Beste voeding voor honden met allergieën en een gevoelige maag

Odile Geirnaert
21 maart 2024
5 min. leestijd

Net zoals mensen kunnen ook honden last hebben van allergieën of een gevoelige maag. Gelukkig kan dat makkelijk verholpen worden door de juiste hondenvoeding te geven. Maar hoe weet je of je hond allergisch is? En welke voeding is het beste voor je allergische viervoeter? Je ontdekt het allemaal in deze blog. Lees dus zeker verder!

Wat is goede voeding voor allergische honden?

Voor honden met allergieën bestaat er hypoallergeen hondenvoer. In plaats van ingrediënten waar je hond allergisch aan kan zijn, zoals kip, rund of gluten, bevat het gehydrolyseerde eiwitten. Dat zijn eiwitten die in kleine deeltjes zijn geknipt waardoor het immuunsysteem van je hond de allergie niet meer herkent. Ook vind je vaak zalm en eend terug in hypoallergene brokjes omdat daar weinig honden allergisch op reageren.

Hoe herken je allergieën bij honden?

Allergieën bij honden kunnen zich op verschillende manieren uiten. Als onderstaande symptomen je bekend in de oren klinken, kan dat betekenen dat je viervoeter last heeft van een voedselallergie. Je contacteert dan best je dierenarts. 

Jeuk

Jeuk is het meest voorkomende symptoom bij een allergie. Zo kan je hond jeuk hebben op zijn hoofd, achter de oren, of aan zijn poten. Om de jeuk te verlichten, krabt, likt of bijt je viervoeter. Als hij dat steeds op dezelfde plek doet, kunnen er kale, rode plekken ontstaan in zijn vacht. Deze hotspots worden best meteen behandeld om een ontsteking te voorkomen.

Verstoord spijsverteringsstelsel

Merk je dat je hond last heeft van slappe stoelgang of een rommelende maag? Ook het spijsverteringsstelsel van je viervoeter krijgt het zwaar te verduren bij een allergische reactie. Goed weten waar je hond allergisch voor is en een licht verteerbare voeding zijn belangrijk om de darmflora te herstellen

Oorontsteking

Als je hond hevig schudt met het hoofd of een rode/verdikte oorschelp heeft, heeft hij waarschijnlijk last van een oorontsteking. Bij een allergische reactie vermindert de werking van de huidbarrière terwijl er meer oorsmeer wordt aangemaakt. Die combinatie is allesbehalve prettig voor je viervoeter en resulteert vaak in een ontsteking. 

Welke hondenvoeding is licht verteerbaar? 

Een goede hypoallergene hondenvoeding is over het algemeen makkelijker te verteren dan gewone brokjes. Dat komt omdat het simpelweg geen ingrediënten bevat zoals graan of lactose die de spijsvertering van je hond bemoeilijken. In plaats daarvan bevat het aardappel, erwten of rijst. 

Wat is de beste hypoallergene voeding?

Tijdens je zoektocht naar een geschikte voeding voor je allergische viervoeter, zoek je best naar een hondenbrok op basis van lam of eend. In de tabel hieronder vind je enkele merken die hypoallergene voeding bieden.

Merk  Voordelen Prijs per kg
Just Russel 
  • Op maat van je hond
  • Samengesteld door dierenartsen
  • Licht verteerbaar
  • Hypoallergene ingrediënten
Op maat 
Brit Care – Hypoallergenic Adult Medium Breed – Lam & Rijst
  • Bevat zalmolie en omega 3
  • Ondersteunt de huid en vacht
€ 4,29/kg 
Smølke Sensitive Duck 
  • Verbetert spijsvertering 
  • Vermindert huid- en vachtproblemen 
€ 4,75/kg
Hill’s Science Plan – Hypoallergenic Large Adult Hondenvoer 
  • Licht verteerbare ingrediënten
  • Zonder granen 
€ 6,11/kg

Welk hypoallergeen voer je viervoeter precies nodig heeft, is niet altijd makkelijk te achterhalen. Daarom biedt Just Russel hypoallergene hondenvoeding op maat aan. Deze voeding is ontwikkeld door dierenartsen en is helemaal afgestemd op de allergieën en behoeften van je hond. Nieuwsgierig? Laat het persoonlijk hypoallergeen recept voor je viervoeter hier berekenen!

Dierenarts Joy beantwoordt gratis al je vragen over voeding

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag