omgaan met verdriet en verlies?

Hoe steunt Belfius Direct je bij het overlijden van je hond?

Een hondenverzekering zorgt ervoor dat jij het beste leven aan je hond kan bieden. Belfius Direct biedt de beste hondenverzekering aan die jou steunt voor en na het overlijden van je hond. Sterft je hond binnen de eerste zes levensjaren wegens ziekte? Dan betaalt de verzekering van Belfius Direct de aankoopprijs van je hond terug afhankelijk van de formule. Is het verstandig om je hond te verzekeren? Je leest het verder in dit artikel.

Enkele tips voor baasjes die het verlies van hun hond doormaken. 

Wat kun je doen bij het verlies van een hond? Hoe ga je het best om met het verdriet? Wij geven je graag wat tips mee:

 1. Zoek steun bij vrienden en familie en praat over je gevoelens. Het kan helpen om je emoties te uiten en te delen.
 2. Praat met lotgenoten. Mensen die ook hun trouwe viervoeter zijn verloren kunnen het best begrijpen hoe jij je voelt en delen hetzelfde verdriet.
 3. Overweeg om professionele hulp te zoeken als je merkt dat je vastloopt in je rouwproces.
 4. Zoek troost in boeken of gedichten over het verlies en afscheid nemen van een hond. Zoek even op het internet en je vindt een hele hoop opties.
 5. Creëer een herinneringsplek voor je hond, bijvoorbeeld met foto’s en zijn favoriete speeltjes.
 6. Bewerk de as van je hond in een sieraad. Op deze manier draag je je overleden hond altijd dicht bij je.
 7. Doe dingen die je helpen ontspannen en je gedachten te verzetten. Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen in de natuur.
 8. Haal eventueel troost uit andere huisdieren. Je hoeft niet direct een andere hond te nemen. Maar met een nieuwe trouwe viervoeter kan je weer mooie momenten delen.

Welke stappen kan je nemen om je hond te beschermen en het risico op overlijden te verminderen?

Je wilt als baasje er alles aandoen om je trouwe vriend te beschermen en de kans op het overlijden van je hond te verminderen. Wij sommen enkele stappen voor je op die je kunt ondernemen:

 1. Zorg voor voldoende beweging voor je hond. Zo blijft hij op een gezond gewicht en verminderen de kansen op gezondheidsproblemen.
 2. Kies voor gezonde hondenvoeding dat past bij de levensstijl van je hond. De hondenvoeding van JustRussel zorgt ervoor dat je hond zijn vitamines, vezels en eiwitten binnenkrijgt. Heeft je hond allergieën denk dan aan hypoallergene hondensnacks
 3. Zorg voor een veilige omgeving. Zorg bijvoorbeeld voor een omheinde tuin zodat jouw hond veilig in de tuin kan spelen zonder dat hij gevaar loopt.
 4. Train je hond op het luisteren naar commando’s om zo ongewenst gedrag en gevaarlijke situaties te voorkomen.
 5. Controleer je hond op aanwijzingen van ziekte of verwondingen. Zo kun je snel ingrijpen als er iets mis is en kan je erger voorkomen.
 6. Ga met je hond regelmatig op medische controles naar de dierenarts en zorg dat hij alle vaccinaties krijgt. Zo kun je eventuele ernstige ziektes voorkomen.
 7. Sluit een hondenverzekering af om onverwachte medische kosten te dekken en je hond de beste zorg te kunnen geven.

Wat zijn de voordelen van het afsluiten van een hondenverzekering voordat er iets gebeurt?

Er zijn verschillende voordelen aan het afsluiten van een hondenverzekering voordat er iets met je trouwe viervoeter gebeurt.

 • Ten eerste zorgt een hondenverzekering voor je gemoedsrust. Je weet dat je financieel gedekt bent als er onverwachte medische kosten optreden. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken op het moment dat je hond medische zorg nodig heeft.
 • Ten tweede kan een hondenverzekering ervoor zorgen dat je je hond op de lange termijn beter kan verzorgen. Je hebt gemakkelijker toegang tot preventieve zorg, zoals vaccinaties en gezondheidscontroles. Dit kan helpen om potentiële gezondheidsproblemen op te sporen en grote medische kosten te vermijden.
 • Ten slotte kan een hondenverzekering ervoor zorgen dat je premie lager is, omdat de hond nog gezond is en er nog geen medische problemen zijn geweest. Als je pas een verzekering afsluit wanneer je hond al ziek is, zal deze meer kosten.

Laat financiële zorgen je niet weerhouden om je hond van de beste zorg te voorzien. Sluit de beste hondenverzekering af en geef je trouwe viervoeter de zorg die hij verdient. De beste hondenverzekering in België? Vergelijk ze hier.

Hoe kies je de beste hondenverzekering voor jou en je hond?

Waarom kiezen voor de hondenverzekering van Belfius Direct? 

Als baasje wil je natuurlijk alleen het beste voor je trouwe viervoeter. Een hondenverzekering kan hierbij helpen. Elke hond en zijn baasje zijn uniek. Belfius Direct biedt daarom verzekeringen op maat aan die perfect passen bij jouw leven en behoeften.

Bij Belfius Direct betaal je alleen voor wat je echt nodig hebt. Zo ben je verzekerd tegen onverwachte medische kosten, maar betaal je niet voor extra’s waar je geen gebruik van maakt. En als er toch iets gebeurt, zijn ze 24/7 beschikbaar om je te helpen bij de afhandeling van schade. De klanten waarderen de persoonlijke service dan ook met een tevredenheidspercentage van maar liefst 93%.

Met meer dan 50 jaar ervaring in verzekeringen begrijpt Belfius Direct de behoeften van huisdier-eigenaren als geen ander. Hierdoor kunnen ze snel inspelen op nieuwe ontwikkelingen en ervoor zorgen dat onze verzekeringen altijd aansluiten bij de wensen van onze klanten.

En als klap op de vuurpijl bieden wij bij Just Russel ook nog eens verzekeringen aan die 2 tot 3 keer goedkoper zijn dan die van onze concurrenten. Wij werken als nevenverzekeringstussenpersoon samen met Belfius Direct. Onze unieke garantie houdt in dat de maximale dekking wordt berekend per ziekte of ongeval, en niet per jaar. Jouw portemonnee is belangrijk voor ons en daarom denken wij graag mee met jouw budget.

Wat zijn de verschillen tussen de formules: brons, zilver en goud van Belfius Direct? 

Belfius Direct biedt drie verschillende verzekeringsformules aan: brons, zilver en goud. Met de bronzen formule worden dierenarts- en behandelingskosten tot € 1.500 terugbetaald. Bij de zilveren formule gaat het over dierenartskosten tot € 2.500, € 400 bij overlijden van je huisdier door ziekte of ongeval, diefstal of verlies of advertentiekosten als je hond wegloopt. Kies je voor de gouden formule van Belfius Direct dan worden dierenartskosten tot € 3.500 terugbetaald en €750 bij overlijden door ziekte of ongeval, diefstal of verlies of advertentiekosten. Wat kost het om je hond te verzekeren? Lees het hier

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag